Loading the Amira Audio Citește articolul...
  • Agenția Națională de Administrare Fiscală a publicat astăzi un proiect de ordin ce completează ordinul președintelui ANAF 2547/2019 privind aprobarea procedurii de stabilire din oficiu a contribuţiei de asigurări sociale şi a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate datorate de persoanele fizice.

Proiectul se adresează ”persoanelor fizice care nu şi-au îndeplinit obligaţia declarării contribuţiei de asigurări sociale, respectiv a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, potrivit prevederilor Codului fiscal, în anul fiscal 2023”, după cum se menționează în document.

Draftul prevede că la calcularea CAS și CASS datorat ANAF va avea în vedere dacă veniturile estimate au fost sub cele realizate, ceea ce a condus la depășirea unui anumit plafon privind aplicarea CAS și CASS. Totodată, pentru calcularea CAS și CASS din oficiu ANAF va verifica veniturile auxiliare realizare de contribuabili din investiții, cedarea folosinței bunurilor, pensii etc.

Proiectul include totodată noi modele pentru următoarele documente: „Notificare privind nedeclararea contribuţiei de asigurări sociale şi a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate datorate de persoanele fizice”, „Referat privind estimarea bazei de calcul al contribuţiei de asigurări sociale şi al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, în cazul stabilirii din oficiu a obligaţiilor de plată”, „Decizie privind stabilirea din oficiu a contribuţiei de asigurări sociale şi a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate pentru persoane fizice”.

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe