Business News

Firmele alocă până la 400 de lei pentru prima de Paște dată unui angajat

9 aprilie 2025, de , in

Peste 65% dintre companii intenționează să ofere beneficii speciale în această perioadă, potrivit celui mai recent sondaj realizat de eJobs România, cea mai mare platformă de recrutare de pe piața locală.

Chiar dacă Paștele nu are amploarea bugetară a sărbătorilor de iarnă, angajatorii păstrează tradiția de a recompensa eforturile angajaților și de a menține moralul ridicat. Astfel, 65,6% dintre respondenții sondajului afirmă că au pregătit pachete speciale, în principal constând în prime în bani, tichete sau vouchere cadou, dar și coșuri cu produse tradiționale și zile libere suplimentare.

„Peste 80% dintre angajatori oferă, în general, beneficii extrasalariale angajaților, însă, pe lângă pachetul lunar, mai există și beneficii gândite special pentru sărbători, cum sunt Paștele și Crăciunul. Dacă pentru Crăciun se alocă, de regulă, bugete mai mari, de Paște vorbim despre sume mai modeste”, explică Ana Călugăru, Head of Communications la eJobs România.

Sondajul a fost realizat în perioada martie–aprilie 2025, pe un eșantion de 80 de companii din diverse industrii. Răspunsurile oferă o imagine relevantă asupra modului în care angajatorii aleg să-și recompenseze angajații în perioada pascală, dar și asupra provocărilor economice și sociale care influențează politica de resurse umane.

Bugete de până la 400 de lei

În ceea ce privește sumele alocate pentru aceste beneficii, 57,1% dintre companii au stabilit un buget cuprins între 200 și 400 de lei per angajat. Alți 23,8% oferă pachete în valoare de 400–600 de lei, în timp ce doar 4,8% depășesc pragul de 1.000 de lei per angajat. La polul opus, încă 4,8% se limitează la sume între 100 și 200 de lei.

Comparativ cu anul precedent, 85,7% dintre angajatori au păstrat valoarea beneficiilor, iar 14,3% au făcut o majorare. Este notabil că niciunul dintre respondenți nu a redus bugetul destinat acestor bonusuri, în ciuda contextului economic în care multe companii sunt nevoite să fie tot mai atente la costuri.

„Faptul că nu vedem scăderi este un semn bun. Angajatorii înțeleg că beneficiile contribuie semnificativ la satisfacția și motivația angajaților. Este un aspect crucial, mai ales în acest an, când mulți angajatori nu pot opera creșteri salariale majore, iar unii chiar nu vor face deloc”, a adăugat Ana Călugăru.

Majoritatea firmelor văd aceste bonusuri nu doar ca o formă de recompensă simbolică, ci ca pe un instrument real de motivare. Potrivit sondajului, 72% dintre angajatori consideră că beneficiile extrasalariale contribuie semnificativ la menținerea stării de bine a angajaților.

Pe de altă parte, un sfert dintre respondenți nu cred că beneficiile sezoniere aduc un impact major, însă subliniază că absența lor ar genera nemulțumiri și ar putea afecta climatul organizațional.

Ce beneficii și-ar dori angajații

Sondajul eJobs a inclus și o întrebare despre ce beneficii cred angajatorii că ar contribui la consolidarea imaginii companiei ca angajator dezirabil. 58,6% au menționat al 13-lea salariu ca fiind cel mai eficient beneficiu în acest sens.

Alte idei considerate atractive de către respondenți sunt:

„Angajatorii obișnuiesc să sondeze periodic opinia angajaților pentru a înțelege ce îi motivează și ce își doresc. Așa se conturează strategii de retenție și recrutare relevante și personalizate. Răspunsurile din acest sondaj reflectă direct ceea ce companiile au aflat de la angajații lor”, a concluzionat Ana Călugăru.

 

 

 

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro