De ce contează | Darryl Nirenberg este noul ambasador SUA în România. Topul firmelor cu acționariat american din piața locală
Darryl Nirenberg este noul ambasador al Statelor Unite ale Americii în România, după cum a anunțat președintele american Donald Trump, printr-un mesaj publicat pe platforma Truth Social. Anunțul vine la o zi după ce Ambasada SUA a anunțat retragerea oficială din funcție a ambasadoarei Kathleen Kavalec. De ce contează?
Americanii sunt unii dintre cei mai vizibili investitori din economia românească, în special în sectorul IT, cu nume precum Amazon sau Microsoft care înregistrează anual afaceri de sute de milioane de lei în România. Ambasadorii pot contribui la atragerea de investiții și investitori noi, întrucât rolul ambasadorilor este legat și de diplomația economică.
Informații cheie
- Darryl Nirenberg este un cunoscut avocat și lobbyist american, care a lucrat timp de 14 ani în Senatul american. Este partener al firmei de avocatură Steptoe.
- Din punct de vedere economic, noul ambasador al SUA în România a promovat de-a lungul timpului interesele diverșilor clienți în fața autorităților.
- Darryl Nirenberg a absolvit universitatea privată americană Colgate University în 1981, completându-și studiile în 1987 la The George Washington University Law School.
- Kathleen Kavalec a fost ambasadoarea din România începând cu februarie 2023, dar a mai activat în Ambasada SUA de la București și în perioada 2005-2008.
De ce contează
Businessul american și brandurile americane sunt vizibile în România, începând de la Coca-Cola, McDonald’s, Procter & Gamble sau PepsiCo și până la Colgate Palmolive, Microsoft, Ford sau IBM. Însă nu toate aceste firme apar atunci când realizăm o analiză a companiilor din piața locală care au acționari americani.
Motivul este legat de modul cum sunt structurate firmele care operează brandurile respective în România. Spre exemplu, gigantul PepsiCo face afaceri de peste 2,7 miliarde de lei în România prin două firme: Quadrant-Amroq Bevereges SRL și Star Foods EM SRL, însă cele două nu vor apărea într-un astfel de clasament, întrucât acționarii majoritari ai acestor companii sunt holdinguri din Olanda, respectiv Cipru, conform Termene.ro.
Exemplele pot continua cu McDonald’s, un brand francizat, al cărui operator în piața locală este firma Premier Restaurants România, cu afaceri de peste 2 miliarde de lei în România. Acționarul firmei este o companie din Malta.
O analiză a firmelor active în România care au acționari americani scoate la iveală peste 1.800 de companii, cu o cifră de afaceri cumulată de aproape 18,7 mld. lei în 2023, cel mai recent an cu date complete, în creștere de la 14,6 mld. lei în 2022, conform Termene Pasp.
Profiturile cumulate ale acestor companii s-au ridicat la peste 808 mil. lei în 2023, în scădere de la peste 947 mil. lei în 2022. Numărul total de angajați al firmelor active în România cu acționari americani a fost de peste 30.000 de oameni, relativ similar cu anul anterior.

O imagine de ansamblu a companiilor de top cu acționariat american care contribuie semnificativ la economia României prin investiții și crearea de locuri de muncă.
De ce contează? O campanie #ConformTermeneRO
