Loading the Amira Audio Citește articolul...
  • O afacere cu lavandă este un proces complex, pornind de la alegerea soiului potrivit, plantare și irigare, până la combaterea dăunătorilor, întreținere, tundere, recoltare și valorificarea producției. Orice pas greșit poate însemna pierderea a zeci de mii de lei și perspectiva deloc plăcută de a luat totul de la capăt.

Flori Vioreanu (33 de ani), o antreprenoare din Brăila, a reușit să facă din lavandă o afacere profitabilă. Nu i-a fost deloc ușor, iar cei care vor să facă o afacere cu „aurul mov” trebuie să știe de ce provocări se vor lovi pe parcurs.

Tânăra deține firma Fleurane Agro SRL din Brăila. Cifra de afaceri a societăți a fost aproape de 650.000 de lei în 2023, cu un profit de 155.000 de lei. Până să ajungă pe plus, munca depusă nu a fost ușoară, dar a fost compensată de entuziasm.

Afacerea cu varandă nu e ușoară nici din punct de vedere financiar. Pe lângă suprafața necesară estenevoie de 30.000 de lei ca să plantați butași de lavandă pe un hectar de teren, spune tânăra.

Flori Vioreanu chiar sfătuiește pe cei interesați să nu renunțe la job, dacă există unul deja. Pentru început, o afacere cu lavanda riscă să nu asigure banii necesari traiului zilnic. 

Soiul potrivit de lavandă, plantarea și irigarea

Din toate soiurile de lavandă pe care Flori le-a testat și din discuțiile cu alți cultivatori, Sevtopolis pare cel mai productiv. Poți scoate chiar și 100 de litri de ulei esențial dintr-un hectar cultivat cu lavandă. Apoi, la plantare, primul aspect pe care trebuie să îl iei în calcul este spațierea butașilor. 

Lavanda se plantează o singură dată și atunci ar trebui să o faceți ca la carte. Nu plantați butașii de lavandă prea apropiați unii de ceilalți pentru că există riscul să se sufoce. Flori vă sfătuiește să plantați butașii la o distanță de 40 de centimetri unii de ceilalți. 

Flori-Vioreanu, sursa foto: arhiva personala.

Un butaș de lavandă se vinde cam cu un leu, iar la un hectar de teren ar intra cam 10.000 de butași. Irigarea plantelor este la fel de importantă. E necesar ca în zona unde ați plantat butașii să aveți un sistem de irigare sau o cisternă cu apă, mai ales dacă este secetă, cum a tot fost în ultimii ani, când planta este mică și rădăcina încă se dezvoltă.  

„Sigilarea” rădăcinii

„Sigilarea” rădăcinii plantei este un alt element important care vă va scuti de pierderi de butași și de alte cheltuieli. E necesar să faceți un mușuroi de jur împrejurul plantei, ferind astfel rădăcina de îngheț în perioadele reci ale anului.  

Esențial este și să vă faceți mereu timp pentru întreținerea butașilor. „Orice afacere presupune să ai timp să îi acorzi un pic. Mulți plantează lavanda crezând că e ca grâul… cum și eu am crezut”, atrage atenția Flori Vioreanu.

Dăunători și întreținere

Lavanda are dăunători ca orice altă plantă. Cicadele („scuipatul cucului”), putregaiul cenușiu și septorioza sunt cei mai distructivi. 

La toate acestea se adaugă irigatul în exces, mai ales atunci când solul nu este bine drenat înainte de plantare.

Pentru distrugerea buruienilor puteți folosi motosapa, iar dacă acestea sunt prea mari, motocoasa.

Momentul propice pentru tunderea lavandei

Ideal este ca butașii de lavandă să fie tunși de 2-3 ori, cel puțin în primul an, pentru a-i înmulți ramurile. Așa va deveni o tufă mare și bogată în anii următori, iar producția de lavandă va crește simțitor. Secretul este alegerea momentului ideal pentru această operațiune.

„Din tot ce am experimentat eu, poți tunde lavanda oricând. Mai ales în primul an. Eu prefer să o tund primăvara devreme. Apoi poți face astfel încât să te bucuri un pic de florile ei mov și să o tunzi prin iulie, după înflorirea aproape completă. Iar ultima tundere poate fi toamna târziu. Nu o tunde toamna când încă este în vegetație, ci așteaptă mai degrabă să intre în „hibernare”. Altfel, tunderea o poate afecta dacă vine iarna mai devreme și ea a fost tunsă în timpul vegetației”, explică Flori Vioreanu.

Mașinăria ideală pentru recoltare

Antreprenoarea povestește că ani de-a rândul a încercat diverse metode de rezoltare, până când a descoperit un inginer care a creat un dispozitiv care a simplificat și eficientizat procesul. 

Căutați pe internet „Dealul Mov – Purple Hill”, iar ei vă vor explica cum funcționează mașinăria de recoltat lavandă. Un dispozitiv costă cam o mie de euro și vă vor trebui șase oameni la recoltare, dar în final veți descoperi că merită fiecare ban investit.

Valorificarea producției

Degeaba ați parcurs cu succes pașii anteriori dacă nu reușiți să vindeți lavanda pe care ați produs-o. Antreprenoarea din Brăila recomandă brand-uirea și vânzarea en-detail a produselor.

„Rentează mult mai mult, dar și munca este infinit mai mare. Pentru asta, însă, este necesară acreditarea produselor. Chiar și uleiul esențial sau apa florală trebuie să aibă un dosar cosmetic și notificare la UE pentru a putea fi vândute ca produse cosmetice. Altfel, riști niște amenzi enorme! Pentru acreditarea celor două, de exemplu, eu am plătit 1.200 de euro”, povestește Flori.

De mare ajutor vă va fi să participați la Lavanda Fest, un festival destinat cultivatorilor de lavandă care se organizează periodic în marile orașe ale țării. Important este să nu vă descurajați odată ce ați pornit pe acest drum, să inovați și să căutați permanent noi modalități de a vă vinde produsele.

„Eu am încasat și 7.000 de euro într-o lună, deci este profitabil, da, lucru verificabil. Însă există există și luni în șir în care poți să nu încasezi nimic altceva decât nervi”, încheie antreprenoarea.

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe