Cei mai mulți dintre cei care au acumulat datorii își doresc să returneze banii. Oricât de avansată ar fi datoria, românii sunt, în majoritate, de bună credință și vor să o achite. Asta este cea mai importantă concluzie a unui studiu făcut de KRUK România pentru a înțelege comportamentul celor care depășesc termenele de plată.

 

Claudiu Bud, director de vânzări KRUK România:

Am lucrat, de-a lungul timpului, atât cu Aurora Liiceanu, care este psiholog, cât și cu răposatul Vintilă Mihăilescu, sociolog și antropolog, care ne-au ajutat să interpretăm studiile prin prisma culturii și istoriei poporului român. Într-adevăr, se reflectă foarte mult în dualitatea românului, aș spune.

 

Claudiu Bud, director de vânzări KRUK România a fost invitat la webinarul Termene în care am discutat despre felul cum se raportează românii la plata datoriilor și despre colectarea amiabilă a creanțelor.

 

Tiparele noastre psihologice și comportamentale, descrise și în ”Psihologia poporului român” de Daniel David, se reflectă în dualitatea românilor atât ca persoane fizice, cât și ca proprietari de companii. Pe de o parte, trei sferturi dintre noi ne dorim din tot sufletul să ne achităm datoriile, pe de altă parte mulți au rămas tributari practicilor din perioada comunistă, când trebuia să te descurci așa cum puteai.

 

Strategia colectării amiabile de creanțe mizează pe tiparul omului care vrea să returneze banii datorați (ca atare sau în urma achiziționării unor produse sau servicii). Din nefericire, practica lui ”lasă că n-o fi foc dacă îl mai amân un pic, lasă că n-o sta în banii de la mine” este încă des întâlnită în mediul de business și cu precădere în antreprenoriat.

 

În zona de microfinanțare sau de IMM-uri, ne-a povestit Claudiu Bud, sunt foarte mulți cei care tratează lucrurile mult mai relaxat decât ar trebui, adică aleg să nu prea ia în serios prevederile contractuale cu privire la plată. Și același lucru îl știm și noi din propria experiență și din discuțiile cu clienții noștri.

 

Colectarea amiabilă ține cont de situația particulară a datornicului

Trăsăturile balcanice ale românilor și nevoia noastră de relaționare sunt pilonii abordării amiabile a colectării creanțelor. Abordarea de tipul: ”De ce nu plătești, nu ți-e rușine? Pune mâna și dă-mi banii” nu funcționează. Oamenii au nevoie să fie auziți, să-și povestească păsul, să fie înțeleși. E valabil în business, în vânzări, în recuperarea creanțelor și în orice tip de relație. Așadar, strategia KRUK este bazată pe conștientizarea situației particulare în care se află fiecare datornic în parte. De aici și rezultatele pozitive pe care începem să le vedem în parteneriatul nostru cu KRUK. Prin comunicare, atât creditorul, cât și debitorul ajung să-și prezinte punctele de vedere, astfel încât se poate ajunge la o înțelegere în privința stingerii datoriei.

 

De ce să-ți dai facturile în colectare prin RedBill?

Ca antreprenor, ai o mulțime de lucruri de ținut sub control și e firesc, la un moment dat, să pierzi șirul facturilor și a termenelor lor de plată.

 

Tu încarci facturile, noi ne ocupăm de restul

Un prim beneficiu al monitorizării facturilor prin RedBill este că le încarci în platformă, iar noi ne ocupăm de tot restul – contactăm debitorul, îi amintim scadența și obținem promisiunea de plată.

 

În cele mai multe situații gestionate de KRUK, datoriile nu se acumulează din rea intenție. Unul dintre debitorii contactați ne-a spus onest: „Domne’, firma care a prestat serviciile avea niște agenți zonali care s-au tot schimbat și care, la un moment dat, n-au mai venit să colecteze facturile. Prin urmare, la modul cel mai sincer, am uitat de ele”. Așadar, după primul nostru apel, compania debitoare a promis că va plăti săptămâna următoare.

 

RedBill este, practic, externalizarea activității de gestionare și monitorizare a facturilor într-un mod profesionist, cu oameni specializați în domeniul colectării amiabile.

 

Este mai simplu când există un mediator

Se poate întâmpla ca între debitor și creditor să apară o problemă personală și oamenii să nu vrea să-și mai vorbească. Atunci, noi intervenim ca mediatori și putem dezamorsa conflictul, ajungând, în final, la achitarea datoriei.

 

Tot procesul respectă Regulamentul pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal. Debitorul este notificat prin e-mail sau prin SMS că a fost raportat în RedBill, că există o factură care nu a fost încasată și i se oferă un link unde poate vedea factura și toate datele creditorului. Întreaga procedură este digitalizată cap-coadă, până la încasarea banilor.

 

Cu cât se stabilește mai repede un dialog cu debitorul, cu atât mai repede se poate soluționa situația care a dus la neplată. Sunt cazuri în care e vorba de neînțelegeri, de produse sau servicii care nu au fost primite sau nu au fost satisfăcătoare. Dar sunt și cazuri în care debitorul nu are niciun motiv să amâne plata și totuși o face, iar creditorului ajunge să-i fie jenă de nerușinarea datornicului. În ambele situații este benefică intervenția unui mediator.

Începe acum

 

Integrare Termene-SmartBill

Pentru că știm cât e de important timpul pentru un antreprenor, până la sfârșitul anului, utilizatorii Termene vor putea extrage automat facturile din SmartBill, noii noștri parteneri, și le vor putea trimite direct la colectare. Vor putea seta, de exemplu, ca, după 5 zile de la expirarea termenului de plată, factura să meargă automat la KRUK și să înceapă acest proces de monitorizare, care să se încheie cu plata facturii. În proporție de 80-90%, acest proces pe care îl facem împreună cu partenerii de la KRUK este o monitorizare a scadențelor și programare a plăților. În acest fel, utilizatorii noștri vor avea o situație la zi asupra cash flow-ului, ceea ce e vital în business.

 

Poți să urmărești aici întregul webinar Termene.

 

 

Dacă ți pe par utile informațiile de pe blogul Termene și vrei să afli când publicăm un nou articol, te poți abona la newsletterul nostru săptămânal.

Vreau să primesc newsletter-ul

Despre Termene.ro

Termene.ro este o companie înființată în anul 2014 din dorința de a permite companiilor identificarea oportunităților de afaceri și evaluarea corectă a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platformă intuitivă și foarte ușor de utilizat. Peste 70.000 de companii folosesc platforma completă care oferă informații actualizate în timp real despre datele financiare și juridice ale firmelor din România.

Distribuie mai departe