Platforma de știri (Business News) a Termene.ro vă prezintă toate și cele mai noi informații despre Start-up Nation 2024, valabile până la acest moment, 20 mai. Business News a prezentat o mare parte din aceste date în exclusivitate.

 

 • Proiectul ordonanței de urgență care va reglementa programul Start-Up Nation 2024 a fost publicat pe 23 mai de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT).

 

 • Start-Up Nation 2024 a fost împărțit în două subprograme, unul adresat exclusiv tinerilor sub 30 de ani, iar al doilea este direcționat spre persoanele cu vârste între 30 și 35 de ani sau spre șomeri, cu sau fără indemnizație de șomaj, care sunt în căutarea unui loc de muncă sau sunt fără ocupație de mai mult timp.

 

 • Înscrierile în program se vor face în două etape. Antreprenorii trebuie inițial să se înscrie pentru a urma 40 de ore de cursuri antreprenoriale oferite de firme specializate și decontate de stat. După absolvirea acestor cursuri obligatorii, solicitanții își pot înscrie proiectul de finanțare pe platforma destinată IMM-urilor.

 

 • Bugetul programului este de 446 de milioane de euro. Start-Up Nation 2024 își propune să ducă la înființarea a peste 7.200 de întreprinderi mici și mijlocii și a peste 15.500 de locuri de muncă.

 

 • Valoarea unui grant se ridică la maximum 50.000 de euro (250.000 de lei), iar beneficiarul trebuie să asigure minimum 10% din finanțarea solicitată.

 

 • Start-Up Nation Diaspora 2024 nu a fost lansat până în acest moment. Din informațiile obținute de Termene.ro reiese că acest program, destinat antreprenorilor români din străinătate, ar urma să beneficieze de fonduri între 15 și 45 de milioane de euro.

 

 • Start-Up Nation 2024 este organizat pentru a fi un program de dezvoltare a afacerilor din zonele mai puțin dezvoltate ale țării. Astfel, o mare parte din finanțările de 446 de milioane de euro ar urma să fie oferite proiectelor depuse de antreprenori sub 30 de ani din alte regiuni decât București și Ilfov. Pentru solicitanții din regiunea București-Ilfov, bugetul este de 29,75 milioane de euro, iar granturile se acordă doar tinerilor sub 30 de ani.

 

 • După ce proiectul a fost pus în dezbatere publică, din luna mai, proiectul Start-Up Nation 2024 propus de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului a intrat în circuitul ministerial pentru a primi avizele de la celelalte ministere. Săptămâna trecută, proiectul primise avize de la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, dar mai sunt alte ministere care urmează să avizeze inițiativa.

 

 • În momentul în care toate avizele ministeriale vor fi primite, proiectul va ajunge pe ordinea de zi a Guvernului pentru a fi aprobat și apoi publicat în Monitorul Oficial. Din informațiile obținute de Termene.ro reiese că programul Start-Up Nation 2024 ar putea intra pe ordinea de zi a ședinței Guvernului din această săptămână, care va avea loc joi. Totuși, cele mai mari șanse sunt ca proiectul să fie aprobat în ședințele Guvernului din următoarele două săptămâni.

 

 • După aprobarea programului Start-Up Nation 2024 într-o ședință de guvern, următorul pas în desfășurarea programului este înscrierea la cursurile de antreprenoriat. Spre deosebire de anii anteriori, în 2024 antreprenorii la început de drum care vor dori să acceseze ajutor de minimis prin Start-Up Nation vor beneficia de cursuri de formare antreprenorială plătite de stat, în total 40 de ore de pregătire.

 

 • Antreprenorii vor avea la dispoziție o platformă electronică în care vor putea să-și aleagă firmele ale căror cursuri de antreprenoriat doresc să le urmeze, dacă societățile respective de formare profesională mai au locuri disponibile. MEAT va impune și alte condiții minime pentru aceste firme, condiții care încă nu au fost stabilite.

 

 • Firmele de formare profesională se vor putea înscrie liber pe platforma programului dacă dovedesc că furnizează cursuri acreditate de Ministerul Muncii și îndeplinesc celelalte criterii minime de eligibilitate. Firmele care nu pot dovedi că furnizează cursuri acreditate de Ministerul Muncii și nu îndeplinesc celelalte criterii minime de eligibilitate vor fi scoase de pe platformă. „După ce ordonanța de urgență de aprobare a programului va intra în vigoare, vom pregăti platforma de înscriere pentru firmele de consultanță care oferă cursuri antreprenoriale. Înscrierea va fi liberă, dar firmele care nu pot dovedi că furnizează cursuri acreditate de Ministerul Muncii și că îndeplinesc celelalte criterii minime de eligibilitate vor fi scoase de pe platformă”, a explicat Lucian Rus.

 

 

 • Înscrierile la aceste cursuri de antreprenoriat se vor putea face, cel mai probabil, din luna iunie, așa cum ne-au confirmat săptămâna trecută reprezentanți ai MEAT și cum a anunțat Termene.ro încă de la începutul lui aprilie ministrul Ștefan Radu Oprea.

 

 • Depunerea dosarelor, după finalizarea cursurilor de antreprenoriat, se va face cel mai probabil începând cu luna septembrie.

 

Alte detaliile ale programului Start-Up Nation 2024

 • Categorii de beneficiari

Ca și în ceilalți ani, beneficiarii programului pot fi, tineri majori cu vârsta de până la 30 de ani, așa cum sunt aceștia definiți în art. 2 alin.(2) lit.a) din Legea tinerilor nr.350/2006, tineri cu vârsta de între 30 ani și până în 35 de ani, neîmpliniți, indiferent de statutul pe piața muncii,astfel cum sunt aceștia definiți în  art. 2 alin.(2) lit.a) din Legea nr.350/2006, persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, șomeri sau șomeri de lungă durată, așa cum sunt definiți art. 5, punctul 4, din Legea nr. 76/2002, persoane inactive și persoane din grupurile dezavantajate pe piața muncii, grup în care sunt incluse persoane cu nivel scăzut de instruire, persoane cu dizabilități, persoane din comunitățile supuse riscului de excluziune socială, persoane din zonele rurale, persoane eliberate din detenție, tineri postinstituționalizați, inclusiv persoana reîntoarsă în țară din străinătate.

 • Tinerii cu vârsta sub 30 de ani din regiunile defavorizate primesc cea mai mare parte din bani

Bugetul din acest an al programului Start-up Nation va fi de 446,185 milioane de euro. Din total,

295,750 milioane de euro vor fi dedicate Pilonului I, Activarea potențialului antreprenorial al tinerilor, ce are ca grup țință tinerii cu vârsta sub 30 de ani, iar 150,435 milioane de euro vor fi repartizate Pilonului II, Sprijin pentru dezvoltarea antreprenoriatului în rândul persoanelor din grupul țință, ce va avea ca țintă ceilalți beneficiari (șomeri, persoane inactive sau persoane , așa cum sunt menționați mai sus. 90% din totalul banilor alocați pentru Activarea potențialului antreprenorial al tinerilor, respectiv 266 de milioane de euro, respectiv 57% din bugetul total, va fi suma repartizată tinerilor din  regiunile mai puțin dezvoltate – toate celelalte regiuni în afara București-Ilfov.

 • Cursuri de formare pentru toate categoriile de beneficiari

Atât tinerii cu vârsta sub 30 de ani, respectiv grupul țintă a Pilonului I, cât și beneficarii incluși în Pilonul II, respectiv șomerii, persoanele inactive sau personele ce fac parte din grupurile dezavantajate pe piața muncii vor participa la cursuri de formare profesională înainte de a își înfiina firmele prin care își vor depune proiectul pentru finanțare. Potrivit estimărilor actuale, circa 30.000 de persoane fizice eligibile ar putea participa la cursurile de formare în urma cărora se vor înființa aproape 8.000 de firme.

Astfel, proiectul de ordonanță prevede că:

  • În cadrul pilonului I , Activarea potențialului antreprenorial al tinerilor, vor participa la cursurile de formate antreprenorială circa 25.000 de beneficiari. Dintre aceștia, minimum 10% trebuie să aparțină minorității rome. În urma acestor cursuri, tinerii își vor înființa firme prin care vor derulare programe finanțabile prin Start – up Nation – 5.250 de firme, număr estimat.
 • În cadrul pilonului II,  Programul pentru stimularea întreprinderilor mici și mijlocii, se estimează că vor participa la cursurile de formare profesională 4.600 de persoane și că în urma cursurilor vor fi create 2.500 de firme ce vor primi finanțare prin program.

 

 • Fiecare proiect primește o finanțare de maximum 250.000 de lei

Proiectele depuse de antreprenori vor fi finanțate în ordinea descrescătoare a punctajelor obținute.

In 2024, sprijinul financiar pentru beneficiarii de ajutor de minimis este de maxim 250.000 de lei, cu 50.000 de lei peste valoarea maximă acordată în ceilalți ani. Finanțarea alocată în cadrul proiectul va acoperi cel mult 90% din valoarea totală eligibilă din formularul de finanțare, beneficiarul având obligația de a asigura o cofinanțare a investiției de minim 10% din total.

Orice informație despre adoptarea cadrului legislativ aferent și deschiderea perioadei de înscriere vor fi comunicate exclusiv de MEAT și vor fi publicate pe site-urile oficiale www.economie.gov.ro și www.imm.gov.ro.

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe