Business News

Riscul ca Start-Up Nation 2024 să rămână fără contribuția de 57 de milioane de euro de la bugetul de stat

12 iulie 2024, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Lansarea Start-Up Nation 2024 întârzie, până în prezent nefiind definitivate nici etapele premergătoare. Astfel, proiectul de ordonanță privind aprobarea programul a fost lansat în consultare publică încă din luna aprilie, însă nu a fost nici până acum adoptat de Guvern. Tot în consultare publică s-au aflat și Ghidurile Solicitantului, ce sunt o condiție necesară pentru ca Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului să poată atrage fondurile alocate Start-Up Nation 2024. Nici aceste ghiduri nu au fost încă aprobate.

Amenințarea rectificării bugetare din toamnă

Totodată, platforma pe care ar urma să se înscrie firmele de consultanță care vor oferi tinerilor antreprenori cursurile necesare pentru a se putea lansa în afaceri nu a fost încă definitivată de STS.

În aceste condiții, în Ministerul Economiei există deja temeri că banii destinați programului ar putea fi realocați la o eventuală rectificare bugetară, au declarat pentru Termene.ro surse guvernamentale. În acest an, Start-Up Nation 2024 va fi finanțat în principal din fonduri europene dar există și o sumă ce va proveni de la bugetul de stat.

Primele informații despre o eventuală rectificare au apărut deja în spațiul public, ministrul de Finanțe Marcel Boloș declarând recent că aceasta ar putea avea loc în toamnă, în luna septembrie sau octombrie.

Termenul de lansare, depășit

Întrebat de Termene.ro, Lucian Rus, secretar de stat în Ministerul Economiei și Antreprenoriatului a declarat că nu există motive pentru ca banii alocați programului să fie redirecționați, tocmai pentru că finanțarea de la buget deține o pondere redusă în bugetul total al programului.

Cu toate astea, intenția MEAT era ca programul să fie lansat încă din iunie, iar spre finalul anului, după ce beneficiarii ar fi absolvit deja cursurile de antreprenoriat, să fie acordate și finanțările. Termenul inițial de lansare a fost deja depășit, iar oficialii MEAT au rezerve și nu au mai fixat niciun termen limită pentru lansare.

În 2024, suma disponibilă la nivelul Programului Educație și Ocupare 2021-2027, potrivit versiunii supuse Comitetului de Monitorizare al PEO, este 446.185.295,00 euro și va fi pusă la dispoziția Ministerului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului în baza Contractului de finanțare care urmează a fi semnat după aprobarea oficială a modificărilor Programului Educație și Ocupare 2021-2027 prin Decizie de către Comisia Europeană.

Detaliile programului Start-Up Nation 2024

Potrivit proiectului de ordonanță pentru aprobarea Start-UP Nation, beneficiarii programului pot fi, tineri majori cu vârsta de până la 30 de ani, așa cum sunt aceștia definiți în art. 2 alin.(2) lit.a) din Legea tinerilor nr.350/2006, tineri cu vârsta de între 30 ani și până în 35 de ani, neîmpliniți, indiferent de statutul pe piața muncii,astfel cum sunt aceștia definiți în  art. 2 alin.(2) lit.a) din Legea nr.350/2006, persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, șomeri sau șomeri de lungă durată, așa cum sunt definiți art. 5, punctul 4, din Legea nr. 76/2002, persoane inactive și persoane din grupurile dezavantajate pe piața muncii, grup în care sunt incluse persoane cu nivel scăzut de instruire, persoane cu dizabilități, persoane din comunitățile supuse riscului de excluziune socială, persoane din zonele rurale, persoane eliberate din detenție, tineri postinstituționalizați, inclusiv persoana reîntoarsă în țară din străinătate.

Distribuția banilor

Din bugetul total al programului, 295,750 milioane de euro vor fi dedicate Pilonului I, Activarea potențialului antreprenorial al tinerilor, ce are ca grup țintă tinerii cu vârsta sub 30 de ani.

150,435 milioane de euro vor fi repartizate Pilonului II, Sprijin pentru dezvoltarea antreprenoriatului în rândul persoanelor din grupul țință, ce va avea ca țintă ceilalți beneficiari (șomeri, persoane inactive sau persoane , așa cum sunt menționați mai sus.

90% din totalul banilor alocați pentru Activarea potențialului antreprenorial al tinerilor, respectiv 266 de milioane de euro, (57% din bugetul total), va fi suma repartizată tinerilor din  regiunile mai puțin dezvoltate – toate celelalte regiuni în afara București-Ilfov.

Cursuri de formare pentru toate categoriile de beneficiari

Atât tinerii cu vârsta sub 30 de ani, respectiv grupul țintă a Pilonului I, cât și beneficiarii incluși în Pilonul II, respectiv șomerii, persoanele inactive sau persoanele ce fac parte din grupurile dezavantajate pe piața muncii vor participa la cursuri de formare profesională înainte de a își înființa firmele prin care își vor depune proiectul pentru finanțare. 

Fiecare proiect primește o finanțare de maximum 250.000 de lei. Proiectele depuse de antreprenori vor fi finanțate în ordinea descrescătoare a punctajelor obținute.

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro