Business News

România rămâne printre cele mai puțin vizitate țări din UE de către turiștii străini

7 iunie 2025, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Alături de Polonia (18,6%) și Germania (20,2%), România (20,2%) se situează la coada clasamentului european în ceea ce privește turismul internațional, al numărului de nopți de cazare realizate de străini din totalul cazărilor, așa cum reiese dintr-o analiză Eurostat.

România a atras aproape 2,4 milioane de turiști străini, cu 13,5% mai mulți față de anul anterior. Cei mai mulți vizitatori au venit din Germania, Italia, Israel, Statele Unite ale Americii, Regatul Unit, Spania, Ungaria, Franța, Ucraina și Polonia. Transportul rutier a fost principala opțiune pentru turiștii din afara țării, fiind utilizat de 82,1% dintre aceștia, conform datelor Ministerului Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului (MEDAT).

Această situație contrastează puternic cu statele care depind în mare măsură de turiștii din alte țări: Malta a înregistrat o pondere de 91,2%, Cipru85,7%, iar Luxemburg80,4% din nopțile de cazare au fost efectuate de vizitatori străini în primele trei luni ale anului.

Vacanțele străinilor în România

Principalele orașe care au atras vizitatori străini au fost București, Constanța, Brașov, Cluj-Napoca și Sibiu. Aceste destinații oferă o combinație de atracții culturale, istorice și naturale, contribuind la diversificarea ofertei turistice a României.

În ceea ce privește scopul vizitelor, aproximativ 49% dintre turiștii străini au venit în România pentru afaceri, în timp ce restul de 51% au călătorit în scop personal, fie pentru recreere, fie pentru a vizita prieteni și rude. Această distribuție echilibrată subliniază potențialul României de a atrage atât turismul de afaceri, cât și pe cel de agrement.

Majoritatea turiștilor străini au ales să călătorească în România cu avionul (77,7%), urmat de autoturisme proprii (14,9%) și autocare sau autobuze (5,8%). Această preferință pentru transportul aerian evidențiază importanța conectivității internaționale și a infrastructurii aeroportuare în dezvoltarea turismului.

Durata medie a șederii turiștilor străini în România a fost de 2,1 zile, iar cheltuielile medii per persoană s-au ridicat la aproximativ 3.024 lei . Aceste cifre sugerează un potențial de creștere în ceea ce privește prelungirea sejururilor și creșterea cheltuielilor medii, aspecte esențiale pentru stimularea economiei locale.

Oportunități pentru turismul românesc

Ponderea redusă a turiștilor străini în România reflectă o lipsă de competitivitate internațională a ofertei turistice românești, dar și probleme de promovare și infrastructură turistică. Într-un context european în care aproape jumătate din cazările turistice sunt realizate de vizitatori străini (45,6% în medie la nivelul UE), România rămâne puternic dependentă de turismul intern.

Această realitate poate limita potențialul de creștere economică și de atragere a valutelor externe într-un an crucial pentru echilibrarea bugetului public. România s-a angajat să își reducă deficitul bugetar la 7% din PIB până la finalul lui 2025, iar veniturile din turism internațional ar putea reprezenta un sprijin important pentru atingerea acestei ținte.

Scădere ușoară a turismului în UE, pe fondul decalării vacanțelor

La nivelul întregii Uniuni Europene, numărul total de nopți de cazare în unități turistice în perioada ianuarie – martie 2025 a fost de 452,4 milioane, marcând o scădere ușoară de 0,2% comparativ cu același trimestru din 2024. Evoluția lunară a fost mixtă:

Potrivit Eurostat, această ușoară diminuare este legată mai ales de modul în care au căzut sărbătorile în calendarul anului curent. Vacanțele școlare din perioada carnavalului s-au mutat din februarie în martie, iar Paștele, care în 2024 a fost în martie, în 2025 cade în aprilie – ceea ce a afectat fluxurile turistice sezoniere.

Turiștii străini, în ușoară creștere la nivel european

În ciuda scăderii generale, numărul nopților de cazare realizate de turiști străini în UE a crescut cu 1,1% în primul trimestru al anului 2025 comparativ cu aceeași perioadă din 2024. În schimb, turismul intern a scăzut cu 1,3%.

Cele mai mari creșteri ale cazărilor turiștilor străini au fost în:

Cele mai semnificative scăderi au fost înregistrate în:

 

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro