Loading the Amira Audio Citește articolul...
  • Ministerul Finanțelor a făcut mai multe propuneri în urma discuțiilor purtate luni cu experții contabili, în contextul protestelor ample organizate de aceștia și de alți reprezentanți ai mediului de afaceri în mai multe orașe din țară, după cum reiese într-un comunicat transmis de minister.

Reprezentanții ministerului au anunțat că iau în calcul prorogarea sistemului e-TVA, eliminare unor declarații, acordarea unui credit fiscal pentru achiziția de case de marcat cu cod QR, precum și revenirea la legea prevenției.

„A fost o discuție foarte bună, pentru care le mulțumesc celor prezenți. Pentru că au venit cu o atitudine constructivă, deschiși să găsim rezolvãri eficiente și punctuale la îngrijorările și nemulțumirile lor. Au recunoscut și dumnealor nevoia imperioasă de a introduce instrumente moderne digitale pentru colectarea TVA, care să aibă impact pozitiv asupra deficitului bugetar excesiv al României. Cea mai importantă concluzie cu care am plecat este că vom asigura un dialog permanent, care în final să genereze decizii echitabile și corecte de ambele părți”, a anunțat ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, la finalul întâlnirii.

Prorogarea e-TVA

Principalele două revendicări ale contabililor se refereau la eliminarea e-TVA și a obligativității introducerii e-Factura în relația B2C.

Luni, premierul Marcel Ciolacu a anunțat că au fost deja realizate toate modificările posibile ale e-TVA, acest fiind un instrument de reducere a evaziunii fiscale la care Guvernul nu va renunța.

O reacție ceva mai nuanțată a avut Ministerul Finanțelor, care a precizat că se ia în calcul prorogarea sistemului. Astfel, în comunicatul emis de Finanțe se menționează  că ”ministrul Marcel Boloș i-a invitat (pe experții contabili n.r.) să fie parte din comitetul e-TVA, în cadrul căruia se va analiza acuratețea datelor generate de acest instrument, urmând ca o decizie privind posibilitatea prorogării sistemului să fie luată în baza rezultatelor preliminare”.

În ceea ce privește ”implementarea e-Factura în regim B2C și protecția datelor cu caracter personal, ”MF a dat asigurări că implementarea sistemului se va realiza în conformitate cu cele mai bune practici de securitate a datelor și că nu se va solicita CNP-ul persoanelor fizice pentru care se emite factura. Echipa MF a explicat că lucrează la un sistem prin care datele cu caracter personal regăsite pe factura electronică să fie convertite într-o formă de identificare fiscală care să nu permită corelarea directă cu identitatea persoanei pentru care s-a emis factura. De asemenea, echipa MF a prezentat deschidere față de realizarea unui studiu privind implactul implementării acestei măsuri asupra comportamentului consumatorilor”.

”Comitet de fiscalitate” pentru mai multă predictibilitate

Experții contabili au cerut totodată respectarea principiului predictibilității, revenirea la legea prevenției și eliminarea declarațiilor redundante.

În replică, Ministerul Finanțelor a anunțat că ”nu exclude” revenirea la legea prevenției”, iar în ceea ce privește predictibilitatea a propus ”organizarea unui comitet de fiscalitate, cu accent asupra normelor și procedurilor fiscale, la care să fie invitați delegați ai organizațiilor profesionale /patronatelor/sindicatelor reprezentative, care să aibă întâlniri trimestriale în care să fie discutate orice eventuale modificări de această natură care se au în vedere”.

Echipa MF a subliniat totodată că se vor lua măsuri ce vor avea în vedere simplificarea procesului de declarare prin eliminarea unor declarații acolo unde există deja informații, una dintre declarațiile vizate fiind D394.

Credit fiscal pentru case de marcat cu cod QR

Protestatarii au cerut totodată compensarea concediilor medicale cu contribuțiile sociale, norme clare pentru e-Transport și eliminarea obligativității schimbării caselor de marcat pentru QR Code.

Răspunsul Ministerului Finanțelor a fost că se va analiza ”posibilitatea compensării concediilor medicale cu contribuțiile sociale”, precum și ”posibilitatea de a acorda credit fiscal pentru achiziția caselor de marcat care pot tipări bonuri QR”. Totodată, ”vor urma noi discuții în care să fie analizate punctual situațiile întâmpinate de contribuabili în completarea declarațiilor e-Transport”.

Luni, experții contabili au protestat împotriva e-TVA, e-Factura dar și împotriva lipsei de predictibilitate a legislației fiscale, motto-ul mitingului fiind ”Fără hos în legislația fiscală”. Orașele în care au fost organizate proteste au fost București, Oradea, Iași, Timișoara, Bistrița, Constanța etc.

Ce mai puteți citi pe Business News by Termene.ro

Clasamentul final al celor mai mari 50 de companii din România după cifra de afaceri din 2023

Cherhanaua, o afacere rară. Nici pescari profesioniști nu prea mai sunt

Clasamentul final al celor mai profitabile 50 de companii din România în anul 2023

Aplicația e-Transport, disponibilă de astăzi în Store și Google Play

Apar informații noi pe bonurile caselor de marcat. e-Factura pune CUI-ul unei firme în locul codului de înregistrare în scop de TVA

Majorarea salariului minim brut de la 1 iulie a dus și la creșterea indemnizației pentru internship

Nou Cod Fiscal până în 2027 pentru scăderea deficitului. Patronatele nu prea mai vor schimbări și majorări fiscale

Ministrul Finanțelor spune că nu se va ajunge la majorarea TVA și impozit progresiv. Specialiștii îl contrazic, deficitul bugetar e mult peste țintă

Patronatul Contabililor: Am ajuns la un acord cu amânarea e-TVA. Ministerul refuză abrogarea. Respingem categoric amenzile

Riscul ca Start-Up Nation 2024 să rămână fără contribuția de 57 de milioane de euro de la bugetul de stat

Executări silite prin e-Factura. Primele informații despre registrul RO e-Factura executări silite

Clienții băncilor vor fi notificați despre orice risc informatic al propriului cont printr-un sistem asemănător cu avertizările de la ISU

Statistica fondurilor europene, clasamentul pe județe. Clujul a întrecut Bucureștiul la o categorie

Clasamentul final al celor mai mari 50 de angajatori din România în anul 2023

Cum se obține certificatul de atestare fiscală în 2024 și de ce este nevoie de acest document

Ministerul Finanțelor vrea să mențină anularea a 50% din datorii pentru firmele aflate în dificultate

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe