Business News

Esența zilei 10 decembrie. România a importat alimente de peste 30 de milioane de euro/zi în primele 10 luni din acest an

10 decembrie 2024, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Monitorizarea începe dimineața, de la 8.00, și va continua din 4 în 4 ore până ora 22.00.

Antreprenorii din turism, consiliați online de ANPC înaintea controalelor din sezonul de iarnă

Antreprenorii români din turism pot participa la o întâlnire online organizată de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) pentru a fi consiliați înainte de controalele pe care Comandamentul de iarnă le va face în sezonul rece. Sesiunea de consiliere online va fi miercuri, 11 decembrie 2024, la ora 11.00, a anunțat ANPC, potrivit Startupcafe.ro.

Producătorul hârtiei Pufina, cumpărat de un fond de private equity din Țările Baltice

INVL Baltic Sea Growth Fund, cel mai important fond de private equity din Țările Baltice, a semnat un acord pentru achiziționarea de acțiuni în cadrul Pehart Grup, unul din cei mai mari producători de hârtie tissue din sud-estul Europei și cel mai mare producator si procesator de produse de hârtie pentru uz casnic din România, scrie Profit.ro.

Ministerul Energiei prelungește cu o lună programul dedicat dezvoltării capacităților de stocare a energiei

Ministerul Energiei anunță prelungirea cu 30 de zile a apelului de proiecte din cadrul Programului-cheie nr. 1 – Surse regenerabile de energie și stocarea energiei- “Sprijinirea investițiilor în dezvoltarea capacităților de stocare a energiei electrice (baterii) cu finanțare din Fondul pentru modernizare”. Potrivit Ministerului Energiei, apelul de proiecte se prelungește cu 30 de zile, respectiv până la data de 17.02.2025, scrie News.ro.

13% dintre europeni muncesc după pensionare

Principalele motive pentru care oamenii au continuat să lucreze după ce au primit o pensie pentru limită de vârstă au fost faptul că le-a plăcut să muncească și să fie productivi (declarat de 36,3% dintre oameni) sau au făcut acest lucru din cauza necesității financiare (28,6%), scrie Economica.net.

Danemarca (61%), Țările de Jos (59,6%) și Italia (51,7%) au avut cea mai mare proporție de oameni care au continuat să lucreze pentru că le-a plăcut. Pe de altă parte, necesitatea financiară a fost principalul motiv pentru a continua să lucreze în Cipru (68,6%), România (54,3%) și Bulgaria (53,6%), în timp ce Suedia (9,4%), Cehia (12,4%) și Luxemburg (14,4%) a înregistrat cea mai mică pondere.

Câte firme au credite și evoluția în 5 ani

În România existau 183.148 de firme cu credite la finalul lunii august, iar numărul creditelor corporate a ajuns la 548.378, conform datelor BNR transmise la solicitarea Ziarului Financiar.

În ultimii cinci ani, numărul companiilor cu credite (de la bănci sau IFN-uri) a crescut cu 42.264 de firme (+30%), iar numărul creditelor corporate a crescut cu 123.097 (+29%), potrivit BNR.

România a importat alimente de peste 30 de milioane de euro/zi în primele 10 luni din acest an

Importurile totale din primele 10 luni au fost de peste 12 miliarde de euro, iar aproape 10% s-au dus pe alimente și animale vii, arată datele Statisticii, transmise marți. România a importat alimente de 9,3 miliarde de euro în aceeași perioadă, ceea ce înseamnă peste 30 de milioane de euro/zi. Sau de aproape 500 de euro/capita.

Cum la capitolul exporturi economia nu a excelat (cu excepția băuturilor și tutunului, a mașinilor sau a exportului de produse chimice), deficitul comercial a fost de peste 27 de miliarde de euro, mai mare cu circa 4 miliarde de euro decât în primele 10 luni ale anului trecut, scrie Hotnews.ro.

România a depășit Ungaria la salarii și a egalat Polonia, pe care a ajuns-o și la PIB per capita

România a ajuns statistic Polonia la nivelul de salarizare, depășind Ungaria, în 2023. La PIB per capita PPS, situația este similară, fiind la același nivel cu Polonia, la 80% din nivelul Uniunii Europene.

În România, salariul mediu anual ajustat a fost de 17.739 de euro în 2023, depășind valorile din Ungaria (16.895 de euro) și Grecia (17.013 euro) și apropiindu-se de cel din Polonia (18.054 de euro), conform Eurostat. Salariul mediu anual ajustat pentru angajații cu normă întreagă în Uniunea Europeană a fost de 37.900 de euro, în creștere cu 6,5% față de 35.600 de euro în 2022.

 Pentru România înseamnă un salariu mediu de 7.310 lei pe lună. Adică în jurul valorii câștigului salarial mediu brut pe 2023. Se traduce salariul în condiții de trai? Salariile au avansat rapid în ultimii ani, în urma unor decizii de politică socială luate de guvern pe fondul inflației provocate de costurile mari ale măsurilor luate în perioada de gripă, mai arată Profit.ro.

Ministerul Finanţelor a împrumutat, luni, aproape două miliarde lei de la bănci

Ministerul Finanţelor a împrumutat, luni, 1,929 milioane de lei de la bănci, prin două emisiuni de obligaţiuni de stat, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României, arată Economedia.ro.

Ministerul a împrumutat 885 milioane de lei printr-o emisiune de obligaţiuni cu o maturitate reziduală la 14 luni şi un randament mediu de 6,68% pe an. Valoarea nominală a emisiunii a fost de 400 de milioane de lei, iar băncile au subscris 1,150 miliarde de lei.

De asemenea, ministerul Finanțelor a împrumutat 1,044 miliarde de lei printr-o emisiune de obligaţiuni cu maturitatea la 30 luni, la un randament mediu de 6,87% pe an. Valoarea nominală a emisiunii a fost de 400 de milioane de lei, iar băncile au subscris 1,66 miliarde lei.

Ministerul de Interne al Austriei renunță la dreptul de veto privind aderarea României și Bulgariei la Schengen

Ministerul de Interne al Austriei a anunțat luni că renunță la dreptul de veto privind aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen, deschizând astfel calea miniștrilor de Interne ai Uniunii europene să aprobe măsura în cadrul reuniunii care va avea loc joi, arată EuropaFm.

România și Bulgaria sunt, în prezent, membre ale Uniunii Europene și ale NATO și parțial membre ale Spațiului Schengen prin aderarea aeriană și maritimă la 31 martie 2024.

„După Schengen Air, Schengen Land este acum deschis României și Bulgariei” a declarat Gerhard Karner – ministrul de Interne al Austriei, scrie Reuters.

În urmă cu puțin peste două săptămâni, în cadrul unei conferințe de presă la Budapesta, Viktor Orban spunea că „Și ultima barieră a fost înlăturată aici. Dacă toate merg conform planurilor noastre, atunci, de la 1 ianuarie 2025 dacă mă duc la domnul premier cu mașina nu voi mai fi oprit la frontieră, ci voi putea conduce mașina de la Budapesta la București fără să fie vreun control, ceea ce va fi foarte important în viața noastră, a tuturor”.

 

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro