Loading the Amira Audio Citește articolul...
  • Statul român va asigura 55,4 milioane de euro din Schema de ajutor de minimis „Digitalizarea IMM-urilor — grant de până la 100.000 euro pe întreprindere care să sprijine IMM-urile în adoptarea tehnologiilor digitale”. Asta după ce, în prima variantă a programului, bugetul de 347,50 milioane euro era asigurat din fonduri europene.

Granturile din această schemă se acordă firmelor pentru a realiza: „creștere inteligentă, sustenabilă și favorabilă incluziunii, inclusiv coeziune economică, locuri de muncă, productivitate, competitivitate, cercetare, dezvoltare și inovare, precum și o piață internă funcțională”, conform programului.

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a modificat ordinul ministrului de resort 401/2023. Singurele schimbări se referă la faptul că schema de granturi nu va fi finanțată în totalitate din fonduri europene prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), iar granturile vor fi încadrate în valoarea nouă a ajutorului de minimis de 300.000 de euro, pe care o firmă îi poate primi pe o perioadă de trei ani prin toate schemele de finanțare.

Ordinul 3.996/2024 care schimbă Ordinul 401/2023

În Monitorul Oficial 595 din 26 iunie a fost publicat Ordinul nr. 3.996 al ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene. Prin acest nou document se modifică Ordinul ministrului investițiilor și proiectelor europene nr. 401/2023 pentru aprobarea Schemei de ajutor de minimis „Digitalizarea IMM-urilor — grant de până la 100.000 euro pe întreprindere care să sprijine IMM-urile în adoptarea tehnologiilor digitale”, aferentă Planului național de redresare și reziliență, pilonul III.

Bugetul a rămas același, s-a schimbat sursa de finanțare

Când a fost aprobat, în 2023, Ordinul 401/2023 prevedea că sursa de finanțare pentru prezenta schemă este reprezentată de fonduri europene (finanțare PNRR). Bugetul schemei de ajutor de minimis este de 347,50 milioane euro, echivalent în lei.

Prin noua decizie a MIPE, „sursa de finanțare pentru prezenta schemă este reprezentată de fonduri nerambursabile finanțate din PNRR în valoare de 292,1 milioane euro, echivalent în lei, precum și de fonduri de la bugetul de stat în valoare de 55,4 milioane euro, echivalent în lei, reprezentând valoarea TVA aferentă cheltuielilor eligibile. În cazul în care nu sunt cheltuieli deductibile, TVA va fi suportată din bugetul de stat.”

Se aplică și noua valoare a ajutorului de minimis

Când a fost lansată schema de finanțare, în 2023, Comisia Europeană stabilise că ajutorul de minimis trebuie să fie de maximum 200.000 de euro. Altfel spus, nicio firmă considerată microîntreprindere nu trebuie să primească mai mult de 200.000 de euro fonduri europene sau ajutoare de stat.

La finalul anului 2023, Comisia Europeană a stabilit că ajutorul de minimis poate să crească la 300.000 de euro, sumă calculată pe parcursul a trei ani.

Prin noul ordin al MIPE se reglementează și acest lucru.

„Valoarea totală a ajutoarelor de minimis acordate unei întreprinderi unice nu trebuie să depășească 300.000 euro pe o perioadă de 3 ani, luând în considerare inclusiv ajutorul de minimis acordat în baza prezentei scheme. Aceste plafoane se aplică indiferent de forma ajutoarelor de minimis sau de obiectivul urmărit prin acestea și indiferent dacă ajutorul acordat de statul membru este finanțat în totalitate sau parțial din resurse cu originea în Uniunea Europeană”, se precizează în ordin.

 

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe