Cronologie. Istoria principalelor finanțări atrase de Iulian Dascălu pentru grupul Iulius: aproape 1,8 miliarde de euro în ultimii 25 de ani
În Articol
Omul de afaceri Iulian Dascălu, fondatorul Iulius Group, este unul dintre cei mai cunoscuți investitori din piața imobiliară din România, întrucât a dezvoltat o parte dintre cele mai mari mall-uri și proiecte mixte din piața locală. Rețeta dezvoltării a cuprins de-a lungul timpului credite și refinanțări atât de la băncile locale, cât și de la instituții financiare globale.
Principalele finanțări atrase de Iulian Dascălu pentru grupul Iulius în ultimii 25 de ani se ridică la aproape 1,8 mld. euro, mai exact 1,77 mld. euro, conform calculelor echipei Termene. A început cu un credit contractat în anul 2000 de la o bancă grecească, pentru dezvoltarea primului mall și a ajuns până la finanțarea de 400,6 mil. euro atrasă săptămâna aceasta pentru dezvoltarea proiectului Rivus din Cluj-Napoca.
Creditele și refinanțările contractate în aceste două decenii și jumătate s-au transformat în investiții totale de peste 1,2 mld. de euro. Grupul este prezent în patru orașe mari din țară, cu un portofoliu compus din proiectele mixte Palas Iași și Iulius Town Timișoara, locațiile Iulius Mall din Iași, Cluj-Napoca și Suceava, două proiecte de proximitate Family Market în Iași și 15 clădiri de birouri în Iași, Timișoara și Cluj-Napoca.
Cronologia marilor finanțări atrase de Iulian Dascălu
În 1999, Iulian Dascălu a preluat spațiul cantinei studențești de la Universitatea Tehnică „Gh. Asachi” din Iași pentru a construi un mall în locul său. Nu avea banii necesari pentru investiție, dar a luat un credit de la Banca Comercială a Greciei, viitoarea Emporiki Bank, parte a grupului francez Credit Agricole, cu ajutorul unui partener grec.
Pe baza acestei finanțări a apărut Iulius Mall Iași în anul 2000, al doilea mall din România, inaugurat la mai puțin de un an după ce investitorul Anchor Grup din Turcia a deschis piața locală cu București Mall.
Investițiile au continuat, iar în 2005 a fost inaugurat Iulius Mall Timișoara, printr-o investiție inițială de 45 mil. euro, din care 8 mil. euro fonduri proprii și 37 mil. dintr-o finanțare acordată de BCR.
La finalul anului 2005, Iulian Dascălu a refinanțat datoria acestui proiect printr-un credit de 50 mil. euro de la Bank Austria Creditanstalt, finanțare aranjată de HVB Bank România. Tot în 2005, Dascălu a luat 6 milioane de euro de la Emporiki Bank pentru extinderea Iulius Mall Iași.
În 2007, Iulian Dascălu s-a remarcat printr-una dintre cele mai mari finanțări bancare din piața imobiliară locală, când a luat 175 mil. euro de la banca germană Eurohypo pentru refinanțarea mall-urilor din Timișoara, Iași, Cluj și a clădirii de birouri Terra Center din Timișoara. În 2008, Iulius a mai luat 67 mil. euro de la Eurohypo pentru extinderea mall-ului din Iași și pentru proiecte noi.
În aceeași perioadă, grupul Iulius a luat o finanțare de 51 mil. euro de la Marfin Bank pentru finanțarea Iulius Mall Suceava, care a fost deschis în 2008. Tot în 2008, omul de afaceri a luat 125 mil. euro de la UniCredit Țiriac Bank pentru a finanța o parte din proiectul Palas Iași.

Această cronologie detaliază principalele finanțări atrase de Grupul Iulius sub conducerea lui Iulian Dascălu și evidențiază etapele și sursele de finanțare atrase în ultimii 25 de ani, cruciale pentru dezvoltarea portofoliului imobiliar.
Grupul Iulius a mai atras în următorii ani finanțări suplimentare de peste 80 mil. euro de la Emporiki Bank și Banca Italo–Romena, pentru proiectul Palas Iași, inaugurat în 2012. Următoarea finanțare majoră a venit în 2016, când Iulian Dascălu a luat un credit de 220 mil. euro de la grupurile Erste și UniCredit pentru refinanțarea centrelor comerciale din Iași, Timișoara și Cluj-Napoca, bani cu care plănuia să dezvolte accelerat proiectul de birouri Iulius Town.
Finanțarea de la Erste și UniCredit a fost majorată ulterior cu o nouă facilitate de peste 68 mil. euro, iar sindicatul de bănci s-a extins. Facilitatea creditului a fost extinsă din nou în 2020, ajungând la o valoarea totală de 297 mil. euro.
La acel moment, sindicatul era format din BCR, Erste Group, UniCredit Milano, UniCredit România, Raiffeisen Viena, International Investment Bank, OTP Bank și Banca Transilvania, potrivit informațiilor din presa de business.
O mutare importantă pentru dezvoltarea afacerilor lui Iulian Dascălu a venit în 2017, când omul de afaceri a vândut 50% din acțiunile grupului Iulius către fondul Atterbury Europe. În 2021, grupul Iulius a atras primul credit verde acordat unei companii românești de către IFC, membră a Grupului Băncii Mondiale. Finanțarea s-a ridicat la 72 mil. euro și a fost destinată proiectului Palas Campus din Iași.
În 2022, grupul controlat de Iulian Dascălu și Atterbury a luat un credit de investiții de 410 milioane de euro, considerat cea mai mare finanțare din istoria pieței imobiliare locale, cu scopul de a susține investițiile în centrele regionale Iulius Mall din Iași, Cluj-Napoca, Suceava și Timișoara. Finanțarea sindicalizată a venit de la Erste Group, BCR, grupul Raiffeisen, OTP România și grupul OTP.
Grupul Iulius a revenit în prim-planul marilor finanțări în anul 2025, când a împrumutat peste 400 mil. euro de la un consorțiu de bănci susținut de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), cu scopul de a susține dezvoltarea proiectului imobiliar Rivus din Cluj-Napoca, construit pe fosta platformă Carbochim. BERD a contribuit cu 180,3 mil. euro în această etapă, iar ceilalți finanțatori au fost Erste Bank, BCR România și BRD-SocGen.
Afacerile lui Iulian Dascălu
Omul de afaceri Iulian Dascălu este asociat în 60 de firme, cu o cifră de afaceri cumulată de aproape 1,49 mld. lei în 2023, cel mai recent an cu date complete, în creștere cu 20% față de anul anterior, conform datelor Termene.
Profitul net cumulat s-a ridicat la peste 301 mil. lei în 2023, iar numărul de angajați totalizează peste 1.500 de oameni în cele 60 de firme în care este asociat. În perioada 2018-2023, cifra de afaceri totală a firmelor lui Iulian Dascălu a depășit 4,3 mld. lei, iar profitul net din această perioadă a depășit 898 mil. lei.
O privire pe domenii arată că tranzacțiile imobiliare reprezintă principala industrie ca pondere în cifra de afaceri totală din dreptul lui Iulian Dascălu la nivelulul anului 2023, cu aproape 917 mil. lei. Pe locul doi se află activități profesionale, științifice și tehnice, cu o cifră de afaceri de 419,5 mil. lei, iar podiumul este completat de industria prelucrătoare, cu afaceri de 74,4 mil. lei.
Dacă ne raportăm doar la firmele în care este acționar majoritar, Iulian Dascălu deține controlul în 34 de companii, care au o cifră de afaceri cumulată de 408,2 mil. lei și un profit de 129,5 mil. lei.

Diagrama prezintă legăturile dintre Iulian Dascălu și zecile de firme în care este acționar, ilustrând amploarea omului de afaceri în mediul de business local.
Ce este Rivus
Proiectul mixt Rivus, dezvoltat de grupul Iulius și Atterbury Europe pe fosta platformă Carbochim din Cluj-Napoca, este unul dintre cele mai mari proiecte de regenerare urbană din România. Investiția este estimată la peste 500 mil. euro.
Prima etapă a demersului a fost relocarea fabricii Carbochim, cel mai mare producător de abrazive profesionale din România. Fabrica utiliza doar 30% din cele 14 hectare pe care se întindea platforma. Iulius a investit 7 mil. euro pentru relocarea fabricii.
Suprafața închiriabilă a proiectului va fi de 165.000 mp și va include un mall hibrid, care îmbină retailul cu faciilități publice și de timp liber. Vor exista peste 400 de magazine, inclusiv unele premiere regionale sau naționale, peste 30 de restaurante și cafenele noi, dar și un fresh market pentru producătorii autohtoni.
Mai mult, Rivus va curpinde un parc și spații verzi amenajate de peste 52.000 mp, o grădină japoneză pe acoperiș, un centru de live arts și sală de spectacole, o clădire de birouri premium și green, dar și investiții în conectivitate și mobilitate alternativă.

Imaginea surprinde o randare a viitorului proiect imobiliar Rivus din Cluj-Napoca
