De curând au fost eliminate mai multe restricții pentru acționarii firmelor cu răspundere limitată. Printre acestea, restricția cu privire la posibilitatea antreprenorului de a fi asociat unic în mai multe companii cu răspundere limitată, restricția pentru numărul companiilor care pot funcționa într-o aceeași încăpere, restricția cu privire la utilizarea unităților de locuit ca sedii ale firmelor în absența acordului vecinilor.

 

Președintele Iohannis a contestat legea la începutul anului, îngrijorat fiind că eliminarea restricțiilor ar putea contribui la creșterea evaziunii fiscale. Mai exact, șeful statului nu se opunea dereglementării, dar critica faptul că ridicarea interdicției nu este ”dublată de stabilirea unor mecanisme care să împiedice, spre exemplu, transferarea activității de la o societate la alta sau crearea de societăți distincte pentru o singură afacere, în scopul obținerii de beneficii specifice (precum rambursarea TVA, subvenții etc.)”.

 

Legea 102/2020 are virtutea că ridică o interdicție artificială, care determina apariția unor companii în care antreprenorul era forțat să aducă acționari de formă. Acum, acționariatul va reflecta antreprenoriatul.

 

Antreprenorul este adevăratul erou al vremurilor noastre

Tatăl meu a devenit antreprenor în 1990. Primul sediu al firmei a fost în apartamentul nostru de la bloc. Pentru prima lucrare a cumpărat materiale de construcții din economiile familiei. Primii angajați au acceptat să fie plătiți când vor termina lucrarea, repararea acoperișului unui bloc din Ploiești. Ar mai fi fost nevoie de un om, care să ridice materialele cu scripetele, dar tata nu mai găsise încă un muncitor, așa că eu am fost ultimul membru al primei sale echipe de lucru.

 

Tata credea că antreprenorul este eroul societății libere. Avea în birou agățată o declarație a antreprenorului. Într-un alt tablou înrămase Declarația Drepturilor Omului și Cetățeanului pictată de Jean-Jacques-François Le Barbier la 1789, anul Revoluției Franceze. În agenda cu care mergea la întâlniri ținea o copie a poeziei ”Dacă” a lui Rudyard Kipling.

România de astăzi datorează actuala prosperitate și dezvoltare economică antreprenorilor români. Ei au creat locuri de muncă atunci când industria de stat se prăbușea. Ei au reconstruit economia României pe ruinele economiei socialiste. Ei angajează astăzi o bună parte din forța de muncă a României. Ei sunt indispensabili pentru funcționarea statului și a marilor companii.

 

De la antreprenorii români așteptăm noile companii capabile să inoveze la nivel național și internațional: noile GeCad, Softwin și UiPath.

 

Lumea de azi este făcută de antreprenori

Societățile cu răspundere limitată își au originea în companiile englezești și olandeze din secolul XVI. Această invenție legală a stat la baza expansiunii economice și coloniale a puterilor europene. Era marilor descoperiri geografice, transformarea Planetei într-un sat global inteconectat nu ar fi fost posibile fără societățile cu răspundere limitată.

 

General Electric a fost fondată de Thomas Alva Edison. Microsoft, Hewlett Packard, Apple, Alphabet (Google), Ford, General Motors, Rolls Royce, toate aceste companii-gigant au fost inițial mici firme create de antreprenori vizionari.

 

Termene.ro, aliatul modern al antreprenorului

Antreprenorul anului 2020 înfruntă o amenințare nouă, nemaiîntâlnită în istoria noastră recentă: pandemia care închide industrii întregi, care dinamitează planuri de afaceri atent construite și bulversează atât cererea, cât și oferta.

 

În acest climat de incertitudine există motive de optimism: vești bune, ca această lege care elimină obstacole artificiale; o revenire a IMM-urilor în luna mai până aproape de nivelul afacerilor de anul trecut (vezi barometrul SmartBill); programe de finanțare menite să ajute la refacerea companiilor afectate de criză.

 

Utilizatorii termene.ro au la îndemână un instrument informațional perfect adaptat provocărilor cotidiene:

  1. Informații financiare despre clienți și furnizori, cu istoric și analize financiare.
  2. Scoruri de risc comercial și o estimare a capacității de plată.
  3. Informații despre datorii fiscale către ANAF și alți parteneri comerciali prin sistemul RedBill.
  4. Informații cu privire la dosare deschise în justiție.
  5. Informații despre acționari și administratori.
  6. Informații despre înscrieri de mențiuni la Monitorul Oficial.
  7. Activități de import-export.
  8. Contracte câștigate în sistemul de achiziții publice SEAP.
  9. Posibilitatea monitorizării companiilor de interes maxim.

 

În Termene.ro ai la dispoziție toate informațiile de care ai nevoie ca să învingi criza și să-ți continui menirea – să aduci soluții pentru o nevoie reală din piață, să generezi locuri de muncă și prosperitate pentru familia ta și pentru colaboratorii tăi.

 

Începe gratuit!

Dacă ți pe par utile informațiile de pe blogul Termene și vrei să afli când publicăm un nou articol, te poți abona la newsletterul nostru săptămânal.

Vreau să primesc newsletter-ul

 

Despre Termene.ro

Termene.ro este o companie înființată în anul 2014 din dorința de a permite companiilor identificarea oportunităților de afaceri și evaluarea corectă a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platformă intuitivă și foarte ușor de utilizat. Peste 70.000 de companii folosesc platforma completă care oferă informații actualizate în timp real despre datele financiare și juridice ale firmelor din România.

Distribuie mai departe