Loading the Amira Audio Citește articolul...
  • Intenția Guvernului de a crește salariul minim chiar de la 1 iulie până la 3.700 de lei brut (de la 3.300 de lei în prezent) ar putea crea probleme mediului de afaceri, în special în acele sectoare unde marja de profit este mică, și care s-au confruntat cu scăderi ale cifrei de afaceri în ultimul timp, a declarat pentru termene.ro Cristian Pârvan, președintele Patronatului Investitorilor Autohtoni din România (PIAROM).

În plus, supărătoare este lipsa de coerență în politica fiscală, lipsa unui calendar ferm, anunțat din timp, care generează probleme în sectoare în care, prin structura business-ului, se încheie contracte de afaceri pe termen lung, a mai spus acesta.

Industria prelucrătoare a scăzut și în 2023, și în 2024

Despre majorarea salariului minim de la 1 iulie sau din toamnă se discută încă de la începutul anului. În urmă cu două zile, premierul Marcel Ciolacu a dat însă de înțeles că măsură ar putea intra în vigoare de la jumătatea anului, după ce expiră facilitatea privind neimpozitare a 200 de lei din salariul minim. ”În acest moment, intenția clară a Guvernului este ca salariul minim să crească la 3.700”, a declarat el.

„Măsura privind creșterea salariului minim de la 3.300 la 3.700 de lei era anunțată de ceva vreme, au apărut și ezitări, s-a luat în calcul și o eventuală reducere a fiscalității. Totuși ceea ce s-a întâmplat anul trecut, cu două majorări de salariu minim, a fost greu de suportat în zona mediului de afaceri, în special în acele industrii unde adaosul este minim, respectiv în industria prelucrătoare”, spune Cristian Pârvan, comentând intenția Guvernului.

„Să nu uităm că anul trecut am avut o scădere de 5% a industriei prelucrătoare, iar anul acesta, în primul trimestru, o altă scădere, de 2,7%. Aceste sectoare, unde se lucrează cu contracte negociate în avans pe 3, 6 luni sau chiar 12 luni, și unde nu se mai poate umbla la prețuri, vor avea mult de suferit”, a explicat acesta.

Sub pretextul că îndeplinește cerințele UE, statul român găsește cele mai simple metode pentru a crește veniturile la buget

Un motiv pentru creșterea salariului minim ar fi și obiectivul pentru 2024 al Guvernului, de a introduce salariul minim la nivel european. Practic, noua creștere a venitului minim garantat ar însemna apropierea de acest deziderat.

„Creșterea salariului minim la 3.700 de lei, anunțată de premierul Marcel Ciolacu pentru data de 1 iulie 2024, va ridica veniturile salariale la nivelul corespunzător pentru introducerea mecanismului de majorare automată a salariilor, conform prevederilor din Directiva europeană. PSD consideră că orice efect pozitiv din economie trebuie să se reflecte și în veniturile salariale ale cetățenilor”, anunța Partidul Social Democrat într-un comunicat emis la începutul lunii aprilie.

Practic, directiva UE nu indică statelor membre un nivel salarial, ci recomandă ca salariul minim să se situeze la nivelul a 50% din salariul mediu brut. În luna martie 2024, de exemplu, salariul mediu brut a fost de 8.500 de lei.

Șeful PIAROM consideră că directiva UE este mai degrabă un pretext invocat de Executiv pentru a rezolva o altă problemă majoră, deficitul bugetar.

„Comisia Europeană cere României să scadă deficitul bugetar, iar Guvernul a găsit cea mai ușoară soluție, cea a creșterii salariului minim, din care iese net câștigător la nivel bugetar. Astfel, contribuțiile sociale suplimentare plătite de mediul privat depășesc cu mult cheltuielile statului cu creșterea salariului minim al angajațior din sectorul public. O alternativă pentru creșterea veniturilor la buget ar fi fost scăderea evaziunii, dar aici Guvernul este neputincios”, a mai spus Cristian Pârvan.

Președintele PIAROM atrage atenția că această creștere de salariu minim antrenează majorări și la celelalte nivele de salarizare, ceea ce iarăși este în detrimentul mediului de afaceri, dar și al sectorului public. „Vedem toate protestele care au avut loc în ultimul timp. S-ar putea să avem probleme majore în ceea ce privește competitivitatea mediului privat”, este de părere acesta.

Lipsa unei strategii de dezvoltare economică ne trage în jos

Calea mai grea, dar mai eficientă de urmat pentru actuala clasă politică ar fi implementarea unei strategii de dezvoltare care să includă măsuri de susținere a mediului de afaceri, chiar dacă acestea sunt coroborate cu creșterea de salarii, a mai atras atenția reprezentantul patronal.

„Ceea ce ne trebuie sunt programe de dezvoltare de tip paneuropean care deja au fost puse în aplicare în UE. Din păcate, la noi astfel de inițiative n-au sorți de izbândă. Vă dau un singur exemplu. S-au alocat 2,5% din PIB pentru Apărare, existând promisiunea din partea oficialilor că industria conexă se va dezvolta la rândul său. Dar asta nu a condus la o mobilizare  industriei noastre de apărare unde nu se produce nimic din ceea ce s-ar putea produce la nivel de componente”.

Deduceri pentru salariile mici

Un alt plan al Partidului Social Democrat este adoptarea impozitării progresive. Potrivit premierului Marcel Ciolacu, Guvernul nu are în vedere introducerea acesteia în viitorul apropiat. În schimb, Executivul discută despre un sistem de deduceri pentru salariații cu venituri mici. În prezent, salariul minim brut este de 3.300 de lei, 200 de lei din această sumă fiind neimpozabili.

Calendar majorare salariu minim brut în ultimii 3 ani

  • 1 octombrie 2023 – 3.300 lei
  • 1 ianuarie 2023 – 3.000 lei
  • 1 iunie 2022 – 2.750 lei
  • 1 ianuarie 2022 – 2.550 lei
  • 13 ianuarie 2021 – 2.230 lei

Ce mai puteți citi pe Termene.ro:

Cum a evoluat salariul minim brut până să ajungă la 3.700 de lei din iulie. Majorările din 2024 sunt cât cele dintre 2004 și 2016

Salariul minim, majorat la 3.700 de lei. Patronatele cer ca veniturile bugetarilor să nu mai fie calculate în funcție de salariul minim brut

Majorarea salariului minim la 3.700 de lei, de la 1 iulie. Patronatele explică cum creșterea ar putea afecta sectoare cheie ale economiei

Afacerile din Ținutul Zimbrului. Vânători-Neamț, sat nominalizat să intre în lista Best Tourism Villages în 2024

Cum se crește o afacere cu lavandă în România. Povestea „Grădinii de lavandă”

Reorganizarea ANAF într-o instituție cu obligația de a descoperi și investiga fraudele fiscale a fost publicată și în Monitorul Oficial

Cum va funcționa Sistemul Ro e-Transport. Toate amănuntele și proiectul integral propus de autoritățile statului

Start-Up Nation 2024, toate amănuntele de până în acest moment ale programului

Cum depui formularul 177, prin care redirecționezi unui ONG până la 20% din profit

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe