• Hidroelectrica propune acționarilor repartizarea a 100% din profitul net realizat pe parcursul anului 2023, conform prevederilor legale și a politicii companiei. Propunerea vine în contextul unei performanțe financiare remarcabile și a unei creșteri semnificative a profitabilității.

Conducerea Hidroelectrica a anunțat că dorește repartizarea întregului profit obținut de companie în anul precedent, 2023. Reamintim că profitul net înregistrat în anul precedent a fost de 6,3 miliarde lei, iar performanța financiară a fost dublată de realizarea uneia dintre celei mai de mai de succes listări din lume în 2023.

Experții consultați de Termene.ro au explicat că decizia este una așteptată și care se va repeta cel mai probabil an de an. Asta pentru că statul deține 80% din companie și are nevoie să direcționeze profitul Hidroelectrica spre bugetul de stat. Acționariatul companiei este compus din statul român prin Ministerul Energiei – 80.0561%, persoanele fizice care au achiziționat acțiuni la bursă – 3.63%, persoanele juridice care au cumpărat acțiuni la bursă – 16.31%. Anul trecut, aproape 20% dintre acțiunile companiei deținute până atunci de Fondul Proprietatea au fost vândute la Bursa de Valori București.

Explicațiile conducerii

Karoly Borbely, CEO-ul Hidroelectrica, a subliniat importanța acestui moment pentru companie și pentru investitori, anunță Biroul de Presă al companiei.

„Propunerea de dividend reflectă angajamentul de performanță asumat de noua echipă de la conducerea companiei în față acționarilor. Faptul că reușim să repartizăm integral profitul realizat în anul 2023, în condițiile în care ne continuăm fără dificultăți proiectele de investiții și programele de modernizare și mentenanță este o dovadă clară a stabilității financiare a Hidroelectrica, precum și a perspectivelor extrem de bune pentru viitor. Ne-am propus creșterea valorii companiei, precum și transparență și onestitate în relația cu investitorii. Accelerarea investițiilor în modernizări și proiecte noi rămâne prioritatea noastră zero”, sunt declarațiile șefului Hidroelectrica dintr-un comunicat al producătorului de energie hidro.

Aprobarea repartizării profitului net al exercițiului financiar 2023 va fi supusă aprobării AGA, în ședința din data de 29 aprilie 2024, în conformitate cu prevederile legale, incluzând Ordonanța Guvernului nr. 64/2001, cu modificările și completările ulterioare. Valoarea totală a dividendului brut propus este de 6.292.900.952 RON, iar valoarea dividendului brut pe acțiune este de 13,99 RON.

Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie verde din România și furnizează servicii tehnologice esențiale pentru Sistemul Energetic Național. Compania, esențială pentru un sector strategic, cu implicații în siguranța națională, operează 187 centrale cu o capacitate hidroenergetică de 6,3 GW și – în plus, deține un parc eolian la Crucea, cu o putere instalată de 108 MW. De asemenea, compania deține o cotă de 13.09% din piața de furnizare.

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe