Business News

Esența zilei, 4 iunie. Comisia Europeană declanșează procesul de suspendare a fondurilor UE pentru România

4 iunie 2025, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Comisia Europeană declanșează procesul de suspendare a fondurilor UE pentru România

Comisia Europeană (CE) declanșează împotriva României procedurile ce pot duce la suspendarea accesului țării la banii din PNRR și la fondurile de coeziune, având în vedere că nu a luat măsuri adecvate pentru reducerea deficitului buegatar, situat la 9,3% din PIB anul trecut, cel mai ridicat din UE, a declarat un oficial european în contextul în care astăzi CE publică evaluări privind progresele statelor membre în privința reducerii deficitelor.

Procedura aceasta, care presupune ca pe 28 iunie recomandarea CE privind lipsa de acțiune a României să fie adoptată și de Consiliul Ecofin de pe 28 iunie, ceea ce Comisia se așteaptă să se întâmple, poate fi oprită dacă România adoptă măsurile necesare, Comisia recomandând ca acestea să fie adoptate în timp util (final de iunie) pentru a putea fi luate în calcul la Consiliul EcoFin de pe 8 iulie, înainte de pauza de vară. Procesul care va duce efectiv la suspendarea de fonduri UE este unul complex și lung, sumele care să fie suspendate fiind la aprecierea CE în funcție de gravitatea derapajelor României, dar adoptarea de măsuri adecvate de către România la timp pentru Consiliul Ecofin de pe 8 iulie ar opri acest proces, anunță Profit.ro.

Activele fostei Lactis Iași sunt scoase la licitație

Activele fostei fabrici de produse lactate Lactis Iași sunt scoase la vânzare. Prețul de pornire la licitație este de aproximativ 7,6 milioane euro.

Fabrica este în faliment de 9 ani, dar încă nu există un cumpărător, conform Ziarul de Iași. Se întinde pe un teren de 16.080,39 mp și cuprinde clădiri administrative, magazii, spălătorie, bazine și alte facilități.  Fondată în 1977, Întreprinderea de Colectare și Industrializare a Laptelui Iași (ICIL) a produs o gamă variată de lactate, preluând materie primă din întreaga regiune a Moldovei.

Fabrica a fost prima din România care a introdus ambalarea laptelui în pungi de plastic. În 1989 avea peste 1.000 de angajați, decăderea începând, cu vânzări de active, după privatizare, anunță Profit.ro.

Bursa a ajuns la 1 procent de un nou maxim istoric

Descătușată din menghina electorală a anului 2024, bursa românească, respectiv indicele BET al Bursei de Valori București, a înregistrat un raliu aproape vertical de 14% în ultimele două săptămâni care au dus referința pieței locale la o distanță de 1,3 procente de ultimul maxim istoric, atins în iulie 2024.

Acțiunile listate la bursa locală au surmontat volatilitatea din ultima lună, iar încheierea ciclului electoral cu respingerea curentului eurosceptic și învestirea ca președinte a lui Nicușor Dan a îmbunătățit perspectiva activelor de risc românești – care au încheiat ziua de marți, la nivelul indicelui bursier BET, la cel mai ridicat nivel din 2025, respectiv la valoarea de 18.521,83 de puncte. Acțiunile companiilor listate la BVB au ieșit de sub influența crizei guvernamentalo-electorale din luna mai, iar investitorii mizează pe mesajele relativ pozitiv venite dinspre partide, care conduc spre percepția formării unui guvern de mare coaliție, cu toate forțele parlamentare pro-europene, care să reechilibreze încet-încet economia și finanțele țării, anunță Curs de Guvernare.

Grupul MOL devine acționar majoritar în proiectul petrolier Shamakhi-Gobustan din Azerbaidjan

MOL și SOCAR au ajuns la un acord privind clauzele cheie aferente unui contract de explorare, dezvoltare și partajare a producției într-o nouă zonă onshore care acoperă regiunea Shamakhi-Gobustan din Azerbaidjan, informează compania maghiară prin intermediul unui comunicat transmis către Economica.net.

Ca urmare a semnării unui memorandum de înțelegere cu compania petrolieră de stat a Republicii Azerbaidjan (SOCAR) în septembrie anul trecut, cu scopul de a continua evaluarea potențialelor oportunități de cooperare în domeniul explorării hidrocarburilor în regiunea Shamakhi-Gobustan din Azerbaidjan, noul acord reprezintă o nouă etapă în parteneriatul strategic al MOL cu SOCAR. Acordul a fost semnat de Zsolt Hernádi, președinte și CEO al Grupului MOL, și de Rovshan Najaf, președintele SOCAR, în cadrul Forumului energetic de la Baku. În baza înțelegerii dintre companii, MOL va fi operatorul proiectului și acționar în proporție de 65%, iar SOCAR va deține 35%.

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro