Salut,

Iată despre ce citești azi la cafea:

  • Planul guvernului pentru digitalizarea IMM-urilor
  • Programul RURAL Plus
  • Valoarea medie a unui credit ipotecar
  • Cum arată copilăria astăzi

2-Jan-30-2024-11-29-31-8313-AMSubiectul zilei

Guvernul vrea să pună umărul la digitalizarea a 75% din IMM-uri până în 2030. Cum arată planul autorităților?

 

Planul Național de Acțiune privind Deceniul Digital pentru România, lansat de Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID), se află în prezent în consultare publică. Documentul vine în contextul în care România a rămas în urma majorității statelor membre ale Uniunii Europene în ceea ce privește digitalizarea. Acesta prevede, printre altele:

  • digitalizarea a 75% din întreprinderi până în 2030 cu fonduri europene și prin intermediul a 12 centre de inovare care vor ajuta antreprenorii să-și digitalizeze afacerile;
  • Prima strategie națională pentru Inteligența Artificială și finanțări pentru Centrul Român de Inteligență Artificială;
  • Crearea unei platforme pentru reducerea birocrației în relația cu autoritățile publice, prin care antreprenorii să comunice documente și interogări autorităților publice fără a mai fi nevoie drumuri repetate pentru a depune un dosar.

Lansat în dezbatere publică pe 4 aprilie, sugestiile de îmbunătățire a Planului Național de Acțiune privind Deceniul Digital pentru România pot fi trimise ministerului doar până pe 14 aprilie.

 

Citește articolul integral pe blogul Termene

5-4Cifre

 

66.000 de euro

este valoarea medie a unui credit ipotecar, iar rata medie este de 400 euro/lună, fiind egală sau chiar mai mică față de o chirie pentru un apartament cu 2 camere, arată o analiză Imobiliare.ro Finance.

 

2,7 de miliarde de dolari

este în prezent averea fondatorului companiei UiPath, Daniel Dines, potrivit revistei Forbes. O analiză Termene.ro prezintă activitatea firmelor din România în care Dines este implicat, cu ajutorul datelor platformei.

 

1.084 de companii 

cu capital străin au fost înființate în România în primele două luni din 2024. Acestea aveau un capital social subscris în sumă totală de 5,866 milioane de dolari, în creştere cu 5,4% faţă de capitalul firmelor înmatriculate în ianuarie-februarie 2023.

 

16.000 de persoane 

au fost angajate ca urmare a programelor de ucenicie desfăşurate cu sprijinul Agenţiei Naţionale pentru Ocupare a Forţei de Muncă (ANOFM), informează Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale. Angajatorii beneficiază de o subvenţie în valoare de 2.250 de lei pe lună pe întreaga perioadă a derulării a contractului de ucenicie.

logo icon NL paua#GăseștipeTermene

Pe Termene.ro ai acces rapid și simplu la toate datele fiscale, financiare și juridice de care ai nevoie. Colectăm aceste informații din aproape 20 de surse oficiale, pentru a te asigura că ai cele mai precise și actualizate date la îndemână.

 

Indiferent de nevoile tale de business, Termene.ro este instrumentul perfect pentru tine. Ai la dispoziție o gamă largă de funcționalități, de la monitorizarea partenerilor de afaceri până la targetarea specifică a prospecților. Hai și tu alături de noi și profită de avantajele oferite de Termene.ro!

4-Jan-30-2024-11-29-31-8636-AMLegislație & co.

Cei care obțin venituri de peste 18.000 de lei din dobânzi bancare trebuie să plătească CASS, adică să depună Declarația unică 2024 până la 27 mai. Impozitul pe venit se reține la sursă, dar nu și contribuția la asigurările de sănătate. Hotnews.ro a realizat în acest scop un ghid video, realizat cu ajutorul consultantului fiscal Cornel Grama.

 

Guvernul și senatorii nu sprijină proiectul depus în Parlament de „majorare a plafonului anual care reprezintă venit neimpozabil și care nu se include în baza de calcul al contribuțiilor de asigurări sociale obligatorii în cazul contribuției suportate de angajator pentru angajații proprii la nivelul a 10% din valoarea a 12 salarii de bază minime brute pe țară garantate în plată”, din cauza lipsei predictibilității fiscale care ar duce aprobarea inițiativei. Cel puțin așa reiese din punctul de vedere al guvernului trimis la inițiativa de lege.

 

Curtea de Conturi recomandă completarea legislației privind remediile și căile de atac în materie de atribuire a contractelor de achiziție publică (Legea 101/2016) cu măsuri sancționatorii, cu scopul de a preveni întârzierea depunerii de către autoritățile contractante a documentației necesare soluționării contestațiilor.

8-1Fonduri & investiții

Săptămâna trecută a fost lansat programul RURAL Plus, care constă în ajutor de stat destinat antreprenorilor din mediul rural. Primul din cele șase programe IMM Plus permite administratorilor companiilor eligibile să acceseze până la sfârșitul lunii iunie credite garantate de în limita a două milioane de euro. Află toate detaliile legate de program.

 

Termene.ro a analizat cu datele platformei cum au evoluat afacerile de peste 20 de miliarde de lei ale celor mai importanți jucători de bricolaj din România. Deși multinaționalele și-au făcut prezența pe această piață de mai bine de un deceniu, marile rețele care au câștigat încrederea clienților sunt două SRL-uri din zona Moldovei, din Bacău și din Galați.

Mobile_movTech Box

 

Un studiu realizat la nivel internațional arată că aproximativ 46% dintre directorii de companii ar redistribui angajații la nivel intern dacă locurile lor de muncă ar fi afectate de AI. Două treimi au declarat că intenționează să recruteze persoane calificate în domeniul AI, comparativ cu puțin peste o treime care au declarat că își vor instrui forța de muncă existentă în această tehnologie.

 

Apple şi-a actualizat politicile pentru a uşura procesul de plată în afara App Store, în cazul aplicaţiilor de streaming de muzică, precum Spotify sau YouTube Music. Conform noilor reguli, dezvoltatorii pot include în aplicaţii un link către un site extern, unde utilizatorii pot folosi metode alternative de plată pentru conţinut şi servicii.

3-Jan-30-2024-11-29-31-8475-AMOff topic

 

📚 Tot mai des, copiii din mediul urban sunt implicați în activităţi şi cursuri extracurriculare. Asistăm, prin urmare, la o instituţionalizare tot mai mare a copilăriei. Un articol publicat de Hotnews ro pe baza unei cercetări recente studiază efectele acestei transformări.

 

👀 Deși simțim deja efectele schimbărilor climatice, guvernele continuă să nu pună în practică angajamentele pe care și le-au luat cu privire la emisiile nocive. Cum va arăta lumea noastră în următorii 30-80 de ani, dacă vom continua pe calea de acum?

 

🎧 Într-un nou episod al MCN Podcast, realizat de Cosmin Nedelcu (cunoscut ca Micutzu), acesta a discutat împreună cu invitații săi despre stres, despre situații neașteptate și cum ne putem raporta la ele ca să le depășim mai ușor sau cu mai multă înțelepciune.

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe