Programul Construct Plus ar putea fi amânat pentru anul viitor. 600 de milioane de euro, sumele bugetate pentru 2025
În Articol
- Printre reducerile de cheltuieli vizate în acest an există șanse foarte mari ca sumele destinate programului de ajutor de stat Construct Plus să fie afectate, potrivit unor documente obținute de Clever News Center din surse din cadrul Ministerului Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului. Într-un răspuns oficial, reprezentanții ministerului au declarat că speră ca bugetul alocat pentru anul în curs să fie menținut și utilizat integral.
După amânarea din 2024, cauzată de tăieri bugetare, programul de ajutoare de stat acordate firmelor din domeniul construcțiilor pare să nu scape nici de data aceasta de măsurile de reducere a cheltuielilor, discutate în prezent între primarul general Nicușor Dan și o parte dintre partidele parlamentare care ar urma să formeze viitorul guvern. Cel puțin acestea sunt informațiile obținute de Clever News Center de la reprezentanți ai partidelor și de la oficiali din cadrul Ministerului Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului (MEDAT).
„Încă nu s-a ajuns la o formă finală, sunt foarte multe propuneri, multe opinii. Clar este că programele de ajutoare de stat care nu au fost lansate încă în plată vor suferi o amânare până în 2026. Situația cea mai delicată este la Construct Plus, care ar putea fi amânat și până în 2027 sau ar putea fi lansat în 2026 cu ajutoare intermediare, mult sub bugetul de 600 de milioane de euro prevăzut pentru acest an”, a declarat un oficial care participă la discuțiile privind reducerea deficitului pentru anii 2026 și 2027.
A doua amânare
Lansat în 2023, programul Construct Plus face parte din pachetul de scheme de ajutor de stat propus de statul român pentru susținerea sectoarelor strategice. Instituit prin Ordonanța de Urgență nr. 68/2023 și aprobat ulterior de Parlament prin Legea nr. 39/2024, Construct Plus a debutat în aprilie 2024 cu deschiderea sesiunii de depunere a cererilor de finanțare, desfășurată între 8 aprilie și 14 mai.
Primele ajutoare de stat urmau să fie acordate încă din 2024 și să însumeze aproximativ 150 de milioane de euro. În acest an, potrivit unui răspuns oficial transmis de Ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului, alocările bugetare ajung la 3 miliarde de lei – echivalentul a 600 de milioane de euro.
„În prezent, instituția noastră întreprinde toate demersurile necesare pentru alocarea integrală a bugetului programului Construct Plus și pentru implementarea rapidă și eficientă a acestuia, prin semnarea, în limita bugetului alocat, a acordurilor de finanțare. Subliniem, totodată, că angajarea cheltuielilor în cadrul schemei de ajutor de stat se va realiza cu respectarea strictă a prevederilor legale naționale și europene aplicabile, inclusiv a Regulamentului (UE) nr. 651/2014 al Comisiei din 17 iunie 2014, privind declararea anumitor categorii de ajutoare compatibile cu piața internă în temeiul articolelor 107 și 108 din Tratat, cu modificările și completările ulterioare”, se precizează în răspunsul primit de la minister.
Istoria Construct Plus
Ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului (MEDAT) a lansat cu ambiție, în 2023, programul național Construct Plus, menit să răspundă uneia dintre cele mai stringente nevoi ale economiei românești: reducerea deficitului comercial din sectorul materialelor de construcții.
Denumit sugestiv Construct Plus, programul are ca obiectiv declarat stimularea investițiilor în producția internă de produse și materiale utilizate în construcții, într-un context marcat de instabilitate în lanțurile de aprovizionare și de nevoia urgentă de consolidare a industriei locale.
Deși interesul din partea mediului privat a fost evident – listele solicitanților fiind deja publicate pe site-ul oficial al ministerului – până la finalul anului 2024 nu a fost semnat niciun acord de finanțare. O întârziere notabilă, care a generat îngrijorări în spațiul public cu privire la viabilitatea și eficiența programului.
În ciuda acestor obstacole, autoritățile par hotărâte să ducă proiectul mai departe. „Legea bugetului de stat pentru anul 2025 (nr. 9/2025) prevede o alocare semnificativă pentru acest program – 3 miliarde de lei, echivalentul a aproximativ 600 de milioane de euro. Aceste credite de angajament reprezintă bugetul integral al schemei de ajutor de stat și reflectă”, potrivit MEDAT, „angajamentul ferm al instituției de a accelera implementarea investițiilor strategice în domeniu.”
Totuși, întârzierea semnării acordurilor și faptul că programul a trecut deja printr-un an fără rezultate concrete pun o presiune crescândă asupra autorităților, mai ales din partea patronatelor din sectorul construcțiilor, care așteaptă deblocarea fondurilor.
Un aspect important este că finanțările din cadrul Construct Plus vizează nu doar dezvoltarea de noi capacități de producție, ci și modernizarea celor existente. Programul încurajează astfel companiile românești să investească în tehnologii moderne, eficiente și sustenabile, contribuind la creșterea competitivității economiei locale.
Detalii despre Construct Plus
Beneficiarii granturilor din programul Construct Plus desemnați după finalizarea înscrierilor și a evaluării aplicațiilor au maximum 6 luni timp să demareze „investiția de la data încheierii acordului pentru finanțare, cu respectarea calendarului asumat in documentația anexata Cererii de acord pentru finanțare si in anexa la Acordul pentru finanțare”, se precizează în documentul publicat de Ministerul Economiei legat de prezentarea Construct Plus.
Proiectul Ghidului de Plată pentru Construct Plus poate fi consultat aici.
Tot în 6 luni de la data „încheierii acordului de finanțare – cu respectarea celor asumate in documentația anexata cererii de acord pentru finanțare si potrivit cordului pentru finanțare – beneficiarul trebuie să facă dovada cofinanțării în termen de maximum 6 luni”, se mai precizează în documentul citat.
Valoarea cofinanțării proiectelor care aplică la Construct Plus 2024 este de minimum 25% din valoarea investiției.
În ceea ce privește punctajul, acesta poate fi consultat mai jos:

sursa: MEAT
Beneficiarul trebuie să transmită la MEAT în termen de maximum 6 luni de la data demarării investiției „prima cerere de plată a ajutorului de stat și formularul de decont, însoțite de documente justificative menționate în prezentul Ghid”.
Cum se transmit cererile de plată
Termene.ro a consultat proiectul de Ghid de Plată din programul Construct Plus și văr prezintă câteva dintre precizările stipulate în document.
- Prima cerere de plată se transmite la MEAT in termen de maximum 6 luni de la data demarării investiției.
- Anual, beneficiarul poate solicita maximum 4 cereri de plată.
- O nouă cerere de plată poate fi solicitată doar daca cererea anterioară a fost aprobată.
- Cererea de plată finală se transmite pana la data de 31 decembrie 2028. Cererile de plată transmise ulterior termenului de 31 decembrie 2028 se restituie beneficiarului.
Plata ajutorului de stat se efectuează către beneficiari in perioada 2024-2029, conform cheltuielilor eligibile realizate de către beneficiari in baza acordurilor pentru finanțare.
MEDAT soluționează cererea de plata după ce se realizează „verificarea la fata locului a existentei activelor si a conformității declarațiilor/documentelor aferente cheltuielilor eligibile efectuate de beneficiar”, se precizează în Ghid.