Loading the Amira Audio Citește articolul...

Guvernul a făcut „toate modificările posibile” în privinţa e-TVA, iar ANAF are nevoie de digitalizare, a spus, luni, premierul Marcel Ciolacu, în contextul protestelor economiştilor şi contabililor, potrivit Agerpres.

Acesta a mai declarat că digitalizarea ANAF este un pas necesar pentru reducerea evaziunii și că nu va ceda în fața protestatarilor. „Am făcut toate modificările posibile. Cu toţii ne dorim reforme, când le implementăm nu mai sunt bune. ANAF are nevoie de digitalizare după 30 de ani. Avem cea mai mare evaziune fiscală din Europa. De 30 de ani tot timpul cedăm şi am ajuns primii la evaziune fiscală din Europa. Eu nu îmi asum acest lucru”, a afirmat Ciolacu, la sediul central al PSD.

Proteste ale contabililor și economiștilor în mai multe orașe din țară

Astăzi de la ora 8,30 contabilii din toată țara au demarat protestele împotriva e-TVA, e-Factura dar și împotriva lipsei de predictibilitate a legislației fiscale, motto-ul mitingului inițiat de Patronatul Antreprenorilor Contabili din România fiind ”Fără hos în legislația fiscală”.

În prezent au loc proteste atât în Capitală, cât și în restul țării, în Oradea, Iași, Timișoara etc. Mitingul din București , la care s-a estimat participarea a 3.000 de protestatari, a început la ora 8,30, în fața Guvernului, iar apoi manifestanții s-au îndreptat spre sediul Ministerului Finanțelor, din Piața Constituției. În restul țării, protestele au fost organizate în special în fața sediilor locale ale Fiscului.

”Predictibilitate-respect pentru contribuabili”

Mesajele inscripționate pe pancarte redau revendicările protestatatorilor și problemele, inclusiv de ordin tehnic, cu care se confruntă aceștia:

”Fără haos în legislația fiscală. Eliminarea e-TVA. Predictibilitate. Consultări publice reale. Reintroducerea legii prevenției. Termene de raportare realiste”

”ANAF. Eroare 404. Serverul nu a găsit pagina cerută. Vă rugăm reveniți”

”e-TVA. Predictibilitate-respect pentru contribuabili”

În orașele în care nu s-au organizat proteste, contabilii au purtat tricouri inscripționate cu mesajul ”Fără haos în legislația fiscală” și au postat fotografii însoțite de mesaje de susținere pe paginile de socializare. ”Suntem aici mai uniți ca niciodată. Nu avem concedii și nici pauze, lucrăm noaptea, că ziua e blocat serverul. Ne-am săturat. Vrem predictibilitate și echitate”, e mesajul postat pe pagina de Facebook ”Fără haos în legislația fiscală” de unul dintre protestatari.

Întâlnire cu ministrul Finanțelor

Mitingul din București se va derula până la ora 14. Reprezentanții manifestanților se vor întâlni cu Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, pentru a îi prezenta revendicările. Cele mai importante doleanțe sunt legate de introducerea e-TVA și extinderea e-Fractura la tranzacțiile B2C, prostestatarii cerând eliminarea celor două măsuri introduse recent.

Lista revendicărilor

1.Eliminarea e-TVA – Evaziunea fiscală nu este în raportările contabile și nici în e-urile ANAF-ului! Evaziunea fiscală este acolo unde nu e nimic, iar organele abilitate ar trebui să știe deja!
2.Eliminarea obligativității transmiterii facturilor B2C în sistemul e-Factura – Este un atac la viața privată a persoanelor fizice, o procesare a datelor cu caracter personal în mod nelegal și nejustificat.
3.Eliminarea schimbării caselor de marcat pentru QR Code – Nu este normal ca, după ce au fost schimbate toate casele de marcat din bani publici, să le schimbăm din nou, fără deduceri fiscale!
4.Revenirea la Legea Prevenției – Varianta anterioară legii 296/2023. Nu putem face afaceri sub presiune constantă, fără îndrumare și avertisment.
5.Vrem predictibilitate – Conform articolului 4 din Codul Fiscal, orice modificare să fie realizată cu cel puțin 6 luni înainte de intrarea în vigoare, în special când vorbim de modificări de taxe și obligații noi.
6. Respectarea dialogului social și a transparenței decizionale – Proiectele pentru OUG 69 și OUG 70 au stat doar două zile în transparență decizională și au fost aprobate fără dezbatere publică, cu aviz negativ de la CES.
7. Eliminarea declarațiilor redundante – De la 1 ianuarie 2025 toți contribuabilii sunt obligați la raportarea SAF-T, care conține toate tranzacțiile economice ale unei firme.
8. Modificarea termenelor pentru notificări în relația cu ANAF – Contribuabilul are termene stricte, în timp ce ANAF are un termen de răspuns de 45 de zile.
9.Compensarea concediilor medicale cu contribuțiile sociale – Nu mai putem împrumuta statul ani de zile și să plătim sănătate pentru concediile medicale!
10. Norme clare pentru RO-e-Transport

Recomandări Business News by Termene.ro

Datorii de 77 de miliarde de euro între firme, achitate prin servicii și produse oferite de firmele datornice

Cum văd patronatele o nouă modificare a Codului Fiscal. Ce prevederi îi încurcă cel mai mult pe antreprenori

Calendarul obligațiilor fiscale pentru luna iulie. Toate declarațiile care trebuie depuse la ANAF

ANAF a publicat procedura de stabilire din oficiu a CAS și CASS datorat de persoanele care nu au depus declarația de venit

Firmele vor avea un nou Cod Fiscal în 2026 sau, cel târziu, în 2027. Care ar fi posibilele modificări fiscale

Programul Start-up Nation 2024 se amână cel puțin o lună. Lipsește avizul Comisiei Europene pentru aprobarea bugetului. Nici platforma de înscrieri nu e gata

Ce firme vor fi obligate să emită e-Factura pentru tranzacțiile cu persoanele fizice. ANAF-ul nu va modifica OUG 69/2024

Guvernul a luat măsuri pentru ca angajații cu salarii de 4.000 de lei să nu câștige mai puțin de la 1 iulie

Decontul RO e-TVA: Consultant fiscal: Va fi imposibil să explicăm într-un singur document diferențele de TVA pe care le explicăm Fiscului săptămâni întregi în cadrul controalelor

Provocările unei afaceri cu lavandă. Ce trebuie să știți înainte de a intra într-un business cu „aurul mov”

Centrul de Pregătire pentru Personalul din Industrie, instituția prin care Guvernul vrea să reducă blocajul financiar si pierderile din economie

Salariul minim brut trebuie acordat chiar dacă salariatul nu muncește. Cum sunt justificate aceste situații

Proiect de lege care ar schimba modul în care se fac asigurările publice de sănătate pentru activități independente

Persoanele cu vârsta de peste 35 de ani pot să participe la Start-Up Nation 2024 în anumite condiții

Care sunt cele mai dese comenzi de mâncare de pe Glovo. Printre preferințe, românii comanda tot mai des un bol poke si apă din supermarket

Combinatul siderurgic din Galați a pierdut peste 4 miliarde de lei din cifra de afaceri. În plus, și pierderile au fost istorice pe fondul retehnologizării

Este și lege din 25 iunie. Tatăl va avea dreptul la un concediu plătit după nașterea unui copil

MIPE a modificat schema de granturi de 100.000 de euro pentru digitalizarea IMM-urilor

 

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe