Business News

Guvernul a recunoscut la Bruxelles că majorarea TVA este singura soluție pentru creșterea veniturilor. Alimentele și medicamentele ar putea fi exceptate

20 mai 2025, de , in
Share on:
Loading the Amira Audio Citește articolul...

În toate documentele de lucru, Guvernul României a recunoscut oficialilor de la Bruxelles că nu poate reduce deficitul în acest an decât prin creșterea veniturilor, inclusiv prin majorarea TVA-ului — așa cum a aflat Clever News Center din surse din cadrul ANAF, dar și al Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, instituție care reprezintă Guvernul în relația cu Uniunea Europeană.

Negocierile

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a negociat direct la Bruxelles, săptămâna trecută, atât implementarea PNRR (prin prelungirea unor termene pentru investiții), cât și măsurile fiscale care ar putea echilibra bugetul. Nu a fost găsită în această situație decât varianta majorării TVA-ului, conform sursele implicate în discuții.

În ambele cazuri (plățile din PNRR și reducerea deficitului), specialiștii Comisiei Europene au considerat că România trebuie să găsească soluții, nu să ceară amânări sau concesii.

De altfel și Profit.ro a anunțat astăzi, 19 mai, că reprezentanții Comisiei Europene au înrăutățit estimarea privind creșterea economică a României în acest an, la 1,4% din PIB, precum și estimarea referitoare la deficitul bugetar, anticipat să ajungă la 8,6% din PIB (în termeni ESA), ca urmare a incertitudinilor economice generate de impunerea tarifelor americane, dar și de creșterea nivelului intern de volatilitatea politică și fiscală, arată prognoza de primăvară a CE, publicată astăzi.

România are, prin planul fiscal semnat cu CE, o țintă de deficit bugetar de 7% din PIB pentru acest an. Deficitul bugetar în termeni ESA (standardul UE) de 9,3% din PIB de anul trecut este cel mai ridicat din UE.

Alimentele ar urma să scape de majorarea TVA-ului

TVA-ul ar urma să fie majorat de viitorul guvern cu minimum 2 puncte procentuale, pentru toate produsele, cu excepția alimentelor și, posibil, a medicamentelor.

Acesta a fost răspunsul primit de Marcel Boloș, ministrul Fondurilor Europene, în cadrul discuțiilor cu reprezentanții Comisiei Europene, conform surselor Clever News Center.

Mesajul de la Bruxelles a venit după ce guvernul de la București nu a reușit să transmită măsuri convingătoare care să arate că poate crește veniturile pentru a reduce deficitul.

Potrivit ultimului draft negociat între Bruxelles și București, TVA-ul ar urma să crească pentru:

Se va menține cota de 9% pentru alimente și medicamente.

„Nu este totul bătut în cuie 100%. Asta și pentru că România nu mai are un guvern cu puteri depline, după demisia lui Marcel Ciolacu. Bruxelles așteaptă numirea noului guvern cu care să analizeze drafturile finale. Vrea un angajament ferm al noului executiv și o foaie de parcurs până la sfârșitul lui 2026”, ne-a declarat o sursă implicată în schimbul de documente cu reprezentanții Comisiei Europene.

Majorare temporară, de doi ani

Oficialul a adăugat că singura variantă pentru a evita majorarea TVA este un program radical de reducere a cheltuielilor bugetare.

„Chiar și pe execuția bugetară până în aprilie, cheltuielile au crescut mai mult decât veniturile. Ori majorăm TVA-ul, măcar pentru 2 ani, ori aplicăm o restructurare dură a cheltuielilor. Bruxelles vrea să vadă de unde se va tăia”, ne-a mai declarat acesta.

Din acest motiv, reprezentanții Comisiei Europene nu au dorit să relaxeze condițiile din PNRR pentru ca România să acceseze mai repede banii, fără să respecte reformele promise.

„Nu știu dacă e un eșec”, a declarat săptămâna trecută, pentru Europa FM, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, întrebat despre rezultatul discuțiilor privind renegocierea PNRR.

„Poate mai degrabă un dezacord cu recomandările Comisiei Europene — dezacord care ar putea însemna o pierdere de minimum 10 miliarde de euro pentru țară”, a adăugat ministrul la Europa FM.

Momentul de aplicare

Dacă noile cote devin: 21%, 11% și 7%, și încasările se distribuie uniform pe parcursul anului, atunci pentru ultimele 6 luni ale anului 2025 noile valori s-ar aplica integral.

Estimările arată că o astfel de măsură ar aduce suplimentar aproximativ 6,3 miliarde de lei la bugetul de stat până la finalul anului 2025.
(Notă: estimarea poate varia în funcție de comportamentul de consum și implementare)

Modificarea cotelor de TVA nu se aplică automat. Potrivit legislației fiscale și deciziilor Curții Constituționale:

 

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro