• Ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Ștefan-Radu Oprea, anunță pentru Termene.ro când va începe ediția din 2024 a Start-Up Nation. Ediția a patra a programului de granturi va beneficia de fonduri europene.

Cea de-a patra ediție a programului de granturi Start-Up Nation va avea practic două date de lansare. În luna iunie vor începe înscrierile pentru cursurile obligatorii de profesionalizare care ar avea o durată cumulată de 40 de ore. Apoi, din luna septembrie, după finalizarea cursurilor, antreprenorii pot depune proiectele pentru a obține granturi de până la 250.000 de lei.

Dacă ultimul Start-Up Nation a fost lansat în iunie 2022, ediția din acest an va fi lansată cel târziu în iunie, cel puțin așa ne-a asigurat Ștefan-Radu Oprea, ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului. Asta și pentru că Start-Up Nation 2024 aduce o noutate: necesitatea unor cursuri obligatorii de antreprenoriat pentru administratorii și acționarii care doresc apoi să aplice pentru granturi.

  • Mai exact, din luna iunie un antreprenor se va înscrie la cursuri de specialitate și își va alege un formator. Cursurile vor avea o durată cumulată de 40 de ore. Doar după ce a finalizat aceste cursuri de antreprenoriat, un solicitant va putea depune o cerere de finanțare de până la 250.000 de lei în cadrul Start-Up Nation 2024.

Se anticipează că a patra ediție a programului Start-Up Nation va fi lansată în preajma lunii iunie, conform declarațiilor făcute pentru Termene.ro de ministru Ștefan-Radu Oprea.

Ștefan-Radu Oprea, Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului

„Încă lucrăm, dar intenția este ca în iunie să putem începe partea de cursuri și în septembrie, depunerea proiectelor”, ne-a declarat ministrul

Start-Up Nation 2024 va fi pe fonduri europene

În privința condițiilor care trebuiesc îndeplinite, Ștefan-Radu Oprea ne spune că „sunt condiții diferite, deoarece această ediție este pe fonduri europene. Primul pas vor fi cursurile pentru întocmirea planului de afaceri și apoi, va urma depunerea proiectelor”.

Din comunicările guvernamentale oficiale reiese că „echipele tehnice ale Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT) și Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) lucrează împreună pentru a perfecta cadrul legal necesar pentru lansarea programului Start-Up Nation 2024”, se precizează într-un comunicat al Ministerului Economiei.

Reprezentanții IMM-urilor susțin că nu au avut încă discuții și consultări despre programul Start-Up Nation 2024. Florin Jianu, președintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici si Mijlocii din România, ne-a spus că știe că „o nouă ediție Start-Up Nation se va lansa pe fonduri europene în prima jumătate a anului”. Totodată, acesta ne-a spus că nu au existat consultări pe Start-Up Nation.

Schimbările față de edițiile precedente

Valoarea finanțării nerambursabile ar putea crește la 250.000 de lei per IMM, acoperind cel mult 90% din valoarea cheltuielilor eligibile din proiectele ce urmează a fi depuse. În plus, antreprenorii ar putea fi obligați să creeze cel puțin două locuri de muncă pentru a beneficia de această finanțare. 

În edițiile anterioare ale programului, suma oferită a fost de 200.000 de lei per beneficiar, deci anul acesta vine cu o creștere.

Antreprenorii vor avea posibilitatea să obțină granturi nerambursabile majorate cu aproximativ 50.000 de lei, cu condiția de a urma un program de formare profesională.

Bugetul total al programului va fi de 400 de milioane de euro.

Această condiție de eligibilitate presupune participarea la cursuri de antreprenoriat cu o durată de 40 de ore. Platforma electronică de înscriere va include un modul special destinat selecției formatorilor.

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe