Business News

Start-Up Nation rămâne un program multianual. Ministerul Economiei îl contrazice pe ministrul Finanțelor, care susținea finanțarea anuală

21 mai 2025, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Conducerea Ministerului Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului (MEDAT) consideră, într-un răspuns trimis, că nu este oportun ca programu Start-Up Nation să devină unul anual, așa cum a anunțat, în luna februarie, ministrul Finanțelor, Tanczos Barna.

„Programul pentru stimularea înființării întreprinderilor mici și mijlocii Start-up Nation este un program multianual, în 2024 fiind implementată ediția cu numărul 4 a programului”, ne-a precizat ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului.

Intenția programelor anuale

Reamintim că, Tanczos Barna, ministrul Finanțelor, a anunțat, pe 1 februarie, după aprobarea bugetului pe 2025, a plusat și a promis că statul va acorda granturi anuale prin cele două programe Start-up Nation şi Femeia Antreprenor.

„În același timp am stabilit cu domnul ministru Ivan (ministru al Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului şi Turismului, Bogdan Ivan n.r.) că vom continua programele din Ministerul Economiei. Start-up Nation o să fie un program anual. Anul acesta am asigurat credite de angajament pentru contractare şi, în momentul în care încep plăţile, vor avea şi banii pentru a face plăţi”, a declarat acesta.

„Chiar astăzi am vorbit despre Femeia Antreprenor şi acolo am început contractările şi au chiar bani, în a doua parte a anului, să înceapă să facă plăţile. Deci pe Economie vom avea nevoie de câte un imbold, un catalizator, în domeniile care generează de cele mai multe ori sau cele mai mari deficite comerciale”, a mai spus Tanczos Barna.

Buget Start-Up Nation în 2025

Start-Up Nation 2025 are prevăzut un buget de peste 346 de milioane de lei în prima variantă a bugetului de stat din 2025. Acest lucru ar însemna că Ministerul Economicei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului (MEDAT) ar avea banii necesari startului programului. În 2026, bugetul granturilor acordate ar urma să fie de aproape 177 de milioane de lei.

Ediția din acest an a Start-Up Nation este finanțată din fonduri externe nerambursabile aferente Programului Educație și Ocupare 2021-2027.

Bugetul programului este de aproape 450 de milioane de euro, 80% din fonduri europene, 20% din bugetul de stat, pe cel mult 5 ani. Sprijinul financiar este de maximum 50.000 de euro pe beneficiar.

Buget Femeia Antreprenor în 2025

În proiect de buget de stat pe acest an, banii alocați „Programului național multianual pentru dezvoltarea culturii antreprenoriale în rândul femeilor manager din sectorul IMM” sunt de 220 de milioane de lei. Suma alocată este trecută ca și credite de angajament, iar la credite bugetare este trecută zero lei.

Asta înseamnă că Ministerul Economicei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului (MEDAT) va semna contracte de finanțare de 220 de milioane de lei în 2025, dar plățile efective din programele Femeia Antreprenor se vor realiza în anii următori. Asta dacă nu se va face o relocare bugetară în semestrul al doilea din acest an.

Mai exact, programul Femeia Antreprenor lansat în 2024, finanțat prin Ministerul Economiei, este de 20 de milioane de lei. Ediția lansată în 2022 are un buget de 200 de milioane de lei.

Start-Up Nation – primele trei ediții

Programul Start-Up Nation a debutat în 2017 cu scopul de a sprijini antreprenorii debutanți din România.

În prima ediție, desfășurată în 2017-2018, statul a acordat finanțare nerambursabilă de 200.000 lei per proiect, iar bugetul total a fost de 1,7 miliarde lei, sprijinind aproximativ 8.400 de firme.

A doua ediție a avut loc în 2018-2019, dar implementarea a fost parțial întârziată, cu aproximativ 10.000 de proiecte admise la finanțare.

A treia ediție, lansată în 2022, a fost împărțită în două piloni: Start-Up Nation România și Start-Up Nation Diaspora. Bugetul total alocat a fost de 520 milioane lei, iar sprijinul financiar a rămas între 100.000 și 200.000 lei, în funcție de contribuția proprie a beneficiarului. Deși apreciat pentru încurajarea debutului antreprenorial, programul a fost criticat pentru întârzieri în plăți și birocrație.

Femeia Antreprenor – prima ediție

Programul Femeia Antreprenor a fost lansat în 2022, ca inițiativă a Ministerului Antreprenoriatului și Turismului, pentru a încuraja implicarea femeilor în afaceri.

În prima ediție, bugetul total alocat a fost de 157 milioane lei, iar fiecare beneficiar a putut primi până la 200.000 lei. Programul a avut un real succes, cu peste 9.000 de solicitări înregistrate în doar câteva zile.

 

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro