Economica.net | Cum funcționează fondul de sănătate unde 6,1 milioane de oameni plătesc CASS, iar 16 milioane de persoane beneficiază
- Economica.net face o analiză a deficitului de 3,5 miliarde de lei la fondul de contribuții din care-i finanțată sănătatea. 6,1 milioane de oameni plătesc CASS, iar 16 milioane de persoane beneficiază
Fondul Naţional Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate, din care e finanţat în mare parte sistemul asigurărilor sociale de sănătate, are deficit de 3,5 miliarde de lei în primele patru luni ale anului 2025, cu 13% mai mic decât cel înregistrat în aceeași perioadă a anului 2024.
Deciziile guvernului cu efecte începând cu anul 2023 au crescut semnificativ şi încasările din contribuţii de asigurări, şi ponderea lor în veniturile FNUASS.
Totuşi, măsurile executivului s-au dovedit insuficiente ca să aducă Fondul în echilibru, pentru că doar 6,1 milioane de oameni plătesc efectiv CASS (salariaţi şi persoane fizice care o achită prin declaraţia unică pentru veniturile extrasalariale obţinute) şi beneficiază 16 milioane de asiguraţi, arată analiza Economica.net.
Sursele de venit
FNUASS are trei surse de venit: încasările din CASS şi alte contribuţii de asigurări, taxa clawback şi subvenţiile, în această succesiune.
Încasările la Fondul Sănătăţii din contribuţii de asigurări, cu precădere din CASS, reprezintă peste 92% din veniturile totale ale FNUASS în primele patru luni ale anului 2025.
Deciziile guvernului privind introducerea taxelor în sănătate începând cu 2023, detaliate pe larg în articol, au două efecte directe importante:
Primul efect – creşterea ponderii încasărilor din contribuţii de asigurări, cu precădere din CASS, în veniturile totale ale FNUASS cu peste 14 puncte procentuale în ianuarie – aprilie 2025 faţă de aceeaşi perioadă a anului 2023.
Mai multe amănunte în articolul publicat de Economica.net.
Recomandări articole Business News by termene.ro
Conform Termene.ro: Adevărul despre Business, bazat pe date
Prețurile producției industriale urcă ușor în România, contrar tendinței europene