Loading the Amira Audio Citește articolul...
  • Analiză cu datele platformei Termene.ro. Liberty Galați SA a înregistrat, în 2023, pierderi de aproape 440 de milioane de euro. Sunt cele mai mari pierderi din istoria companiei siderurgice după ce unitatea a fost privatizată în 2001. Conducerea companiei explică pierderile prin investiții de peste un miliard de euro într-un program de îmbunătățire a producției.

Liberty Galați SA a raportat pentru 2023 afaceri de peste 3,65 miliarde de lei. Acestea sunt rezultate cu 54% mai mici decât anul precedent. În 2022, cifra de afaceri a fost de 7,91 miliarde de lei. Astfel, s-a înregistrat o scădere de aproape 4,25 miliarde de lei de la an la an, între 2022 și 2023.

Cea mai mare cifră de afaceri realizată de Liberty Galați SA a fost în anul 2022. Atunci, 9,34 miliarde de lei au fost veniturile companiei siderurgice din Galați.

„Cu o capacitate de producție de 3 milioane de tone de oțel pe an, Liberty Galați este cel mai mare producător de oțel integrat din România și un pilon principal al economiei românești”, susțin reprezentanții companiei.

Combinatul siderurgic din Galați face parte din grupul siderurgic Liberty Steel. În 2019, Liberty House Group, înființat de britanicul de origine indiană Sanjeev Gupta (parte a grupului GFG Alliance), a cumpărat de la ArcelorMittal combinatul siderurgic Galați împreună cu alte 6 unități europene, pentru 740 milioane de euro.

Pierderile

Liberty Galați SA nu a înregistrat profit în 2023. Compania a anunțat pierderi de 2,24 miliarde de lei, în creștere cu 174% față de anul precedent. În 2022, compania a raportat tot pierderi, dar doar de 821 de milioane de lei. Astfel, pierderile companiei au crescut cu aproape 1,4 miliarde de lei de la un an la altul.

Pierderile de 440 de milioane euro sunt explicate de reprezentanții companiei prin investițiile realizate în unitatea siderurgică. În urma unui program de investiții de peste un miliard de lei, combinatul din Galați ar trebui să producă oțel protejând mediul.

„În prezent, Liberty Galați are planuri ambițioase de a deveni principalul furnizor de oțel verde din Europa Centrală și de Est – în urma unei investiții de aproape 1 miliard de euro în planul de transformare GreenSteel, pentru a deveni neutră în emisii de carbon până în 2030”, explică reprezentanții companiei.

Numărul mediu al angajaților societății a fost în 2023 de 4.772 persoane, cu 6% mai puțin decât în 2022.

Obiectul principal de activitate al Liberty Galați este „producția de metale feroase sub forme primare și de feroaliaje”, cod CAEN 2410.

Acționarul majoritar al unității siderurgice este Liberty Holdco Galați & Skopje Limited din Marea Britanie, cu 99,7017%.

Mamutul industrial din Galați

Producția combinatului siderurgic de la Galați a început în perioada comunistă. Prima șarjă de oțel a fost produsă în iulie 1968, când componentele necesare producerii de oțel au fost montate și a rezultat primul oțel produs la Oțelăria Nr. 1.

Combinatul siderurgic Liberty Galați

Activitatea a crescut într-un ritm constant la ordinele puterii comuniste. În 1972, combinatul avea 40.000 de angajați – peste 50.000 per total, incluzând și unitățile industriale din vecinătate.

Un studiu din 2011 arăta că două treimi din populația Galațiului a lucrat sau obișnuia să lucreze în combinat sau în fabricile asociate acestuia.

Conform înregistrărilor oficiale, maximul de producție a fost atins în 1988, cu 8,2 milioane de tone de oțel în valoare de 7,2 miliarde de dolari (banii vremii).

În ultimul deceniu, unitatea siderurgică și-a închis sau limitat capacitatea de producție din cauza faptului că unitățile combinatului nu mai erau performante sau poluau excesiv.

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe