Replica Guvernului la protestul contabililor: S-au făcut toate modificările posibile la e-TVA. ANAF are nevoie de digitalizare
În Articol
Guvernul a făcut „toate modificările posibile” în privinţa e-TVA, iar ANAF are nevoie de digitalizare, a spus, luni, premierul Marcel Ciolacu, în contextul protestelor economiştilor şi contabililor, potrivit Agerpres.
Acesta a mai declarat că digitalizarea ANAF este un pas necesar pentru reducerea evaziunii și că nu va ceda în fața protestatarilor. „Am făcut toate modificările posibile. Cu toţii ne dorim reforme, când le implementăm nu mai sunt bune. ANAF are nevoie de digitalizare după 30 de ani. Avem cea mai mare evaziune fiscală din Europa. De 30 de ani tot timpul cedăm şi am ajuns primii la evaziune fiscală din Europa. Eu nu îmi asum acest lucru”, a afirmat Ciolacu, la sediul central al PSD.
Proteste ale contabililor și economiștilor în mai multe orașe din țară
Astăzi de la ora 8,30 contabilii din toată țara au demarat protestele împotriva e-TVA, e-Factura dar și împotriva lipsei de predictibilitate a legislației fiscale, motto-ul mitingului inițiat de Patronatul Antreprenorilor Contabili din România fiind ”Fără hos în legislația fiscală”.
În prezent au loc proteste atât în Capitală, cât și în restul țării, în Oradea, Iași, Timișoara etc. Mitingul din București , la care s-a estimat participarea a 3.000 de protestatari, a început la ora 8,30, în fața Guvernului, iar apoi manifestanții s-au îndreptat spre sediul Ministerului Finanțelor, din Piața Constituției. În restul țării, protestele au fost organizate în special în fața sediilor locale ale Fiscului.
”Predictibilitate-respect pentru contribuabili”
Mesajele inscripționate pe pancarte redau revendicările protestatatorilor și problemele, inclusiv de ordin tehnic, cu care se confruntă aceștia:
”Fără haos în legislația fiscală. Eliminarea e-TVA. Predictibilitate. Consultări publice reale. Reintroducerea legii prevenției. Termene de raportare realiste”
”ANAF. Eroare 404. Serverul nu a găsit pagina cerută. Vă rugăm reveniți”
”e-TVA. Predictibilitate-respect pentru contribuabili”
În orașele în care nu s-au organizat proteste, contabilii au purtat tricouri inscripționate cu mesajul ”Fără haos în legislația fiscală” și au postat fotografii însoțite de mesaje de susținere pe paginile de socializare. ”Suntem aici mai uniți ca niciodată. Nu avem concedii și nici pauze, lucrăm noaptea, că ziua e blocat serverul. Ne-am săturat. Vrem predictibilitate și echitate”, e mesajul postat pe pagina de Facebook ”Fără haos în legislația fiscală” de unul dintre protestatari.
Întâlnire cu ministrul Finanțelor
Mitingul din București se va derula până la ora 14. Reprezentanții manifestanților se vor întâlni cu Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, pentru a îi prezenta revendicările. Cele mai importante doleanțe sunt legate de introducerea e-TVA și extinderea e-Fractura la tranzacțiile B2C, prostestatarii cerând eliminarea celor două măsuri introduse recent.
Lista revendicărilor
1.Eliminarea e-TVA – Evaziunea fiscală nu este în raportările contabile și nici în e-urile ANAF-ului! Evaziunea fiscală este acolo unde nu e nimic, iar organele abilitate ar trebui să știe deja!
2.Eliminarea obligativității transmiterii facturilor B2C în sistemul e-Factura – Este un atac la viața privată a persoanelor fizice, o procesare a datelor cu caracter personal în mod nelegal și nejustificat.
3.Eliminarea schimbării caselor de marcat pentru QR Code – Nu este normal ca, după ce au fost schimbate toate casele de marcat din bani publici, să le schimbăm din nou, fără deduceri fiscale!
4.Revenirea la Legea Prevenției – Varianta anterioară legii 296/2023. Nu putem face afaceri sub presiune constantă, fără îndrumare și avertisment.
5.Vrem predictibilitate – Conform articolului 4 din Codul Fiscal, orice modificare să fie realizată cu cel puțin 6 luni înainte de intrarea în vigoare, în special când vorbim de modificări de taxe și obligații noi.
6. Respectarea dialogului social și a transparenței decizionale – Proiectele pentru OUG 69 și OUG 70 au stat doar două zile în transparență decizională și au fost aprobate fără dezbatere publică, cu aviz negativ de la CES.
7. Eliminarea declarațiilor redundante – De la 1 ianuarie 2025 toți contribuabilii sunt obligați la raportarea SAF-T, care conține toate tranzacțiile economice ale unei firme.
8. Modificarea termenelor pentru notificări în relația cu ANAF – Contribuabilul are termene stricte, în timp ce ANAF are un termen de răspuns de 45 de zile.
9.Compensarea concediilor medicale cu contribuțiile sociale – Nu mai putem împrumuta statul ani de zile și să plătim sănătate pentru concediile medicale!
10. Norme clare pentru RO-e-Transport
Recomandări Business News by Termene.ro
Calendarul obligațiilor fiscale pentru luna iulie. Toate declarațiile care trebuie depuse la ANAF
Persoanele cu vârsta de peste 35 de ani pot să participe la Start-Up Nation 2024 în anumite condiții
Este și lege din 25 iunie. Tatăl va avea dreptul la un concediu plătit după nașterea unui copil
MIPE a modificat schema de granturi de 100.000 de euro pentru digitalizarea IMM-urilor