Clasa CAEN 7022 cuprinde activități de consultanță pentru afaceri și management, care pot fi acordate firmelor sau altor entități. Cele trei tipuri de servicii ce pot fi acordate sub umbrela CAEN 7022 sunt: consultații, îndrumare și asistență operațională.

Activități incluse în cod CAEN 7022

Activitățile de management pentru care poate fi acordată consultanță conform codului CAEN 7022 sunt:

 

 • planificarea strategică și organizatorică;
 • procesele de retehnologizare:
 • managementul schimbărilor și al informației;
 • reducerea costurilor și alte probleme financiare;
 • stabilirea unor obiective și strategii de marketing;
 • planificarea și politicile privind resursele umane;
 • strategiile de compensare și pensionare;
 • planificarea producției;
 • planificarea controlului.

 

Activități excluse din clasa CAEN 7022

Consultanța pentru afaceri acordată în baza codului CAEN 7022 exclude o serie de activități pe care le prezentăm mai jos, împreună cu codurile CAEN aferente, pe care le puteți consulta dacă aveți nevoie de clarificări:

 

 • Proiectarea de software (programe) pentru sisteme de contabilitate – Cod CAEN 6201

 • Consultanță și reprezentare juridică – Cod CAEN 6910

 • Activități de contabilitate și audit financiar, consultanță în domeniul fiscal – Cod CAEN 6920

 • Activități de consultanță legate de arhitectură și inginerie – Cod CAEN 7111 și Cod CAEN 7112

 • Activități de consultanță legate de mediul înconjurător, agronomie, securitate și similare – Cod CAEN 7490

 • Activități de consultanță privind selecția și plasarea forței de muncă – Cod CAEN 7810

 • Activități de consultanță în învățământ – Cod CAEN 8560

 

Companii cu cod CAEN 7022 în România

În luna mai 2021, în România sunt înregistrate 46.038 companii cu CAEN 7022, dintre care 40.614 sunt în funcțiune și doar 52 în insolvență.

Firme cu cod CAEN 7022

 

Pe Termene.ro, poți vedea distribuția acestor firme în funcție de zonă geografică, mărime și risc, dar și riscul mediu de insolvență per județ. Cele mai multe astfel de firme sunt înregistrate în București – 18181, iar cele mai puține, în Ialomița – 168, arată BizZilla – platformă complexă de prospectare a pieței și analiză de portofoliu.

Cod CAEN 7022 - Distribuție geografică și de risc

 

În proporție covârșitoare sunt companii micro, doar 558 sunt mici și 47 sunt mari sau mijlocii. În privința distribuției pe risc, 23% au risc foarte scăzut, dar tot atâtea au risc foarte mare. Din contul tău pe termene.ro, poți vedea exact riscul mediu de insolvență pentru firmele din fiecare județ în parte.

Cod CAEN 7022 - Distribuție pe mărime și risc mediu per județ

 

Totodată, termene.ro listează o serie de 11 indicatori economici care prezintă în format grafic evoluția clasei de firme cu CAEN 7022:  cifră de afaceri, datorii totale, număr de angajați, pierdere netă, creanțe, stocuri, cheltuieli, venituri, capital social, capital total și profit net. În privința mediei profitului net realizat, vârful a fost atins în 2017 – 215.447 ron, la data ultimelor raportări (anul 2019) media fiind 136.188 ron.

CAEN 7022 - Media cifrei de afaceri și a datoriilor totale

 

De asemenea, găsești reprezentată grafic și distribuția companiilor din clasa CAEN 7022 în funcție de cifră de afaceri, profit și număr de angajați.
CAEN 7022- Distribuția companiilor pe profit și număr de angajați

 

Toate aceste date comparative sunt extrem de importante dacă nu vrei să-ți asumi riscuri inutile în afaceri. Codul CAEN, pe baza căruia o platformă inteligentă de informații de business poate extrage o mulțime de statistici, este prima decizie pe care o iei atunci când decizi să-ți faci o firmă.

 

Ce este codul CAEN

În momentul în care ajungi la Registrul Comerțului, pentru înmatriculare, trebuie să ai un nume pentru societatea ta și cel puțin un cod CAEN principal care să identifice activitatea pe care o vei desfășura.

 

Clasificarea Activităților din Economia Națională (CAEN) o găsești pe ONRC. Există o structură pe trei nivele, care reprezintă clasa (cod numeric de două cifre), subdiviziunea (cod numeric de trei cifre) și codul propriu-zis (cod numeric de patru cifre). Citește bine descrierile înainte să-ți alegi CAEN-ul, fiindcă asemănările te pot păcăli.

 

Structura codului CAEN 7022

Iată, ca exemplu, structura codului CAEN 7022:

Clasa:

70 Activități ale direcțiilor (centralelor), birourilor administrative centralizate; activități de management și de consultanță în management

Subdiviziunea:

701 Activități ale direcțiilor (centralelor), birourilor administrative centralizate

702 Activități de consultanță în management

Codul:

7021  Activități de consultanță în domeniul relațiilor publice și al comunicării
7022  Activități de consultanță pentru afaceri și management

 

Schimbarea codului CAEN

Dacă îți dai seama la un moment dat că ai nevoie să modifici sau să completezi codurile CAEN pe care le-ai declarat când ți-ai înregistrat firma, o poți face numai prin actualizarea actului constitutiv, la Registrul Comerțului.

 

Dacă ți se par utile informațiile de pe blogul Termene și vrei să afli când publicăm un nou articol, te poți abona la newsletterul nostru săptămânal.

Vreau să primesc newsletterul

 

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe