Fenomenul e explicabil prin aceea că , în situația macroeconomică a României, costurile creditelor pe termen lung sunt mari.
Acesta este cel mai ridicat nivel al datoriei pe termen scurt (<1 an) din august 2023 încoace, iar comparativ cu finalul lui 2023, creșterea este una relativ abruptă, de la o pondere de 16,5% în total datorie în lei. Ea este explicată de intrarea sub termenul de 12 luni a unor plăți semnificative în contul rambursării datoriei și de creșterea finanțărilor pe termen scurt în final de 2024, conform Curs de Guvernare.
O companie americană a dat afară în România peste 200 de angajați
Cognizant Technology Solutions România (fostă Softvision) Cluj-Napoca, fondată de antreprenorul local Laurențiu Russo în 1994 și cumpărată în 2018 de gigantul american Cognizant, a consemnat anul trecut o diminuare a cifrei de afaceri de 1,6%, la 724,9 milioane de lei. Profitul net a scăzut cu circa 1%, la 60,63 milioane de lei, conform datelor analizate de Profit.ro. Sumele de recuperat au avansat cu 50,3%, la 280,56 milioane de lei, iar datoriile au crescut cu 12,3%, la 65,76 milioane de lei. Compania a disponibilizat peste 200 de persoane în cursul anului 2024, numărul mediu de personal situându-se la 2.156.
Guvernele din întreaga lume au uitat că vremea banilor ieftini a trecut
Vânzarea masivă care a lovit piața obligațiunilor în ultimele săptămâni nu este doar un fenomen din SUA — de fapt, este și mai pronunțată în alte țări, potrivit Business Insider.
Investitorii în obligațiuni la nivel global par neliniștiți, parțial din cauza îngrijorărilor legate de cheltuielile bugetare excesive și a temerilor că guvernele vor continua să se afunde și mai mult în datorii, avertizează publicația.
Acest lucru a fost evident săptămâna aceasta, când randamentele-cheie ale obligațiunilor americane au crescut brusc, în contextul în care politicienii dezbăteau un proiect de buget amplu, despre care economiștii cred că ar putea adăuga trilioane de dolari la deficitul SUA, conform Curs de Guvernare.
Danezii de la FirstFarms au vândut de abia acum producția anului trecut
Producătorul de cereale danez FirstFarms A/S, cu exploatații de 6.400 de hectare de teren, anul trecut, în România, a ținut în depozite toată producția de cereale din 2024, din cauza prețurilor prea mici din acea perioadă. Acum, a valorificat marfa pentru 1,8 milioane de euro. FirstFarms A/S a raportat pentru România o cifră de afaceri de 13,4milioane de DKK ( aproximativ 1,8 milioane de euro) generată de vânzarea întregii cantități de cereale produse anul trecut, potrivit raportului financiar al companiei care a investit masiv în ultimul timp în capacitatea de depozitare.
„Prețurile culturilor au fost favorabile în primul trimestru, iar cifra de afaceri din vânzările de culturi ( totale n.red din România, Slovacia, Cehia – n.red) a fost cu 12 milioane de DKK mai mare în T1 2025 față de T1 2024. Acest lucru se datorează în principal vânzării culturilor recoltate în 2024 care au fost depozitate în România și au fost vândute în T1 2025. Se așteaptă ca prețurile să rămână stabile pentru restul 2025. Cu toate acestea, volumul, prețul și calitatea sunt foarte dependente de condițiile meteorologice. Până în prezent, sezonul de creștere a decurs fără provocări majore, iar culturile FirstFarms sunt în general în stare bună. FirstFarms vinde 60% din producția sa agricolă. Restul de 40% este utilizată pentru hrana animalelor ( având ferme de vite în Slovacia n.red)”, anunță compania, conform Economica.net.
Producătorii vor putea contesta, solidar cu vânzătorii, amenzile pentru produse neconforme
Producătorii și distribuitorii vor fi incluși în categoria celor care au dreptul de a contesta pe fond procesele verbale de contraveniență aplicate retailerilor, prevede un proiect analizat de Profit.ro. De ce este important: Ordonanța Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor prevede la art. 31, alin (2), posibilitatea contestației pe fond a legalității și temeiniciei amenzii numai de către entitatea amendată.
Astfel, instituțiile statului, în cadrul controalelor din magazine, atunci când descoperă nereguli la unul sau mai multe produse, emit un proces-verbal de constatare a contravenției și de aaplicare a unei amenzi vânzătorului, respectiv magazinului în care a fost descoperit produsul neconform. Inițiatorii proiectului remarcă, însă, că vânzătorul, de cele mai multe ori, nu este producătorul produsului, care este furnizat de un distribuitor sau producător.