Programul Start-up Nation se amână cel puțin o lună. Lipsește avizul Comisiei Europene pentru aprobarea bugetului. Nici platforma de înscrieri nu e gata
În Articol
- Programul Start-Up Nation nu poate fi încă lansat pentru că parcursul de avizare legislativă autohtonă și europeană nu a fost încheiat. Reamintim că ediția Start-Up Nation 2024 ar urma să fie finanțată cu fonduri europene.
- Este vorba în special despre avizul scris din partea Comisiei Europene și definitivarea de către STS a platformei pe care ar urma să se înscrie firmele de consultanță care vor oferi tinerilor antreprenori cursurile necesare pentru a se putea lansa în afaceri.
- În aceste condiții, este puțin probabil ca programul să mai fie lansat luna aceasta, așa cum preconiza Ministerul Economiei. Cu toate acestea, conducerea ministerului este sigură ca va lansa Start-Up Nation 2024 în această vară.
Totodată, proiectul de ordonanță privind aprobarea programul a fost lansat în consultare publică încă din luna aprilie, însă nu a fost nici până acum adoptat de Guvern.
Tot în consultare publică s-au aflat și Ghidurile Solicitantului, ce sunt o condiție necesară pentru ca Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului să poată atrage fondurile alocate Start-Up Nation. Nici aceste ghiduri nu au fost încă aprobate.
Încă nu sunt aprobate fondurile
„Ulterior adoptării proiectului de act normativ menționat și după aprobarea oficială a Comisiei Europene a modificărilor Programului Educație și Ocupare prin Decizie, Autoritatea de Management pentru Programul Educație și Ocupare va finaliza Ghidurile Solicitantului și va lansa apelurile de proiecte în conformitate cu dispozițiile prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 23/2023 privind instituirea unor măsuri de simplificare şi digitalizare pentru gestionarea fondurilor europene aferente Politicii de coeziune 2021-2027, cu modificările și completările ulterioare, aprobată prin Legea nr. 45/2024.”, au precizat reprezentanții Ministerului Investițiilor și Fondurilor Europene într-un răspuns trimis Termene.ro.
„Suma disponibilă la nivelul Programului Educație și Ocupare 2021-2027, potrivit versiunii supuse Comitetului de Monitorizare al PEO, este 446.185.295,00 euro și va fi pusă la dispoziția Ministerului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului în baza Contractului de finanțare care urmează a fi semnat după aprobarea oficială a modificărilor Programului Educație și Ocupare 2021-2027 prin Decizie de către Comisia Europeană”, se mai precizează în răspuns.
Ar mai lipsi acordul scris și platforma destinată formatorilor profesionali
Potrivit explicațiilor oferite de Lucian Rus, secretar de stat în Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT), există deja acordul formal al CE în ceea ce privește programul, dar pentru lansarea acestuia este nevoie și de un aviz scris.
„Așteptăm ca STS să finalizeze platforma pe care se vor putea înscrie firmele de consultanță antreprenorială și, odată ce aceasta va fi gata și vom avea actele normative aprobate și avizul CE programul poate fi lansat. Este greu de crezut că acest lucru se mai poate întâmpla în luna iunie”, a mai spus secretarul de stat.
Intenția MEAT era ca programul să fie lansat în iunie, iar spre finalul anului, după ce beneficiarii ar fi absolvit deja cursurile de antreprenoriat, să fie acordate și finanțările.
În acest an, programul Start-Up Nation 2024 va include două componente, ce sunt detaliate mai jos. Înainte de a primi finanțările, solicitanții vor trebui să urmeze cursuri de formare antreprenorială.
Tineri Antreprenori prin Start-Up Nation 2024
Este un program care se adresează tinerilor sub 30 de ani și are un buget de 295,75 milioane de euro. Repartiția pe regiuni a fondurilor:
- Regiunea dezvoltată București – Ilfov: 29,75 milioane de euro
- Regiunile mai puțin dezvoltate, practic tot restul regiunilor administrative: 266 milioane de euro
Acțiuni sprijinite în cadrul apelului:
- Formarea competențelor antreprenoriale în rândul persoanelor aparținând grupului țintă și dezvoltarea planurilor de afaceri.
- Măsuri de sprijin prin servicii de tutorat/mentorat/asistență și consiliere, precum și dobândirea de competențe în managementul de proiect.
- Acordarea de sprijin financiar de minimis pentru dezvoltarea de întreprinderi mici și mijlocii și crearea de locuri de muncă.
- Monitorizarea implementării planurilor de afaceri și îndeplinirii obligațiilor asumate, inclusiv în perioada de sustenabilitate
Start-Up Nation România 2024
Grupul țintă al proiectului va fi format din persoane de peste 30 de ani, dar până în 35 de ani, conform primei forme a proiectului. Practic, sunt vizate:
- Persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, tineri cu vârsta de peste 30 de ani, șomeri, șomeri de lungă durată, persoane din grupuri dezavantajate pe piața muncii, persoane inactive
- Antreprenori, manageri, personal angajat
Alocarea financiară este de 150,43 milioane de euro, bugetul fiind dedicat exclusiv regiunilor mai puțin dezvoltate (Sud-Vest Oltenia, Sud-Est, Sud-Muntenia, Nord-Est, Nord-Vest, Vest și Centru).
Acțiuni sprijinite în cadrul apelului:
- Identificarea sectoarelor economice competitive
- Formarea competențelor antreprenoriale în rândul persoanelor aparținând grupului țintă și dezvoltarea planurilor de afaceri.
- Măsuri de sprijin prin servicii de tutorat/mentorat/asistență și consiliere, precum și dobândirea de competențe în managementul de proiect.
- Acordarea de sprijin financiar de minimis pentru dezvoltarea de întreprinderi mici și mijlocii și crearea de locuri de muncă.
- Monitorizarea implementării planurilor de afaceri și îndeplinirii obligațiilor asumate, inclusiv în perioada de sustenabilitate.
Start-Up Nation Diaspora
Diferența față de ultima ediție a Start-Up Nation este că la ediția care va fi lansată în 2024 nu va exista un program special dedicat antreprenorilor cu origini române aflați în afara țării.
Antreprenorii aflați la început de drum din afara țării vor putea obține finanțări prin intermediul programului Start-Up Nation 2024, la fel ca în celelalte ediții, a declarat pentru Termene.ro Ștefan Radu Oprea, ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT).
Pentru a parcurge etapa de pregătire obligatorie ce va preceda depunerea proiectelor, aceștia vor putea participa la cursuri de antreprenoriat organizate online, a precizat acesta.
„Nu vom avea o sesiune dedicată românilor din afara țării, ci aceștia vor putea participa la Start-Up Nation în aceleași condiții ca și românii din țară”, a completat ministrul. În anii trecuți, programul Start-Up Nation a inclus două piloane: unul adresat românilor aflați în țară și cel de-al doilea românilor din diaspora.