• Este din nou weekend, 8-9 iunie, iar platforma Termene.ro prezintă cele mai importante știri ale sfârșitului de săptămână. Platforma Termene.ro monitorizează mediul de afaceri, instituțiile publice, dar și mass-media de specialitate pentru a oferi administratorilor și acționarilor de firme doar știrile importante din punct de vedere economic sau antreprenorial.

Monitorizarea începe sâmbătă, de la 09.00 dimineața, și se continuă din 4 în 4 ore până duminică la ora 22.00. După fiecare interval de 2 ore, dacă e cazul, pagina este actualizată cu știrile noi care ar putea interesa un antreprenor și nu numai.

  • Tot mai multe mărfuri pleacă din China.

Exporturile Chinei au crescut în luna trecută mai mult decât erau aşteptările, în timp ce importurile au ratat prognozele, au arătat vineri datele vamale, citate de CNBC, scrie News.ro. Exporturile au crescut cu 7,6% în mai, faţă de un an în urmă, calculate în dolari americani, depăşind aşteptările pentru o creştere de 6%, potrivit unui sondaj Reuters, conform Economedia.ro. Cu toate acestea, importurile au crescut cu 1,8% în acea perioadă, ratând prognoza Reuters, pentru o creştere de 4,2%.

  • Magazinele ANAF au vândut anul trecut de 1 milion de lei.

Pandemia și vidul legislativ ce au persistat în perioada 2020-2023 au închis temporar, pe perioade diferite, o parte dintre cele opt magazine unde ANAF își valorifică marfa confiscată. Anul trecut însă activitățile de comerț ale instituției și-au revenit. Direcția operativă de valorificare bunuri confiscate a vândut în 2023 și primele trei luni ale acestui an în valoare de aproximativ 1,4 milioane de lei prin șapte magazine, anunță Economica.net.

  • O nouă ediție a programului de titluri de stat FIDELIS va fi organizată în iulie.

Ministrul Finanţelor a anunţat sâmbătă că o nouă ediţie a programului de titluri de stat FIDELIS va fi organizată în perioada 18-28 iunie, scrie Agerpres. „În contextul în care am primit foarte multe cereri din partea investitorilor persoane fizice, pe fondul scadenţelor de luna aceasta, am decis să dăm startul unei tranşe noi de Fidelis”, a scris sâmbătă, ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, pe pagina sa de Facebook, conform Economedia.ro.

  • Ratele creditelor rămân mari și vor crește din septembrie.

ROBOR s-a apropiat de nivelul de 6%, dobândă cu care Banca Națională a României (BNR) remunerează depozitele constituite de bănci din prea multă lichiditate. În același timp, ședințele în care piața interbancară a fost moartă au ajuns la numărul 19. Efectul direct al acestei apatii este că IRCC, indicatorul de care se leagă dobânzile variabile ale tuturor creditelor acordate după 2019, nu va scădea în următorul an cel puțin, existând chiar posibilitatea să crească, anunță Economica.net.

  • Analiza sectorului auto.

Vânzările auto din România vor încheia anul 2024 în creștere cu 1,7% comparativ cu anul trecut, pentru autoturisme și cu 0,6% pentru vehiculele comerciale ușoare, arată un raport PwC Autofacts realizat pe cinci piețe din Europa Centrală și citat de Profit.ro. „Vânzările auto din România vor încheia anul 2024 în creștere cu 1,7% comparativ cu anul trecut, pentru autoturisme și cu 0,6% pentru vehiculele comerciale ușoare, arată raportul PwC Autofacts realizat pe cinci piețe din Europa Centrală”, arată compania.

  • Contractanți și subcontractanții vor împărți proporțional și echitabil ajustările de preț din contracte.

Ministerul Transporturilor a pus în dezbatere publică un proiect de modificare a legii achizițiilor publice, prin care contractanții principali ai unui proiect și subcontractanții vor împărți proporțional ajustările de preț din contracte, acolo unde acestea sunt majorate din diverse motive, cum a fost cazul ajustărilor din ultimii ani datorate scumpirii materialelor de construcții, anunță Economedia.ro.

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe