Esența weekendului, 12-13 aprilie. Rata anuală a inflației a scăzut sub pragul de 5%. Concedieri la Google
În Articol
- Este din nou weekend, 12-13 aprilie, iar „Esența weekendului” va rezuma știrile importante pentru mediul de afaceri și va oferi și explicații, puncte de vedere legate de evenimentele prezentate. Rubrica editorială va fi actualizată pe parcursul weekendului de mai multe ori.
Monitorizarea începe sâmbătă dimineața, de la 10.00, și va continua din 6 în 6 ore până ora 22.00.
Concedieri la Google
Google concediază sute de angajați IT&C 12 aprilie 2025, 22:24 Profit.ro Alphabet, compania-mamă a Google, a concediat sute de angajați din divizia Platforms & Devices. Această divizie include platforma Android, telefoanele Pixel și browserul Chrome, printre alte aplicații, conform Reuters. Decizia vine după ce, în luna ianuarie, Google a oferit pachete de plecare voluntară angajaților din această unitate. „De la combinarea echipelor Platforms și Devices anul trecut, ne-am concentrat pe a deveni mai agili și mai eficienți, iar acest lucru a inclus și unele reduceri de personal, pe lângă programul de plecări voluntare pe care l-am oferit în ianuarie”, a declarat un purtător de cuvânt al Google pentru The Information, anunță Profit.ro.
Ministrul Finanțelor: România trebuie să ia măsuri de tip „plasă de siguranță”
Tarifele impuse de administrația Trump au creat o situație fără precedent, dar Comisia Europeană trebuie să negocieze cu SUA, în cele 90 de zile, iar România să lucreze la măsuri de tip ‘plasă de siguranță’ pentru industria auto și alte industrii care pot fi afectate de noile taxe vamale, spune ministrul Finanțelor, Tanczos Barna. ‘Efectele tarifelor comerciale și finanțarea apărării sunt principalele subiecte despre care am discutat în aceste zile la Varșovia, la reuniunea informală a miniștrilor finanțelor din UE (ECOFIN).
Tarifele impuse de administrația Trump au creat o situație fără precedent, iar Comisia Europeană și statele-membre au făcut exact ce trebuie: au dat dovadă de calm și au rămas unite. Este aproape imposibil să estimăm astăzi consecințele acestui război comercial. Cu siguranță pot fi – și vor fi – și efecte negative, dar sunt mulți specialiști care prevăd și posibile efecte pozitive pe plan economic, chiar și un efect pozitiv în privința evoluției inflației în Uniunea Europeană, anunță Profit.ro.
Jumătate din sistemele instalate înainte de 2016 nu vor prinde anul 2030
Un specialist din Statele Unite arată că marea problemă este acum legată de degradarea instalațiilor fotovoltaice instalate în trecut care nu funcționează în niciun caz așa cum a promis industria. Motive sunt mai multe, iar recondiționarea sau upgdaradea acelor instalații – cele care nu trebuie dezafectate – va fi o mare problemă.
Cesar Barbosa este specialist în decomissioning și repower pentru sisteme fotovoltaice în Statele Unite. Fost angajat al SunPower Corp încă din 2012, acum cinci ani a fondat propria sa companie, NuLife Power, care se ocupă cu mentanța, repower-ingul sau, unde nu se mai poate, dezafectarea sistemelor fotovoltaice și are la activ în această perioadă 40 de sisteme fotovoltaice comerciale instalate sau upgradate. Deși industria este preocupată mereu de creșterea capacității instalate, de al an la an, el spune că febra instalărilor din trecut începe să își arate efectele – sistemele fotovoltaice din SUA se degradează mult mai repede decât se estimase: “următoarea frontieră a energiei solare — nu în instalarea următorilor 100GW, ci în salvarea primilor 100GW”, spune el, conform Economica.net.
Remus Vulpescu devine director general al Bursei de Valori București
Remus Vulpescu, fost șef al Corpului de control al fostului premier Victor Ponta și fost consilier onorific al fostului premierul Mihai Tudose, a fost numit director general al Bursei de Valori București, în locul lui Adrian Tănase. El are un mandat de 4 ani.
Mandatul va fi valabil după aprobarea ASF, nu mai târziu de 1 iulie. Evenimente 16 aprilie – Maratonul de Educație Financiară În 2022, el a fost numit administrator provizoriu al Nuclearelectrica, compania de stat care administrează centrala din Cernavodă. În trecut, Remus Vulpscu a fost director general al companiei Romaero, dar și membru în consiliul de admnistrație al companiei Cupru Min SA. Vulpescu a fost și consilier onorific al fostului premierul Mihai Tudose, anunță Profit.ro.
Aeroport București Sud: Studiul de fezabilitate va fi finalizat la sfârșitul anului viitor
Primarul Sectorului 4 Daniel Băluță estimează că studiul de fezabilitate necesar construirii Aeroportului București Sud va fi finalizat la sfârșitul anului viitor. Daniel Băluță anunță că procedurile pentru construirea Aeroportului București-Sud continuă. Potrivit lui, studiul de fezabilitate este în derulare, urmând ca specialiștii să se pronunțe în privința localizării exacte și a modalităților cele mai rapide de execuție. „Cel mai probabil la sfârșitul anului 2026 vom avea finalizat studiul de fezabilitate. Este o urgență pentru mine”, transmite edilul Sectorului 4. Acesta anunța în ianuarie că fusese finalizat studiul de prefezabilitate necesar Aeroportului București Sud, în comuna Adunații Copăceni. Băluța mai spunea că proiectul noului aeroport va fi implementat „cu certitudine”.
Noul aeroport din sudul Bucureștiului reprezintă o investiție majoră, menită să sprijine transportul de marfă și traficul de pasageri, contribuind la o dezvoltare echilibrată a Capitalei, potrivit Primăriei Sectorului 4, citată de Economica.net.
Piața francizelor din România a ajuns anul trecut la 5,8 miliarde de euro
Piaţa francizelor din România a înregistrat o creştere constantă în ultimii ani, fiind estimată la circa 5,8 miliarde de euro la nivelul anului trecut, de la peste 3,5 milioane de euro în 2019, relevă o analiză de specialitate, citată de Agerpres, citat de Economedia.ro.
Conform datelor Franchwise, jucător din sectorul consultanţei în francize din România, în 2023, piaţa de resort ajunsese la 5,4 miliarde de euro. Astfel, există o tendinţă ascendentă în perioada 2019 – 2024, în care piaţa a înregistrat o creştere anuală de 10%.
În 2024, estimările indică existenţa a peste 500 de concepte de franciză active în diverse domenii, de la retailul alimentar şi HoReCa, până la servicii financiare şi tehnologii inovative, cele mai multe – 41% – fiind în sectorul retail, 30% în HoReCa şi 29% în servicii.
Rata anuală a inflației a scăzut, din nou, sub pragul de 5%
Rata anuală a inflaţiei în luna martie 2025 comparativ cu luna martie 2024 a fost 4,9%, arată datele publicate azi de Institutul Național de Statistică. În februarie, aceasta era de 5,02%, în creștere de la 4,95% în ianuarie. Rata anuală a inflaţiei în martie 2025 comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent a fost 4,86%, cele mai mari creșteri de preţuri înregistrându-se în sectorul serviciilor cu 6,99%. În acelaşi interval, preturile alimentelor s-au majorat cu 5,10%, iar cel al mărfurilor nealimentare cu 3,84%.
La alimente, cele mai mari creșteri s-au înregistrat în acest interval la margarină cu 12,73%, citricele și-au majorat prețurile cu 10,48%, iar la categoria altor legume și conserve de legume majorarea a fost de 9,56%. La categoria băuturi alcoolice, prețul berii s-a majorat, în ultimul an, cu 5,50%, iar cel al vinului cu 6,44%, anunță Economedia.ro.
Salariul minim european, primul bilanț după implementare
Salariul minim brut din România se încadra, la 1 ianuarie, în în grupul statelor UE cu cele mai mici astfel de venituri, sub 1.000 de euro, deși a avut cea mai mare rată de creștere anuală din UE, conform datelor publicate joi de Eurostat, primele din 2025 referitoare la acest indicator. În clasamentul salariilor exprimate în paritatea puterii de cumpărare standard (PPS), adică după ajustarea acestora la diferențele de preț dintre țări, minimul din România urcă în grupa a doua, cu valori între 1.000 și 1.500. Conform datelor Eurostat, cel mai ridicat salariu minim în statele membre UE îl depășește de 4,8 ori pe cel mai scăzut, anunță Curs de Guvernare.
ANPC a intrat peste comercianții de preparate și conserve din pește
Inspectorii pentru protecţia consumatorilor au continuat vineri controalele la operatorii economici care comercializează preparate şi conserve din peşte şi au aplicat amenzi contravenţionale în valoare de 1,31 de milioane de lei, iar în cazul a opt societăţi a fost dispusă oprirea temporară de prestare de servicii din cauza deficienţelor constatate, informează un comunicat al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), transmis vineri către Agerpres, confrom Economica.net.
„Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a continuat şi astăzi 11.04.2024 acţiunile de control iniţiate în data de 01.04.2025 în privinţa verificării respectării prevederilor legale, conformitatea, modul de etichetare, prezentare publicitate şi comercializare a peştelui, preparatelor din peşte preambalate şi conservelor din peşte. Facem încă o dată menţiunea că este esenţială citirea cu mare atenţie a etichetelor produselor şi cumpărarea de produse doar din locuri autorizate, în care sunt respectate condiţiile de depozitare şi de comercializare, pentru evitarea situaţiilor neplăcute care să pună în pericol sănătatea sau chiar viaţa”, se spune în comunicat.