Acum o lună și ceva, Vlad Hondru (25 de ani), posta un mesaj pe contul său de Linkedin, în care anunța că este fericit să anunțe că se întoarce în România. „Sunt foarte bucuros să mă alătur Termene.ro începând de săptămâna viitoare, unde voi lucra la soluții de machine learning”, a scris el în limba engleză. Pentru el, e foarte important că poate face asta în țara sa. 

După terminarea liceului, Vlad a plecat la studii în Manchester, Marea Britanie. În timpul programului de licență, pe specializarea inginerie mecatronică, a descoperit domeniul inteligenței artificiale. A aplicat și a fost admis la programul de master în computing science la Imperial College London, unde a avut ocazia să învețe despre machine learning de la profesori de top din domeniu. A și lucrat în Marea Britanie: a avut un internship de vară în timpul facultății, apoi un internship de un an la Rolls Royce, unde a lucrat la software-ul pentru un motor de avion privat. 

Am discutat cu Vlad despre importanța machine learning pentru business-uri și despre ce înseamnă pentru el să lucreze în domeniul acesta, cât și despre decizia întoarcerii în țară. 

Ce este machine learning?

Este o ramură a inteligenței artificiale, în care algoritmii învață să facă predicții, folosindu-se de un set de date. La baza acestor algoritmi stă foarte multă matematică, în special statistică. De exemplu, noi folosim datele financiare pe mai mulți ani ale companiilor românești. Algoritmii de machine learning se antrenează cu aceste date, adică învață diferite șabloane sau trenduri din aceste date financiare. Astfel, noi putem face diferite predicții despre viitorul unei firme, cum ar fi riscul de insolvență. 

Mi-ai răspuns parțial la următoarea întrebarea, care era legată de beneficiile pentru un business în urma folosirii machine learning. 

În primul rând, aceste șabloane, aceste filtre sau trenduri nu sunt chiar așa ușor de observat de către om. Algoritmii pot să le învețe foarte ușor. Predicția se face în mai puțin de o secundă, totul este instant. Este important că valorifică ce s-a întâmplat în trecut cu diferiți parametri financiari ai firmelor. 

La ce nivel e tehnologia asta la Termene?

Eu consider că inteligența artificială și machine learning în România este încă într-o fază inițială, dar Termene a făcut toți pașii necesari pentru a se dezvolta în această arie. Cred că asta îi conferă un avantaj competițional destul de mare. Suntem într-o poziție bună, mai ales față de piața din România. 

Ce înseamnă pentru tine să lucrezi pe bucata asta în România? 

Produsul final e foarte palpabil, ceea ce pentru mine reprezintă un lucru important. Îmi doresc să văd cum este folosit produsul meu, să văd că firmele îl utilizează. În al doilea rând, consider că este foarte important să vezi un centru de inovație, pentru că machine learning a început să fie folosit abia foarte recent peste tot, în special în România. Pentru mine a fost foarte motivant să știu că iau parte în acest trend de folosire a inteligenței artificiale.

Cum te-ai decis să te întorci în țară?

A fost un cumul mai larg de factori. În timpul petrecut în Anglia am observat că domeniul IT este într-o continuă creștere, că oportunitățile din România cresc și apar tot felul de proiecte, de startup-uri interesante. Mai nou, firmele mari își deschid sedii aici și am considerat că pot realiza lucruri importante în România. Este mult mai satisfăcător să pot face acest lucru la mine în țară decât afară. 

Am postat un anunț pe Linkedin în care am spus că doresc să mă întorc în țară și să-mi găsesc de muncă, Termene mi-a oferit această oportunitate și am acceptat. 

Vorbim mult, de zeci de ani deja, despre cum facem să se întoarcă tinerii în țară. În zona IT chiar par să fie șanse, cu investiții făcute în zonele potrivite. 

100%. Mai ales în domeniul IT, care este într-o continuă dezvoltare și sunt foarte mulți factori pozitivi pentru dezvoltarea firmelor. Mi se pare foarte avantajos pentru tineri să se întoarcă. 

Mai aveai colegi din România la facultate, în Anglia?

Da, chiar destul de mulți. Mai ales în tot ce însemna computer science în facultățile din Anglia, românii predominau. 

Din discuțiile cu ei, cam cum își văd viitorul? Mă întreb dacă ești un caz izolat.

Nu, cred că este un mix de opinii. Sunt mulți care au zis că nu se mai întorc, sunt foarte mulți au zis că se întorc… Am avut și prieteni care s-au întors înaintea mea. Și cred că și asta m-a împins puțin de la spate. Cred că un factor important îl reprezintă și adaptabilitatea în țara străină: unii se adaptează mai ușor, alții mult mai greu. 

Citește și: „Ne dorim să automatizăm foarte multe servicii, dar suportul uman rămâne punctul cel mai tare al Termene”

 

Dacă ți pe par utile informațiile de pe blogul Termene și vrei să afli când publicăm un nou articol, te poți abona la newsletterul nostru săptămânal.

Vreau să primesc newsletter-ul

 

Despre Termene.ro

Termene.ro este o companie înființată în anul 2014 din dorința de a permite companiilor identificarea oportunităților de afaceri și evaluarea corectă a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platformă intuitivă și foarte ușor de utilizat. Peste 70.000 de companii folosesc platforma completă care oferă informații actualizate în timp real despre datele financiare și juridice ale firmelor din România.

Distribuie mai departe