Loading the Amira Audio Citește articolul...
  • Guvernul a decis astăzi să elimine contravaloarea bonurilor de masă din calculul venitului brut de 4.000 de lei, pentru care se va aplica de la 1 iulie deducerea de 300 de lei (sumă pentru care nu se va percepe impozit sau contribuții sociale) .

Astfel, potrivit Ordonanței de Ungență pentru modificarea unor acte normative în domeniul e-Transport, e-TVA și e-Factura, precum și pentru reglementarea unor măsuri fiscal- bugetare aprobate astăzi de Guvern, ”începând cu veniturile din salarii şi asimilate salariilor aferente lunii iulie 2024, în venitul brut care se ia în calcul la stabilirea plafonului lunar de 4.000 lei inclusiv, prevăzut la art. LXXIII din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 115/2023, nu se include contravaloarea tichetelor de masă, respectiv indemnizația de hrană, după caz, acordate potrivit legii, pentru perioada iulie-decembrie 2024.”.

CNIPMMR a cerut creșterea pragului de acordare a deducerilor la 4.400 de lei

Dacă Guvernul nu ar fi făcut această modificare, exista riscul ca de la 1 iulie angajații cu venituri salariale brute de 4.000 de lei să câștige mai puțini bani în mână, dacă aceștia primeau și bonuri de masă. Situația a fost semnalată de Consiliul Național al IMM-urilor care a cerut majorarea plafonului până la care se poate acorda deducerea de 300 de lei, de la 4.000, la 4.400 de lei.

„Creșterea pragului la 4.400 de lei pentru acordarea deducerilor pentru salariații cu salariul minim brut pe economie contribuie la creșterea veniturilor angajaților fără riscul scăderii veniturilor nete ale acestora, venind în același timp în sprijinul solicitărilor și eforturilor angajatorilor de a menține forța de muncă. Mărirea valorii la 4.400 de lei vine în sprijinul IMM-urilor, care vor putea acorda alte categorii de venituri asimilate salariilor, în special tichete de masă, fiind un câștig atât pentru angajatori și angajați, cât și pentru Guvern, contribuind la menținerea păcii sociale”, a declarat Florin Jianu, președintele CNIPMMR.

Alegerea guvernului

Executivului a ales în schimb excluderea bonurilor de masă din calculul salariului brut.

De la 1 iulie 2024 salariul minim brut se majorează de la 3.300 de lei la 3.700 de lei. Odată cu această creștere s-a majorat la 300 lei/lună (de la 200 lei/lună), suma reprezentând venituri din salarii și asimilate salariilor pentru care nu se datorează impozit pe venit și care nu se cuprind în baza lunară de calcul al contribuțiilor sociale obligatorii.

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe