Esența zilei, 6 iunie. Ce majorări de taxe se mai vehiculează. Un colos energetic de stat al Chinei cumpără proiecte fotovoltaice în România
În Articol
- Azi e vineri, 6 iunie, iar „Esența zilei” va rezuma știrile importante pentru mediul de afaceri și va oferi și explicații, puncte de vedere legate de evenimentele prezentate. Rubrica editorială va fi actualizată pe parcursul zilei.
Ce majorări de taxe se mai vehiculează
Deși președintele Nicușor Dan a spus că momentan totul este încă în discuție, în spațiul public au apărut, din surse, câteva dintre noile idei de creștere a veniturilor bugetare care ar putea fi adoptate de noul Guvern, de la majorări ale cotelor reduse de TVA, la creșteri ale impozitului pe venit sau dividende sau extinderea bazei de impozitare pentru anumite categorii.
Cota redusă de TVA de 9% la crește la nivelul standard de 19% pentru: serviciile turistice și de alimentație, locuințe, panouri fotovoltaice și pompe de căldură. Cota redusă de 5% crește la a 9% pentru cărți, reviste și manuale școlare, accesul în muzee și grădini zoologice, enegie termică unde este cota actuală redusă la 5%, lemne de foc, anunță Economica.net.
„Taxă de tranzacții bancare” în discuție
Reprezentanții PSD, PNL, USR și UDMR discută o serie de măsuri pentru echilibrarea bugetului, printre care creșteri de taxe și tăierea unor cheltuieli din sectorul bugetar. Printre măsurile discutate iese în evidență o taxă, fără detalii, care lasă impresia că statul vrea să ia și mai mulți bani de la bănci – „Taxa de tranzacții bancare pe tranzacție sau pe valoare”. „Taxa de tranzacții bancare pe tranzacție sau pe valoare” nu vizează, însă, băncile, ci îi țintește pe clienții acestora, cărora ar urma să le ia din bani asemănător comisioanelor pe tranzacție percepute de bănci, au declarat surse politice pentru Profit.ro.
Austriecii de la Rosendahl Nextrom capitalizează cu 3,5 milioane de euro subisidara din România
Rosendahl Nextrom GmbH din Austria a majorat capitalul social al subsidiarei sale din România cu 3,5 milioane de euro, echivalentul sumei de 17,4 milioane de lei, se arată într-o decizie a asociatului unic din 4 martie, obţinută de Economica.net. În urma acestei operaţiuni, capitalul social al subsidiarei din ţara noastră ajunge la 24,7 milioane de lei.
Rosendahl Nextorm are o fabrică la Satu Mare, specializată în construcţii metalice, cablarea dulapurilor de comandă, asamblare mecanică şi electrică, respectiv testarea maşinilor complete. Rosendahl Nextorm e jucător de talie medie la nivel mondial în tehnologiile de producţie a bateriilor, cablurilor şi fibrei optice. Compania austriacă e prezentă în 75 de ţări şi are circa 800 de angajaţi la nivel mondial. Rosendahl Nextorm face parte din KNILL Gruppe din Austria.
Un colos energetic de stat al Chinei cumpără proiecte fotovoltaice în România
O subsidiară înregistrată în Hong Kong a colosului energetic China Huadian Corporation, controlat integral de statul chinez, cumpără proiecte de construire de parcuri fotovoltaice în România, relevă date analizate de Profit.ro.
China Huadian Hong Kong Company Ltd., specializată în investiții în afara Chinei, este în curs de preluare a 100% din capitalurile a 4 societăți înregistrate în România, dezvoltatoare de astfel de proiecte. Tranzacția este derulată ″în scopul dezvoltării portofoliului de investiții în sectorul energiei regenerabile, prin proiecte de energie fotovoltaică″. Deal-ul are deja girul autorităților de la București.
CFR Infrastructură modernizează 23 de gări
Pe lângă proiectul de modernizare a celei mai mari stații de cale ferată din țară, respectiv Gara de Nord, CFR Infrastructură are în derulare încă 22 de astfel de proiecte, finanțate prin Programul Transport. CFR Infrastructură gestionează proiecte estimate la 273 de milioane de euro pentru modernizarea stațiilor de cale ferată. Dintre acestea, cea mai scumpă esta reabilitarea stației CF Gara de Nord București – faza I, cu o valoare de 214 milioane de euro.
Celelalte 22 de stații CF din planul de modernizare au o valoare cumulată a investiției de 59 milioane de euro, potrivit unei prezentări a Ministerului Transporturilor și Infastructurii pentru reuniunea Comitetului de Monitorizare a Programului Transport, postată pe forumul PeUndeMerg.ro al Asociației Pro Infrastructură (API), citat de Economica.net.