Dacă ești jurist, avocat, consultant sau consilier juridic și vrei să asiguri clienților tăi cea mai bună reprezentare în instanță, atunci să știi că avem multe în comun. Platforma Termene.ro a fost gândită inițial pentru oameni ca tine, așa încât soluțiile noastre sunt proiectate ca să-ți eficientizeze munca. Ai să vezi până la finalul acestui articol care sunt beneficiile pe care le obții dacă alegi să folosești gestionarea automatizată a dosarelor de care te ocupi.

 

Un etern motiv de conflict între judecători și avocați

Ca să pornim de la un exemplu concret, la începutul acestui an, avea loc o întâlnire de conciliere între conducerea Curții de Apel Alba și conducerile barourilor din Alba și Hunedoara, după cum relatează ziariștii de la Adevărul. Avocații erau nemulțumiți că una dintre colegele lor fusese sancționată de către un judecător al Judecătoriei din Deva după ce lipsise de la un proces. Motivul invocat de colega lor, unul medical, era justificat și adevărat.

 

Judecătorii acuză adesea avocații că apelează la false motive medicale și alte scuze fabricate pentru a lipsi de la procese. În acest fel, clienții lor invocă lipsa de apărare și pot solicita noi termene de judecată, cu scopul de a beneficia de curgerea termenelor de prescripție și intrarea în vigoare a unor legi mai favorabile. Alteori, justițiabilii și apărătorii lor solicită amânarea cauzelor pur și simplu cu scopul de a câștiga timp ca să-și pregătească mai bine apărarea, inclusiv prin intimidarea martorilor sau alte metode nelegale.

 

Avocații, pe de altă parte, subliniază că în viață există numeroase circumstanțe care îl pot împiedica pe un apărător să ajungă la procesul unui client, care are dreptul constituțional la apărare.

 

Legislația națională limitează practica absentării apărătorului

Avocatul care nu poate asigura apărarea unui client are obligația să-și asigure substituirea (Legea Statutului profesiei de avocat), așa încât invocarea lipsei de apărare a devenit tot mai dificilă pentru justițiabili.

 

Instanța poate în continuare să acorde amânări pentru lipsa apărării, dar situațiile când o poate face sunt reglementate strict.

 

Consecințe grave pentru apărătorii care lipsesc la proces și clienții lor

Lipsa apărătorului este dificil de invocat și va conduce în cele mai multe cazuri la respingerea cererii de amânare și, eventual, la sancționarea apărătorului.

 

Clienții avocaților care lipsesc de la proces se confruntă cu situația în care trebuie să se apere singuri, ceea ce le diminuează considerabil calitatea apărării.

 

Soluția termene.ro pentru gestionarea dosarelor din justiție

Sute de avocați și juriști folosesc platforma termene.ro ca să-și organizeze mai bine și mai simplu activitatea. Gestionezi automatizat oricâte dosare ai nevoie. Îți monitorizezi propriile dosare sau pe cele ale partenerilor și primești notificări când apar noi evoluții în procese.

 

Ce beneficii ai dacă folosești Managementul dosarelor din instanță

  • Elimini complet riscul de a uita pur și simplu de un termen, fiindcă primești notificări cu câteva zile înaintea ședinței și în ziua cu pricina. După cum spuneam și mai sus, absența nemotivată de la o ședință de judecată se poate lăsa cu sancțiuni, ca să nu mai vorbim despre efectul negativ asupra reputației tale.

 

Tipuri de notificări pe care le poți primi din platformă:

gestionarea automatizată a dosarelor din instanta

– Cu câteva zile înainte și în ziua termenului de judecată

– Când se înregistrează o soluție

– Când se stabilește un termen nou

– Când se înregistrează o cale de atac

– Când se schimbă instanța

– Când se repune pe rol un dosar soluționat

 

  • Îți gestionezi întreg portofoliul de dosare în instanță ale clienților pe care îi reprezinți, ale partenerilor de afaceri sau ale propriei societăți. Ai acces constant la statistici actualizate automat, în timp real, cu privire la dosarele din portofoliul tău – distribuție pe județe, materie juridică, stadiu procesual, repartizare pe anul/luna când a fost lucrat dosarul, număr de ședințe pe lună, dosare noi vs. soluționate.
  • Monitorizezi dosarele din portofoliu. Vezi în orice moment toate modificările apărute în dosarele de interes, datele complete ale fiecărui dosar, termenele, soluțiile și traseul oricărui dosar între instanțe, inclusiv dosarele conexe.
  • Primești informări pe loc atunci când apare orice modificare în dosarele pe care le ai în portofoliu, indiferent de stadiul procesului. Notificările cuprind denumirea oficială a dosarului, dar și un nume specific, atribuit de tine. Și poți stabili și ce alte persoane vor fi notificate suplimentar.
  • Definești câmpuri personalizate ca să filtrezi mai ușor dosarele din portofoliu, în funcție de criteriile interne ale companiei tale. Astfel, ai acces rapid la notițele pentru ședințe sau alte informații relevante pe care le-ai atașat anterior dosarelor. Pentru simplificarea accesului la dosare, le poți atribui nume specifice, pe lângă cele oficiale.
  • Calendarul juridic se actualizează automat cu toate termenele date în ședințele de judecată și cu sarcinile personale pe care ți le atribui pentru dosare. Poți sincroniza calendarul juridic cu orice calendar propriu de pe telefon.

 

Dacă ai în responsabilitate un volum mare de dosare în instanță ale clienților pe care îi reprezinți, ale partenerilor tăi de afaceri sau ale firmei tale, devine dificil să urmărești cu aceeași acuratețe fiecare caz în parte. Poți să elimini orice eroare umană dacă treci la gestionarea și monitorizarea automatizată a întregului tău portofoliu, indiferent câte dosare cuprinde.

 

Dacă ți se par utile informațiile de pe blogul Termene și vrei să afli când publicăm un nou articol, te poți abona la newsletterul nostru săptămânal.

Vreau să primesc newsletterul

 

Despre Termene.ro

Termene.ro este o companie înființată în anul 2014 din dorința de a permite companiilor identificarea oportunităților de afaceri și evaluarea corectă a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platformă intuitivă și foarte ușor de utilizat. Peste 70.000 de companii folosesc platforma completă care oferă informații actualizate în timp real despre datele financiare și juridice ale firmelor din România.

Distribuie mai departe