Business News

Esența zilei, 26 mai. BNR oferă lichiditate băncilor. Dacia Duster și-a depășit rivali în Europa și a preluat conducerea în segmentul B-SUV

26 mai 2025, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Veniturile în industria auto din România au crescut de aproape zece ori în 20 de ani

Cifra de afaceri în industria auto din România a crescut de aproape zece ori în 20 de ani, de la 3,8 miliarde de euro în 2005 la 35 de miliarde de euro în prezent, a declarat luni Adrian Sandu, secretarul general al Asociației Constructorilor de Automobile din România (ACAROM), la o conferință de specialitate, transmite Agerpres.

„În industria auto din România, am crescut cifra de afaceri de la 3,8 miliarde de euro în 2005 la circa 35 de miliarde de euro, deci de aproape zece ori în 20 de ani. Cât privește producția de autovehicule, în ’89 se produceau circa 144.000 de vehicule. Anul trecut s-au produs 560.000 de vehicule în România. Exportul din ’89 aproape că nu exista. Doar vreo 4.000-5.000 până la 10.000 de automobile Dacia ajungeau prin China, Brazilia sau nordul Africii. Acum, 92% din producția de autovehicule se exportă. Și nu am amintit de exportul de componente auto. Nu există mașină fabricată în Europa care să n-aibă cel puțin o componentă fabricată în România”, a spus secretarul general al ACAROM.

Acesta a mai afirmat că ținta pentru 2035 este ca România să aibă 100% vehicule noi în piață, cu zero emisii de carbon, ceea ce înseamnă că industria auto se îndreaptă către o transformare majoră. „Dar și ceilalți actori trebuie să contribuie la această transformare, trebuie să sprijine și trebuie să mențină pasul. Și aici mă refer la autoritățile europene, naționale, la companiile din energie”, a explicat Adrian Sandu, conform Economedia.ro.

Acesta consideră că pentru dezvoltarea industriei automotive din România și a industriei în general nu trebuie afectate locurile de muncă și climatul investițional, „astfel încât să dăm încredere investitorilor că în România se poate face și mai bine în viitor”. Reprezentantul ACAROM a mai spus că, totodată, trebuie atrase cât mai multe investiții pentru a crește competitivitatea României.

BNR dă lichiditate băncilor printr-o operațiune repo, prima injecție din ultimele 30 de luni

Banca Națională a României a intervenit pentru reducerea dobânzilor în piața interbancară și a furnizat lichiditate de 13,5 miliarde de lei băncilor comerciale printr-o operațiune repo. Ultimele operațiuni repo bilaterale semnificative avuseseră loc în octombrie 2022. BNR a intervenit pentru detensionarea dobânzilor în piața interbancară și prin furnizarea de lichiditate la o săptămână (scadența în 2 iunie) la dobânda cheie de 6,5% pe an. Băncile obțin împrumuturile de la banca centrală printr-un gaj de titluri de stat. Urmărește-ne și pe Google News Lichiditatea interbancară a scăzut puternic după primul tur al alegerilor prezidențiale din luna mai, pe fondul intervențiilor băncii centrale pentru susținerea leului. Operațiunea repo a BNR de azi sugerează că sistemul a trecut la un deficit de lichiditate față de banca centrală, anunță Profit.ro.

Analiză. Industria Ospitalității între vis și Profitabilitate

Industria hotelieră trece printr-o perioadă dinamică, influențată de schimbările din comportamentul călătorilor și de contextul economic global. Ca investitor, e important să cunoști aceste trenduri pentru a înțelege potențialul pe termen mediu și lung al unui hotel: Redresarea puternică post-pandemie: După declinul sever din 2020, turismul mondial a revenit aproape de nivelurile record anterioare.

În primele 7 luni din 2024, numărul turiștilor internaționali a ajuns la 96% din nivelul pre-pandemic, cu 11% mai mulți călători decât în 2023. Această revenire robustă, în pofida unor provocări economice și geopolitice, arată că cererea pentru călătorii rămâne ridicată și rezistentă. Organizația Mondială a Turismului a estimat că anul 2024 marchează recuperarea completă a turismului global după pandemie, confirmând că oamenii doresc din nou să călătorească intens. Pentru investitori, asta se traduce prin cerere solidă pentru servicii de cazare, atât în marile orașe, cât și în destinațiile de vacanță, conform Profit.ro.

Răzvan Sturza, Motorola România: Am plecat de la zero, acum suntem pe locul 3

Motorola Mobility, parte a grupului chinezesc Lenovo, a devenit, în doar câțiva ani de la relansarea pe piața locală, al treilea cel mai important brand de smartphone-uri din România ca volum de unități vândute, potrivit datelor furnizate de reprezentanţii subsidiarei din România.

”Când am revenit pe piața din România, am știut că nu va fi un drum scurt sau ușor. Provocarea principală a fost dată de faptul că brandul a existat în România, dar nu a mai păstrat la un moment dat legătura cu clienții de pe piața noastră. Așadar, am pornit de la zero și am ajuns în prezent să fim brandul numărul 3 din România din perspectiva volumului de unități vândute în ultimele 12 luni”, a declarat Răzvan Sturza, Country Lead Motorola România, într-un interviu pentru Economica.net.

Potrivit estimărilor companiei, piața totală de telefoane mobile din România a atins în 2024 aproximativ 3,75 milioane de unități vândute, cu o valoare cumulată de circa 1,5 miliarde de euro. Motorola are în prezent o cotă de piață de peste 11%, iar aproximativ 25% din vânzări sunt generate prin operatorii telecom. ”O pondere mică față de restul jucătorilor din piață”, apreciază Sturza.

Dacia Duster și-a depășit puternicii rivali în Europa și a preluat conducerea în segmentul B-SUV

A treia generația a SUV-ului Duster produs de Dacia la Mioveni este în acest moment cel mai vândut model din segmentul său, B-SUV, reușind să depășească, după patru luni, puternicii rivali de la Toyota și de la VW, conform datelor analizate de Profit.ro. Este o premieră pentru modelul românesc și în același timp o performanță indiscutabilă, după ce s-a aflat pentru foarte multă vreme în spatele lui Yaris Cross și T-Roc, fără să reușească vreodată să-i depășească. Dacia Duster a vândut în primele patru luni ale anului aproape 64.000 de unități, având o creștere de 13 procente, cu care și-a depășit principalii competitori, Toyota Yaris Cross și VW T-Roc. Ambele modele rivale au înregistrat scăderi în acest an, dar au rămas la o diferență extrem de mică de liderul segmentului B-SUV, Duster.

Borna de preț pentru energia eoliană este de 70 de euro/MWh

Economica.net a vorbit cu Liviu Gavrilă, vicepreședinte al Asociației pentru Energie Eoliană din România (RWEA), actual șef la Enery România și fost director în CEZ și Evryo, despre ce se întâmplă acum și care sunt așteptările și tendințele. Despre prețuri, investiții, inclusiv în stocare, neajunsuri, provocări, creșterea consumului și adaptarea așteptărilor consumatorilor, în rândurile care urmează.

„În construcție, în momentul acesta, sunt aproape 500 MW. De instalat, cel mai probabil, vom depăși borna de 300 MW până finalul acestui an. Pe termen mediu, însemnând până la trei ani, vom avea cel puțin 1,5 GW de vânt instalați. Prețurile de exercitare sunt stabilite de fiecare investitor în funcție de strategia investițională pe care o are. Că le vor putea fi considerate ca fiind bine fundamentate și justificate sau că vor apărea pe parcurs anumite lucruri care vor face ca aceste investiții să nu aducă randamentul preconizat la momentul la care se licitează, rămâne de stabilit”, sunt o parte din răspunsurile oferite de Liviu Gavrilă.

Softelligence urcă după ce a fost preluată de americani

Softelligence, controlată de compania americană Encora, tranzacție anunțată de Profit.ro, a consemnat în 2024 o cifră de afaceri de 82,46 milioane de lei, în urcare cu 13,3% față de 2023. Profitul net a urcat cu 28,9%, la 15,6 milioane de lei. Datoriile au scăzut cu 48,9%, la 6,57 milioane de lei, în timp ce creanțele au avansat cu 16,9%, la 21,03 milioane de lei. Numărul mediu de salariați a sporit cu 15,4%, la 165 de persoane.

Peste 400 de salariați au plecat Softelligence a fost înființată în 2006 în București de către Adrian Blidăruș, acesta fiind unul din administratorii actuali ai companiei, potrivit termene.ro. Acționarul unic este Encora Holdings Limited (Insulele Cayman). Compania are 3 centre de dezvoltare software și customer support la București, Craiova și Skopje (Macedonia), de unde deservește clienți cu anvergură globală. Totodată, grupul deține un birou și în Marea Britanie, din care deservește clienți enterprise la nivel global.

Datoria României plătibilă în mai puțin de 1 an a ajuns la 20% din întreg stocul de datorie în lei

Datoria guvernamentală pe termen scurt a României, adică cea care trebuie rambursată în termen de 12 luni sau mai puțin, a ajuns la final de februarie la o pondere de 19,7% din totalul datoriei în lei, arată cele mai recente date ale Ministerului de Finanțe.

Fenomenul e explicabil prin aceea că , în situația macroeconomică a României, costurile creditelor pe termen lung sunt mari.

Acesta este cel mai ridicat nivel al datoriei pe termen scurt (<1 an) din august 2023 încoace, iar comparativ cu finalul lui 2023, creșterea este una relativ abruptă, de la o pondere de 16,5% în total datorie în lei. Ea este explicată de intrarea sub termenul de 12 luni a unor plăți semnificative în contul rambursării datoriei și de creșterea finanțărilor pe termen scurt în final de 2024, conform Curs de Guvernare.

O companie americană a dat afară în România peste 200 de angajați

Cognizant Technology Solutions România (fostă Softvision) Cluj-Napoca, fondată de antreprenorul local Laurențiu Russo în 1994 și cumpărată în 2018 de gigantul american Cognizant, a consemnat anul trecut o diminuare a cifrei de afaceri de 1,6%, la 724,9 milioane de lei. Profitul net a scăzut cu circa 1%, la 60,63 milioane de lei, conform datelor analizate de Profit.ro. Sumele de recuperat au avansat cu 50,3%, la 280,56 milioane de lei, iar datoriile au crescut cu 12,3%, la 65,76 milioane de lei. Compania a disponibilizat peste 200 de persoane în cursul anului 2024, numărul mediu de personal situându-se la 2.156.

Guvernele din întreaga lume au uitat că vremea banilor ieftini a trecut

Vânzarea masivă care a lovit piața obligațiunilor în ultimele săptămâni nu este doar un fenomen din SUA — de fapt, este și mai pronunțată în alte țări, potrivit Business Insider.

Investitorii în obligațiuni la nivel global par neliniștiți, parțial din cauza îngrijorărilor legate de cheltuielile bugetare excesive și a temerilor că guvernele vor continua să se afunde și mai mult în datorii, avertizează publicația.

Acest lucru a fost evident săptămâna aceasta, când randamentele-cheie ale obligațiunilor americane au crescut brusc, în contextul în care politicienii dezbăteau un proiect de buget amplu, despre care economiștii cred că ar putea adăuga trilioane de dolari la deficitul SUA, conform Curs de Guvernare.

Danezii de la FirstFarms au vândut de abia acum producția anului trecut

Producătorul de cereale danez FirstFarms A/S, cu exploatații de 6.400 de hectare de teren, anul trecut, în România, a ținut în depozite toată producția de cereale din 2024, din cauza prețurilor prea mici din acea perioadă. Acum, a valorificat marfa pentru 1,8 milioane de euro. FirstFarms A/S a raportat pentru România o cifră de afaceri de 13,4milioane de DKK ( aproximativ 1,8 milioane de euro) generată de vânzarea întregii cantități de cereale produse anul trecut, potrivit raportului financiar al companiei care a investit masiv în ultimul timp în capacitatea de depozitare.

„Prețurile culturilor au fost favorabile în primul trimestru, iar cifra de afaceri din vânzările de culturi ( totale n.red din România, Slovacia, Cehia – n.red) a fost cu 12 milioane de DKK mai mare în T1 2025 față de T1 2024. Acest lucru se datorează în principal vânzării culturilor recoltate în 2024 care au fost depozitate în România și au fost vândute în T1 2025. Se așteaptă ca prețurile să rămână stabile pentru restul 2025. Cu toate acestea, volumul, prețul și calitatea sunt foarte dependente de condițiile meteorologice. Până în prezent, sezonul de creștere a decurs fără provocări majore, iar culturile FirstFarms sunt în general în stare bună. FirstFarms vinde 60% din producția sa agricolă. Restul de 40% este utilizată pentru hrana animalelor ( având ferme de vite în Slovacia n.red)”, anunță compania, conform Economica.net.

Producătorii vor putea contesta, solidar cu vânzătorii, amenzile pentru produse neconforme

Producătorii și distribuitorii vor fi incluși în categoria celor care au dreptul de a contesta pe fond procesele verbale de contraveniență aplicate retailerilor, prevede un proiect analizat de Profit.ro. De ce este important: Ordonanța Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor prevede la art. 31, alin (2), posibilitatea contestației pe fond a legalității și temeiniciei amenzii numai de către entitatea amendată.

Astfel, instituțiile statului, în cadrul controalelor din magazine, atunci când descoperă nereguli la unul sau mai multe produse, emit un proces-verbal de constatare a contravenției și de aaplicare a unei amenzi vânzătorului, respectiv magazinului în care a fost descoperit produsul neconform. Inițiatorii proiectului remarcă, însă, că vânzătorul, de cele mai multe ori, nu este producătorul produsului, care este furnizat de un distribuitor sau producător.

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro