Business News

De ce contează | Partidele discută taxe, impozite și privatizări. Comisia Europeană ar putea oferi un răgaz României pentru reducerea deficitului

4 iunie 2025, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Creșterea impozitului pe dividende, majorarea impozitului pe profit sau implementarea unei taxe de solidaritate sunt câteva dintre măsurile discutate săptămâna aceasta de reprezentanții partidelor în negocierile de la Cotroceni, conform informațiilor Profit.ro. De ce contează?

România are cel mai mare deficit bugetar din Uniunea Europeană, de 9,3% din PIB, în timp ce și-a asumat un plan fiscal de reducere a deficitului la 7% în 2025. Comisia Europeană se pregătea să declanșeze sancțiuni împotriva României pentru nerespectarea țintelor fiscale, dar publicația Bloomberg scrie că s-ar pregăti un răgaz în cazul acestor sancțiuni.

Informații cheie:

De ce contează

Comisia Europeană se pregătește să vină cu un răgaz pentru România în ceea ce privește sancțiunile pentru nerespectarea țintelor discale. Mai exact, brațul executiv al Uniunii Europene ar fi urmat să suspende fondurile europene pentru România.

Va veni de la Bruxelles pe parcursul zilei de miercuri o evaluare critică pentru România în ceea ce privește progresul în reducerea deficitului bugetar. Statele membre aveau termen 30 aprilie pentru a depune un raport de progres, însă România nu l-a depus, conform informațiilor Economedia.

În ceea ce privește deficitul bugetar, se discută din nou despre reduceri de cheltuieli în aparatul bugetar și despre majorarea taxelor, însă mai multe voci din mediul privat au atras atenția asupra deficitului de încasare a TVA.

România a înregistrat în 2022 cel mai mare deficit de încasare a TVA din UE, pierzând 30,6% din veniturile aferente acestei taxe, conform unui raport Forvis Mazars pe baza datelor Comisiei Europene.

La polul opus, cele mai mici deficite de încasare a TVA au fost înregistrate în 2022 în Cipru (-0,7%), Portugalia (1,3%) și Irlanda (1,6%). După România, cu un deficit de 30,6%, cele mai mari deficite de colectare au fost înregistrate în Malta (25,9%) și Slovacia (14,6%).

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro