Cuantumul tichetelor de masă va fi majorat în două etape, de la 1 august 2023 și de la începutul anului viitor, dar se va ajunge la 40 de lei cu șase luni mai târziu decât era prognozat în urmă cu o lună și jumătate. 

Decizia a fost luată luni în cadrul primei reuniuni a Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social coordonată de premierul Marcel Ciolacu, la Palatul Victoria.

Reprezentanții Guvernului, ai sindicatelor și patronatelor au agreat majorarea valorii tichetelor de masă începând cu 1 august 2023 la 35 de lei, iar începând cu 1 ianuarie 2024, la 40 de lei. În perioada imediat următoare vor fi aprobate, la nivelul Guvernului, actele normative pentru aplicarea acestei decizii.

Principalele teme de discuții

Creșterea nivelului de trai, reducerea inflației, asigurarea stabilității economice, deschiderea mai multor apeluri de proiecte finanțate prin cadrul financiar multianual 2021-2027 au fost, de asemenea, pe agenda discuțiilor între reprezentanții Guvernului și partenerii sociali.

„Îmi doresc să începem de astăzi un dialog deschis cu sindicatele și patronatele asupra deciziilor importante pe care le vom lua în perioada următoare. Este evident faptul că trebuie să ne încadrăm în deficitul bugetar asumat de statul român pentru ca România să beneficieze de fondurile europene care îi vor asigura stabilitatea economică. 

Vom menține liniile stabilite prin bugetul de stat și vom îndeplini angajamentele asumate prin Planul Național de Redresare și Reziliență, important instrument de reforme și investiții pentru țara noastră. În același timp, așa cum ne-am angajat, vom veni în continuare cu măsuri pentru reducerea inflației astfel încât să închidem acest an cu o rată a inflației cu o singură cifră, iar pentru anul viitor avem o viziune sustenabilă și predictibilă de susținere a economiei și de creștere a nivelului de trai”, a transmis premierul Marcel Ciolacu.

Consultările Guvernului cu reprezentanții sindicatelor și patronatelor vor continua atât în cadrul Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social, cât și la nivelul ministerelor.

Majorare cu amânare

În urmă cu mai puțin de o lună și jumătate, termenele avansate de Executiv erau cu totul altele. 

„Am început demersurile pentru a majora valoarea tichetelor de masă pentru angajați la 40 de lei şi ne dorim ca noua valoare nominală să se aplice începând cu 1 iulie”, anunța fostul prim – ministru, Nicolae Ciucă pe data de 30 aprilie.

Valoarea maximă a tichetului de masă a fost majorată ultima oară în iulie 2022, atunci când s-a ajuns de la 20,17 lei la 30 de lei.

Ultimul ordin comun al ministrului Finanțelor și al ministrului Muncii apărut pe 31 martie în Monitorul Oficial prevede ca valoarea maximă a unui tichet de masă să rămână la 30 de lei cel puțin până în septembrie 2023. 

Despre Termene.ro

Termene.ro este o companie înființată în anul 2014 din dorința de a permite companiilor identificarea oportunităților de afaceri și evaluarea corectă a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platformă intuitivă și foarte ușor de utilizat. Peste 70.000 de companii folosesc platforma completă care oferă informații actualizate în timp real despre datele financiare și juridice ale firmelor din România.

Distribuie mai departe