Business News

Esența zilei, 27 mai. Gigantul german Karcher deschide a treia fabrică în România. Familia Umbrărescu investește și în sectorul energetic

27 mai 2025, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Gigantul german Karcher, lider mondial, deschide a treia fabrică în România

Grupul Kärcher, lider mondial în tehnologia de curățare, a inaugurat recent cea de-a treia fabrică din România, la Curtea de Argeș, în urma unei investiții de 115 milioane de euro. În noua unitate se vor produce echipamente profesionale de curățare, precum și diverse componente și accesorii pentru aspiratoare. În acest moment în noua fabrică lucrează 30 de persoane, însă compania vrea să ajungă pana la circa 150 de angajați, anunță Economica.net.

Kärcher, grup cu sediul în Germania, a deschis cea de-a treia fabrică de producție din România, sub umbrela CER Cleaning Equipment, filiala de producție a grupului la nivel local, potrivit unui comunicat al companiei care are în plan 150 de angajați pentru noua unitate. În acest moment, în fabrică lucrează 30 de persoane.

Grupul german completează astfel capacitățile din cele două unități existente în Curtea de Argeș, deschise în 2016, respectiv 2021, având ca obiectiv extinderea continentală și integrarea lanțului de aprovizionare local într-o măsură mai mare. Noua fabrică, denumită CER 3, acoperă o suprafață de producție de 15.000 metri pătrați și duce totalul spațiului de producție din România la peste 60.000 metri pătrați. Este cel mai amplu proiect de acest tip implementat de Kärcher în România până în prezent, cu o investiție totală de 115 milioane de euro.

CER 3 va produce, începând cu acest an, un număr semnificativ de mașini profesionale de spălat și uscat pardoseli, pe care Grupul Kärcher le comercializează în Europa, precum și saci și motoare pentru aspiratoarele Karche.

Familia Umbrărescu își extinde influența și în sectorul energetic

Tranzacția prin care Alexandru Teodor Umbrărescu, fiul omului de afaceri băcăuan Dorinel  Umbrărescu, care controlează constructorul UMB, implicat în mai multe proiecte de autostrăzi în România, preia pachetul majoritar de acțiuni al Total Gaz Industrie, firmă aflată în reorganizare judiciară, propunând un plan de reorganizare, a fost finalizată.

Profit.ro a anunțat anterior că Teodor Umbrărescu va deține 79% din companie, restul aparținând în continuare fondatorilor. În vara 2024, publicația a relatat că fii omului de afaceri băcăuan Dorinel  Umbrărescu, care controlează constructorul UMB, implicat în mai multe proiecte de autostrăzi în România, preiau Total Gaz Industrie, firmă aflată în insolvență cu datorii de peste 230 milioane de lei, și propun un plan de reorganizare. În luna aprilie 2024, Alexandru Teodor și Petru Răzvan Umbrărescu au preluat controlul asupra Total Gaz Industrie SRL Iași, consolidându-și astfel influența în sectorul energetic din România. Această mutare strategică marchează un pas important în expansiunea UMB Grup.

Prețurile vegetalelor, creștere de peste 16% în martie

Se revine treptat la prețurile la cereale și oleaginoase din 2023 după un 2024 în care fermierii români au fost nevoiți să-și vândă marfa chiar și sub cost, pe fondul scăderii prețurilor la nivel regional și global.

Prețurile vegetalelor, creștere de peste 16% în martie. Floarea-soarelui a fost cu peste 35% mai scumpă. Se revine la prețurile din 2023
În luna martie 2025, comparativ cu luna martie 2024, preţurile produselor agricole au crescut cu 9,79%, în special ca urmare a scumpirilor la vegetale ale căror preţuri au avut o contribuţie de 11,13 puncte procentuale la evoluţia pe ansamblu a preţurilor produselor agricole, potrivit unui ultim raport al Institutului Național de Statistică.

Mai exact, preţurile produselor vegetale au crescut cu 16,08%, plusul fiind determinat, în principal, de creşterea preţurilor la floarea soarelui cu 35,64%, rapiţă cu 20,76%, porumb boabe pentru consum cu 20,17%, grâu cu 18,18%, orz şi orzoaică cu 6,97%, soia cu 0,67%, anunță Economica.net.

România va primi un credit de peste 5 miliarde de euro pentru investițiile în Apărare, prin SAFE

România va împrumuta peste 5 miliarde de euro prin Security Action for Europe (SAFE), noul instrument financiar al UE care pune la dispoziția statelor membre 150 de miliarde de euro, anunță Curs de Guvernare.

Banii din acest Fond vor putea fi folosiți pentru consolidarea capacităților de apărare ale statelor membre, dar și ale Ucrainei, prin achiziții publice comune.

România va beneficia de un termen de rambursare de 40 de ani, cu o perioadă de grație de 10 ani, astfel încât povara ratelor să nu pericliteze echilibrul bugetar.

După aprobarea SAFE – cel mai probabil marți, 27 mai, în Consiliul Afaceri Generale de la Bruxelles – statele membre UE vor avea la dispoziție două luni pentru a prezenta proiectele pentru care doresc să beneficieze de fonduri.

Mobexpert va deschide un alt mare magazin de talia celui din Băneasa, pe o fostă platformă industrială

Omul de afaceri Dan Șucu are planificată peste câteva luni deschiderea unui nou magazin de mobilă Mobexpert, de talia celui pe care îl are în complexul comercial Băneasa și care este cel mai mare din rețea, în locul clădirilor de birouri programate de investitorii Raul Ciurtin și familia Dobra pe fosta platformă industrială Policolor, din estul Bucureștiului, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro.

Dan Șucu a cumpărat de la Raul Ciurtin și de la familia Călin și Alina Dobra o parcelă de 1,2 hectare, parte din cele 14 hectare ale fostei fabrici de vopsele Policolor. Pe acest teren, antreprenorul se apropie acum de finalizarea construcției unui magazin Mobexpert, cu două etaje, și a unuia Altex, cu un etaj, parțial alipite, un nou concept în retail.

Turcii de la Defic Globe își extind prezența în fotovoltaic în România. Nou proiect anunțat

Compania turcă de inginerie și energie YEO Teknoloji Enerji a anunțat un nou parteneriat internațional în România, pentru a-și extinde amprenta în domeniul energiei regenerabile printr-o investiție majoră în energie solară, de 105 MWp.

YEO Teknoloji a anunțat că subsidiara sa DEFIC Globe Enerji a semnat un acord de parteneriat cu o firmă de investiții din Elveția. Acordul vizează investiții comune în trei parcuri fotovoltaice în România, cu o capacitate instalată totală de 105 megawați-peak (MWp).Potrivit declarației, acordul va intra în vigoare după aprobarea Consiliului Concurenței din România și finalizarea celorlalte formalități legale necesare.

Bursele europene au închis în creștere după ce Trump a amânat tarifele de 50% pentru UE

Bursele europene au închis în urcare, investitorii reacționând la decizia președintelui american Donald Trump de a amâna aplicarea tarifelor de 50% asupra produselor Uniunii Europene, transmite CNBC. Indicele pan-european Stoxx 600 a închis provizoriu cu un avans de 1%, toate sectoarele fiind pe verde. CAC 40 din Franța a crescut cu 1,2%, iar indicele german DAX a urcat cu 1,6%. Piețele din Marea Britanie au fost închise cu ocazia unei sărbători legale.

Sectorul auto european, sensibil la riscurile legate de tarifele SUA, a revenit după o scădere de 3% în sesiunea anterioară, încheind ziua de luni cu un avans de 1,7%. Exporturile de vehicule și utilaje sunt cele mai importante livrări ale UE către Statele Unite, scrie News.ro, citat de Profit.ro. Producătorii auto germani au înregistrat creșteri solide: BMW și Mercedes-Benz au urcat cu aproximativ 2%, iar acțiunile Volkswagen au avansat cu 2,6%.

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro