Business News

Start-Up Nation 2025 – Pilonul II. Documentele necesare pentru persoane de peste 30 de ani pentru a solicita un grant

11 aprilie 2025, de , in

Start-Up Nation 2025 – Pilonul II este o oportunitate dedicată în mod special persoanelor aflate în afara pieței muncii sau în situații vulnerabile, care doresc să devină antreprenori. Obiectivul principal al acestui pilon este susținerea incluziunii economice, în special în regiunile mai puțin dezvoltate ale țării.

Pentru a beneficia de finanțare nerambursabilă în cadrul acestui pilon, solicitanții trebuie să demonstreze, prin documente oficiale, că nu au venituri salariale și nu desfășoară activitate profesională, conform cerințelor din Ghidul Solicitantului.

Cui se adresează Pilonul II

Conform Ghidului oficial, Pilonul II al programului Start-Up Nation 2025 se adresează următoarelor categorii de persoane:

Acest pilon se desfășoară exclusiv în regiunile mai puțin dezvoltate (nu se aplică în regiunea București-Ilfov).

Documentele necesare

Pentru a putea fi considerat eligibil, aplicantul trebuie să includă în dosarul de înscriere următoarele documente oficiale:

1. Declarație pe propria răspundere

Este obligatorie o declarație prin care solicitantul confirmă că:

Modelul acestei declarații este furnizat direct în Ghidul solicitantului și trebuie completat conform instrucțiunilor.

2. Adeverință de la ANAF

Acest document atestă faptul că solicitantul:

Adeverința se eliberează de către ANAF și se poate obține fizic sau prin Spațiul Privat Virtual (SPV).

3. Documente specifice pentru statutul declarat

În funcție de categoria în care se încadrează solicitantul, este necesară prezentarea unui document justificativ:

Valabilitatea documentelor

Toate documentele depuse în cadrul dosarului de înscriere trebuie să fie:

Începând cu 15 aprilie 2025, ora 10.00, persoanele fizice eligibile se vor putea înscrie pe platforma oficială https://minimis.imm.gov.ro, unde vor putea selecta furnizorul preferat de formare și alege formatul cursurilor – online sau fizic. Cursurile vor avea o durată de patru luni, iar la final, absolvenții vor primi un certificat de participare, necesar pentru accesarea fondurilor nerambursabile.

Platforma se închide doar când se ocupă toate locurile

Platforma rămâne deschisă până la ocuparea tuturor locurilor, fiind disponibilă și o listă de rezervă. Ulterior, absolvenții care vor solicita finanțare trebuie să înființeze o firmă și să o înregistreze la Registrul Comerțului, condiție obligatorie pentru a primi sprijinul de până la 250.000 lei (aproximativ 50.000 euro).

Cea de-a patra ediție a programului este construită pe două direcții principale: Pilonul I, destinat tinerilor sub 30 de ani, beneficiază de un buget de aproape 296 milioane euro, iar Pilonul II, destinat altor categorii vulnerabile sau aflate în căutarea unui loc de muncă, are un buget de peste 150 milioane euro. Împreună, cele două piloni vizează susținerea a cel puțin 7.500 de afaceri noi și generarea a minimum 15.000 de locuri de muncă.

Bugetul total al ediției 2024-2025 ajunge la 446,18 milioane euro, fiind finanțat din fonduri externe nerambursabile, prin Programul Educație și Ocupare 2021–2027. Start-Up Nation confirmă astfel rolul său cheie în revitalizarea mediului economic românesc și susținerea tranziției către o economie bazată pe competențe, inovare și incluziune.

Calendarul complet al înscrierilor la Start-Up Nation 2025

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro