Business News

Esența zilei, 28 mai. În primul trimestru din 2025, economia a stagnat. Încrederea în economia românească, în scădere pentru a doua lună la rând

28 mai 2025, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Încrederea în economia românească, în scădere pentru a doua lună la rând

Indicele de încredere în economie a scăzut pentru a doua lună la rând în mai, pe fondul declinului tuturor ramurilor, în contextul turbulențelor politico-electorale, în timp ce optimismului consumatorilor a revenit ușor.

Economia ar putea încetini și mai mult în trimestrul a doilea. Indicele de încredere în economie (Economic Sentiment Indicator – ESI) a scăzut și în mai, de la 100,6 puncte la 99,4 puncte, la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani. În martie, indicele era la 102,4 puncte, conform analizei Profit.ro.

ESI este calculat de Comisia Europeană pe baza răspunsurilor managerilor din principalele sectoare ale economiei, precum și ale consumatorilor, și are un grad înalt de corelare cu evoluția produsului intern brut. O valoare de peste 100 de puncte indică, în general, că economia este în creștere, în timp ce una sub acest nivel arată o contracție.

Comisia de Prognoză: În T1 am avut stagnare. Cum vor evolua sectoarele economiei

A apărut Prognoza de primăvară 2025 – documentul ca va sta la baza setului de măsuri prin care guvernul va trebui să scadă deficitul de la 9,3% din PIB în 2024, la 7%, anunță Curs de Guvernare.

Măsurile guvernamentale vor fi luate într-un context economic dificil, cu o economie în decelerare:
Comisia Națională de Strategie și Prognoză (CNSP) a revizuit prognoza de creștere pentru 2025 de la 2,5% din PIB (creștere pe care s-a făcut Bugetul pe 2025), la 1,4% din PIB, estimare pe care cel mai probabil va fi realizată și rectificarea bugetară.

(DESCĂRCAȚI AICI AICI PROGNOZA CNSP)

Aceasta este încă ceva mai optimistă decât unele din mediul privat, economiștii anticipând un avans mai moderat față de prognoza oficială (sub 1% în cazul analiștilor CFA România), în contextul riscurilor tot mai mari atât de pe plan intern cât și de pe plan extern. Inclusiv analiștii băncilor transmiteau recent că își vor revizui în perioada următoare prognozele de creștere a PIB.

Și Comisia Europeană și-a revizuit în scădere prognoza de creștere pentru economia României în acest an, de la 2,5% din PIB estimarea din prognoza de toamnă (noiembrie 2024) la 1,4% din PIB în prognoza de primăvară, publicată pe 19 mai. Prognoza de deficit a fost la rândul său revizuită în mod negativ, de la -7,9% din PIB în toamnă la -8,6% acum.

Hyprop din Africa de Sud vrea să intre pe piața imobiliară din România

Hyprop, un dezvoltator sud-african de centre comerciale, a lansat o ofertă voluntară de achiziție a acțiunilor MAS, care a dezvoltat mai multe malluri și parcuri de retail în România alături de Prime Kapital. Surprinzătorul anunț vine după ce Prime Kapital Investments a anunțat că vrea să preia integral MAS.

Hyprop, care dezvoltă centre comerciale în Africa de Sud, vrea să se extindă în Europa de Est și să intre pe piața din România prin achiziția de acțiuni la dezvoltatorul MAS. Compania a anunțat printr-un comunicat remis Bursei de la Johannesburg că vrea să strângă capital pentru achiziția unei participații majoritare în MAS P.L.C., care a dezvoltat împreună cu Prime Kapital mai multe malluri și parcuri de retail în România, conform Economica.net.

Tranzacție de 8 miliarde de dolari pe piața AI: Salesforce cumpără compania de gestionare a datelor în cloud Informatica

Salesforce a anunţat marţi că va cumpăra compania de gestionare a datelor în cloud Informatica, pentru suma de 8 miliarde de dolari, într-o mişcare strategică menită să consolideze eforturile sale în domeniul inteligenţei artificiale, transmite CNBC, conform News.ro, citat de Economedia.ro.

Acţiunile Salesforce au crescut cu 1% în urma anunţului, în timp ce titlurile Informatica au urcat cu peste 5%. Potrivit termenilor tranzacţiei, deţinătorii acţiunilor comune de clasa A şi B-1 ale Informatica vor primi 25 de dolari în numerar pe acţiune.

”Agenţii AI complet autonomi şi de încredere au nevoie de o înţelegere cât mai completă a datelor. Combinarea capabilităţilor avansate de catalogare şi metadate ale Informatica cu platforma noastră Agentforce oferă exact acest lucru,” a declarat Steve Fisher, preşedinte şi director de tehnologie la Salesforce.

Retailerul olandez Action intră în alte două orașe din țară

Lanțul olandez de magazine cu preţuri mici Action vrea să deschidă magazine în Bragadiru şi în Drobeta Turnu Severin, pe lângă cele deja anunțate de Economica.net, în Piteşti, Arad, Oradea, București și Cluj-Napoca, arată anunțurile de angajare pe care le-a consultat publicația.

Retailerul olandez Action avea aproape 3.000 de magazine în 12 țări europene la finalul anului 20224, circa 80.000 de salariați și o cifră de afaceri totală anuală de peste 13 miliarde de euro în 2024, conform informațiilor companiei consultate de Economica.net. Action Retail se poziționează pe segmentul retailerilor cu prețuri mici şi susține că „întotdeauna are 1.500 de produse sub 5 lei”. Principalii concurenți ai retailerului Action în România sunt Pepco şi Kik. Action Retail angajează manageri adjuncți de magazine în orașele Bragadiru și în Drobeta Turnu Severin, pe salarii nete de 4.000 de lei – 4.500 de lei lunar, conform anunțurilor de angajare consultate de Economica.net.

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro