De ce contează | Stay Fit Gym se extinde accelerat și amenință poziția liderului World Class. Topul afacerilor cu săli de fitness din România
Rețeaua românească de săli de fitness Stay Fit Gym continuă extinderea accelerată și va deschide un nou centru de fitness în incinta Sheraton Bucharest Hotel din Capitală, potrivit informațiilor transmise de companie către Termene Business News. De ce contează?
Extinderea accelerată a rețelei redeschide perspectivele unei lupte la vârful pieței centrelor de fitness, acolo unde operatorul World Class este lider incontestabil de mai bine de un deceniu. După ce a deschis 45 de locații în ultimii patru ani, Stay Fit Gym a reușit să depășească liderul de piață din perspectiva dimensiunii rețelei, adică a numărului de săli de fitness pe care le operează.
Informații cheie
- Stay Fit Gym operează 52 de centre de fitness în 22 de orașe din România. Operatorul are șase cluburi noi în construcție și vrea să încheie anul cu 70 de locații.
- În 2025, Stay Fit Gym va intra în două orașe noi, Suceava și Brașov, în timp ce deschide noi locații în Timișoara, Iași și București-Ilfov.
- Rețeaua Stay Fit Gym a fost înființată în 2012 de trei antreprenori români: Alexandru Lascăr, Marius Preodișteanu și Laurențiu Lascăr.
- În 2021, Morphosis Capital a preluat pachetul majoritar de acțiuni în Stay Fit Gym prin Morphosis Fund I. Fondul deține în prezent 66,1% din acțiunile rețelei de săli de fitness, conform Termene.ro
- World Class, liderul pieței în funcție de cifra de afaceri, operează în prezent 47 de săli de fitness.
De ce contează
Piața centrelor de fitness din România cuprinde peste 3.300 de companii care activează pe codul CAEN 9313, specific pentru firmele care desfășoare activități ale centrelor de fitness.
Cifra de afaceri cumulată a sectorului s-a ridicat la 729,5 mil. lei în 2023, cele mai recente date complete disponibile, după o creștere de 29% față de anul 2022, conform Termene Pasp. Totodată, suma profiturilor nete din sectorul de fitness s-a ridicat la peste 93,9 mil. lei în 2023, comparativ cu 84,4 mil. lei în 2022.
World Class continuă să fie liderul dominant al pieței în funcție de cifra de afaceri, reprezentând aproape o treime din rezultatele întregului sector. Rețeaua World Class a fost cumpărată în 2022 de African Industries Group (AIG), prin Vectr Fitness, de la fondul de investiții Resource Partners.

Graficul de față ilustrează parcursul ascendent al industriei de fitness din România și evidențiază creșterea cifrei de afaceri și a profitului cumulat la nivel de sector
Topul firmelor care activează în piața activităților specifice centrelor de fitness nu surprinde întreaga imagine a fiecărui jucător, în contextul în care companiile care au contribuit la consolidarea pieței s-au extins atât organic, cât și prin achiziții, prin parteneriate cu alți antreprenori care aveau săli de fitness, ceea ce înseamnă că un operator mare poate avea mai multe firme.
World Class România a înregistrat în 2023 o cifră de afaceri netă de 231,1 mil. lei și o pierdere netă de 1,3 mil. lei, cu 389 de angajați. De cealaltă parte, Stay Fit Iride se află pe locul doi în clasament, cu o cifră de afaceri de 41 mil. lei și un profit net de 2,1 mil. lei, cu 106 angajați.
Topul continuă cu firma Cybex Fitness din Timișoara, cu o cifră de afaceri de 10,9 mil. lei în 2023 și un profit net de 2,9 mil. lei, cu 27 de angajați. Firma este deținută de Mihaela-Camelia Filip.
Pe locul patru regăsim Sweat Concept One din București, cu o cifră de afaceri de 10,5 mil. lei și o pierdere netă de 8 mil. lei, cu 10 angajați. Acționarul majoritar este grupul MedLife (60%), începând cu anul 2022, iar ceilalți acționari sunt Radu Grosu (21,5%) și Marius Laurențiu Matei (18,5%).
Vectr Gyms, o firmă din familia World Class, ocupă locul cinci în topul afacerilor cu săli de fitness din România, cu o cifră de afaceri de 10,3 mil. lei și o pierdere netă de 900.000 de lei în 2023, cu 15 angajați. Firma este controlată de Vectr Fitness.

Tabelul detaliază clasamentul celor mai importante companii din sectorul centrelor de fitness din România, prezentând performanța financiară a acestora și clasamentul pe piață. Topul ia în calcul doar firmele individuale, nu și rezultatele consolidate ale grupurilor
Clasamentul continuă cu firma Revive Club din Iași, cu afaceri de 9,7 mil. lei și un profit net de 1,9 mil. lei în 2023, cu 19 angajați. Acționarii firmei sunt Cezar Amititeloaie (70%), Razmed SRL (20%) și George Calancea (10%). Pe locul șapte se află TTW Sport Design Grup din Slatina, cu afaceri de 9,5 mil. lei și profit net de 1 mil. lei, cu opt angajați. Firma este controlată de Radu Voinea.
Firma Energy City Club din București se situează pe locul opt, cu o cifră de afaceri de 7,9 mil. lei și o pierdere netă de 1,7 mil. lei în 2023, cu 77 de angajați. Acționarii firmei sunt Dumitru Răzvan Bejan (50%) și Raluca Ioana Dumitrică (50%). Pe locul nouă se află firma Vlaxifit din Târgu Mureș, cu o cifră de afaceri de 7,5 mil. lei în 2023 și un profit net de 74.000 de lei, cu șapte angajați. Firma este deținută de Mircea Alexandru Petre Ronea.
Top zece este completat de firma Gymone din Timișoara, cu o cifră de afaceri de 7,3 mil. lei în 2023 și un profit net de aproape 2,7 mil. lei, cu opt angajați. Firma este deținută de Mihaela-Camelia Filip (50%) și Dacian Cosmin Filip (50%).
De ce contează? O campanie #ConformTermeneRO
