• Prim-ministrul Marcel Ciolacu a participat astăzi la Consiliul Național Tripartit. După această prezență, el a anunțat că salariul minim brut va fi majorat încă de la 1 iulie, deși anterior lăsase să se înțeleagă că majorarea ar putea fi făcută și la toamnă.

Salariul minim va crește la 3.700 de lei brut de la 1 iulie, iar facilitatea acordată angajatorilor privind cei 200 de lei scutiți de taxe va fi păstrată până la finele anului, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu, joi, la finalul ședinței Consiliului Național Tripartit.

„De la 1 iulie, salariul minim va crește la 3.700 de lei brut. Totodată, vom menține până la sfârșitul anului facilitatea acordată angajatorilor privind cei 200 de lei scutiți de taxe. Suntem în direcția corectă către implementarea salariului minim european. Aceasta este decizia luată astăzi, alături de sindicate și patronate, în Consiliul Tripartit”, a precizat Marcel Ciolacu, joi, într-o postare pe pagina de Facebook a Guvernului.

 

Ce este Consiliul Național Tripartit

Consiliul Național Tripartit are următoarea componență:

– președinții confederațiilor patronale reprezentative la nivel național;
– președinții confederațiilor sindicale reprezentative la nivel național;
– reprezentanți ai Guvernului, desemnați prin decizie a prim-ministrului, cel puțin la nivel de secretar de stat, din fiecare minister, precum și din alte structuri ale statului, conform celor convenite cu partenerii de dialog social;
– președintele Consiliului Economic și Social și alți membri conveniți cu partenerii de dialog social.

Calendar majorare salariu minim brut în ultimii 3 ani:
– 1 octombrie 2023 – 3.300 lei
– 1 ianuarie 2023 – 3.000 lei
– 1 iunie 2022 – 2.750 lei
– 1 ianuarie 2022 – 2.550 lei
– 13 ianuarie 2021 – 2.230 lei

Patronatele au îndoieli că măsura este utilă

Termene.ro a prezentat că patronatele nu prea au încredere că intenția Guvernului de a crește salariul minim chiar de la 1 iulie până la 3.700 de lei brut (de la 3.300 de lei în prezent) ar fi pozitivă pentru mediul de afaceri. În special este vorba de acele sectoare unde marja de profit este mică și care s-au confruntat cu scăderi ale cifrei de afaceri în ultimul timp, a declarat pentru Termene.ro Cristian Pârvan, președintele Patronatului Investitorilor Autohtoni din România (PIAROM).

În plus, supărătoare este lipsa de coerență în politica fiscală, lipsa unui calendar ferm, anunțat din timp, care generează probleme în sectoare în care, prin structura business-ului, se încheie contracte de afaceri pe termen lung, a mai spus acesta.

Despre majorarea salariului minim de la 1 iulie sau din toamnă se discută încă de la începutul anului. În urmă cu două zile, premierul Marcel Ciolacu a dat însă de înțeles că măsura ar putea intra în vigoare de la jumătatea anului, după ce expiră facilitatea privind neimpozitarea a 200 de lei din salariul minim. ”În acest moment, intenția clară a Guvernului este ca salariul minim să crească la 3.700”, a declarat el.

„Măsura privind creșterea salariului minim de la 3.300 la 3.700 de lei era anunțată de ceva vreme, au apărut și ezitări, s-a luat în calcul și o eventuală reducere a fiscalității. Totuși, ceea ce s-a întâmplat anul trecut, cu două majorări ale salariului minim, a fost greu de suportat în mediul de afaceri, în special în acele industrii unde adaosul este minim, respectiv în industria prelucrătoare”, spune Cristian Pârvan, comentând intenția Guvernului.

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe