Loading the Amira Audio Citește articolul...
  • Internship-urile sunt cea mai facilă cale pentru tineri de a căpăta experiență, dar și abilități practice şi competenţe în domeniul în care vor să activeze după terminarea studiilor. Pentru mulți dintre ei este o oportunitate unică în viață de a se angaja imediat după absolvire pe salarii deloc de neglijat.

De la 1 iulie 2024, o nouă creștere a salariului minim a adus o majorare a indemnizației minime a internilor, care ajunge, astfel, la 1.850 de lei. Vorbim, practic, de o majorare a indemnizației într-un an cu 350 de lei, asta pentru că acum 12 luni indemnizația era de 1.500 de lei.

Doar 6 luni de internship

Internship-ul se poate desfășura pe o perioadă determinată de maxim 720 de ore pe parcursul a maxim 6 luni, fără a se mai putea prelungi programul. Internul poate lucra maxim 40 de ore pe săptămână și nu are voie să efectueze ore suplimentare.

Scopul internship-ului pentru tinerii care au împlinit 16 ani este să își dezvolte abilitățile profesionale în domeniul în care se organizează programul de internship, dar și să se familiarizeze cu specificul activității, exigențele și cerințele firmei-gazdă.

La fel de important este ca tinerii care efectuează internship-uri să dobândească experiență profesională, abilități practice și competențe, astfel încât tranziția de la sistemul de educaţie către piaţa muncii să fie cât mai ușoară.

Internship-ul poate înclina decisiv balanța la o eventuală angajare

Experienta de lucru anterioară si internship-urile sau stagiile de practică sunt principalele criterii pe care angajatorii le urmăresc în CV-urile tinerilor, conform raportului hipo.ro – Piața Forței de Muncă în 2022.

„Sfatul nostru pentru juniori este să se expună încă din facultate la cât mai multe experiențe business care să îi scoată din zona de comfort și care să le ofere un mediu în care să își îmbunătățească soft skill-urile menționate sus – internship-uri, experiențe Work&Travel, voluntariat”, a declarat Ligia Badea, Recruitment and Employer Branding Lead, EY România, pentru hipo.ro.

 „Cel mai important lucru ar fi să se implice în tot ce se poate, mai ales în perioada studenției. Fie că este vorba despre voluntariat, internshipuri sau mici joburi part time (relevante), orice ocazie merită din plin și se va dovedi importantă la angajare”, spune și Ovidiu Balcacian, Co-fondator, The Pharmacy, pentru hipo.ro.

Internship-ul aduce și experiență

„Recomand candidatiilor aflați la începutul carierei să desfășoare programe de stagii de practică/internship în companii, acesta fiind un mod rapid de a învața multe lucruri, de a se perfecționa și capăta experiență, atât de apreciată de angajatori”, este și sfatul Roxanei Condila, Human Resources Manager, Allevo, potrivit hipo.ro.

În Galați, un oraș care nu are încă anvergura universitară a unor orașe precum Timișoara, Cluj-Napoca sau Iași, programele de internship se numără pe degete.

„A început să vină și la noi valul de internship-uri. Nu este totuși la amploarea care ar trebui să fie. Din punctul meu de vedere, internship-ul este mult mai facil decât practica, iar dacă reușești să îți echivalezi internshipul, este foarte bine. Să muncești în domeniul în care faci practică este minunat. Problema este că nu sunt popularizate cum ar trebui aceste internship-uri și mai este și faptul că sunt puține firme care organizează acest gen de practică”, a declarat Alexandru-Cosmin Vlad, președintele Ligii Studenților din Galați, pentru Termene.ro.

„Au prins contracte de muncă senzaționale”

Din păcate, în orașul de la malul Dunării sunt relativ puține firmele care organizează în prezent internshipuri. Mai nou, Consiliul Județean Galați a deschis un program de internshipuri. 

„Am discutat cu tineri din alte județe care au efectuat internshipuri și pot spune că i-a ajutat. Am colegi care datorită internshipuri-lor au prins contracte de muncă senzaționale”, povestește președintele Ligii Studenților din Galați.

Încurajator este că facultățile din cadrul Universității „Dunărea de Jos” au stabilit contacte cu firme din proximitatea județului Galați (Brăila, Buzău), pentru a trimite acolo studenții care doresc să facă internshipuri.

Ce mai puteți citi pe Business News by Termene.ro

Clasamentul final al celor mai mari 50 de companii din România după cifra de afaceri din 2023

Cherhanaua, o afacere rară. Nici pescari profesioniști nu prea mai sunt

Clasamentul final al celor mai profitabile 50 de companii din România în anul 2023

Aplicația e-Transport, disponibilă de astăzi în Store și Google Play

Apar informații noi pe bonurile caselor de marcat. e-Factura pune CUI-ul unei firme în locul codului de înregistrare în scop de TVA

Nou Cod Fiscal până în 2027 pentru scăderea deficitului. Patronatele nu prea mai vor schimbări și majorări fiscale

Ministrul Finanțelor spune că nu se va ajunge la majorarea TVA și impozit progresiv. Specialiștii îl contrazic, deficitul bugetar e mult peste țintă

Patronatul Contabililor: Am ajuns la un acord cu amânarea e-TVA. Ministerul refuză abrogarea. Respingem categoric amenzile

Riscul ca Start-Up Nation 2024 să rămână fără contribuția de 57 de milioane de euro de la bugetul de stat

Executări silite prin e-Factura. Primele informații despre registrul RO e-Factura executări silite

Clienții băncilor vor fi notificați despre orice risc informatic al propriului cont printr-un sistem asemănător cu avertizările de la ISU

Statistica fondurilor europene, clasamentul pe județe. Clujul a întrecut Bucureștiul la o categorie

Clasamentul final al celor mai mari 50 de angajatori din România în anul 2023

Cum se obține certificatul de atestare fiscală în 2024 și de ce este nevoie de acest document

Ministerul Finanțelor vrea să mențină anularea a 50% din datorii pentru firmele aflate în dificultate

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe