Profit.ro | Cum a intrat lanțul de restaurante „La Plăcinte” în insolvență
- Profit.ro explică modul cum a intrat La Plăcinte în insolvență. “Experiența arată că nicio companie nu este complet ferită. Ca în cazul unei persoane, boala nu este întotdeauna cauzată de neglijență”.
Insolvența lanțului de restaurante „La Plăcinte” a fost generată de o combinație de factori, de la impactul pandemiei și criza economică post-pandemică la creșterea accelerată a costurilor, scăderea veniturilor, lipsa lichidităților și imposibilitatea de a obține refinanțare.
Compania Lumea Gustului, care deține și administrează restaurantele La Plăcinte, a ajuns, astfel, în imposibilitatea de a-și onora obligațiile. “Experiența Lumea Gustului SRL arată că, indiferent de domeniul de activitate, nicio companie nu este complet ferită de riscurile financiare sau de contextul instabil al pieței. La fel cum, în cazul unei persoane, boala nu este întotdeauna cauzată de neglijență, ci poate surveni din factori imprevizibili, și în mediul de afaceri pot apărea dezechilibre neașteptate. Important este nu doar să recunoști simptomele, ci să știi la timp cui să te adresezi și ce măsuri legale să aplici”, spune pentru Profit.ro asociatul coordonator al ALARM IPURL, Dorin Ciobanu, administratorul judiciar provizoriu desemnat de instanță.
Reorganizarea
Acum, creditorii Lumea Gustului urmează să decidă dacă se va încerca reorganizarea judiciară a firmei sau falimentul acesteia și, implicit, vânzarea activelor.
Tabelul preliminar al creanțelor include o sumă totală de 34 de milioane de lei, din care aproape 85% îi revine fostului acționar majoritar al rețelei, firma Trabo Plus din Republica Moldova.
Mai multe amănunte în articolul publicat de Profit.ro.
Recomandări articole Business News by termene.ro
Conform Termene.ro: Adevărul despre Business, bazat pe date
Criterii actualizate pentru ca ANAF și Vama să identifice firmele cu risc fiscal ridicat