Loading the Amira Audio Citește articolul...

Afacerile cu deșeuri au crescut de la an la an în România. Însă, un sector mai puțin cunoscut este cel al companiilor denumite OIREP-urile (Organizații ce Implementează Obligațiile privind Răspunderea Extinsă a Producătorilor)/sau Organizațiile de Transfer de Responsabilitate (OTR). Este vorba de companiile care preiau de la producătorii de ambalaje responsabilitatea reciclării acestora.

 

Reciclarea deșeurilor este o afacere așa de importantă în această perioadă încât Green Group, din comuna buzoiană Țintești, a devenit una dintre cele mai mari de profil din Europa, așa cum susțin reprezentanții holdingului. Compania din Buzău chiar importă deșeuri din alte țări pentru a-și menține fluxul tehnologic operațional. Cea mai importantă societate a grupului este Greenweee International SA din Țintești, județul Buzău. A avut o cifră de afaceri de 141 de milioane de lei și un profit de 31 de milioane de lei în 2021. Societatea numără 295 de angajați.

Reglementarea care a făcut ca piața să aibă 16 jucători

Legislația autohtonă a impus, din 2019, înființarea OIREP-urilor (Organizații ce Implementează Obligațiile privind Răspunderea Extinsă a Producătorilor), anterior numite Organizațiile de Transfer de Responsabilitate (OTR).

Doar 16 companii sunt avizate în acest moment de Ministrul Mediului pentru a avea statut de OIREP. Doar cu aceste companii un producător de ciocolată poate încheia un contract de reciclare a ambalajelor în cazul în care societatea nu dispune de soluții proprii pentru a strânge și recicla ambalajele de la ciocolată produsă.

„OIREP-urile au apărut pentru a reduce ambalajele care ajung la groapa de gunoi”, așa cum reiese datele puse la dispoziție de Ministerul Mediului. România avea cea mai mare rată de depozitare a deșeurilor din UE, 72%, față de media europeană de 25,6%.

7.385 de producători, înregistrați la Administrația Fondului de Mediu ca emitenți de ambalaje, au devenit responsabili și susceptibili de a plăti din nou pentru deșeurile emise în piață. Aceste companii trebuie să încheie contracte cu OIREP/OTR sau să facă dovada că își pot recita singure ambalajele.

Ordonanța de Urgență 74/2018 reia această responsabilitate individuală a producătorului de gestionare a propriilor ambalaje introduse pe piața națională.

Prezentarea firmelor acreditate

OTR-ul/ sau OIREP, după redefinire, reprezintă ceea ce legislația internațională în domeniu numește Producer Responsibility Organisation (PRO), organizațiile care preiau Răspunderea Extinsă a Producătorului, adică fac transferul de responsabilitate, și care există în toate statele.

Clean Recycle SA din București (autorizată din iunie 2019) a avut în 2019 o cifră de afaceri de 68 de milioane de lei și profit de 3,4 milioane de lei. Firma Leobilcom este acționarul principal, cu 97% din acțiuni. Simona Monda deține 51% din. Acțiunile acestui SRL, iar Radu Cosmin Monda are restul de 49%.

„Deja peste 600 de mari companii fac parte din portofoliul Clean Recycle”, spun reprezentanții companiei. Metro, Auchan, Zin Zin sunt câteva din marile companii care au contracte cu Clean Recycle SA pentru reciclarea ambalajelor.

Eco Synergy SA din București (autorizată din mai 2019) a avut în 2019 o cifră de afaceri de 39,2 milioane de lei și un profit de peste 4,2 milioane de lei. 25 de angajați. Societatea are alte trei SRL-uri ca acționari importanți, cu peste 30%. Este vorba de: Stratos Management (33,24%) Silver Brad (33) și Masaliss Consulting (31%).

„Suntem o organizație care implementează răspunderea extinsă a producătorilor în domeniul ambalajelor și deșeurilor de ambalaje, cu acoperire națională”, ne explică reprezentanții companiei.

Ecologic 3R Ambalaje SA din București (autorizată din mai 2019) a avut cifra de afaceri în 2020 de 29,9 milioane de lei și un profit de 4,6 milioane de lei. 22 de angajați. Doruleț Iorga este beneficiarul real al acestei companii. Acesta deține indirect, prin alte firme, peste 99,6% din acțiuni.

„Suntem o echipă de experți cu experiență în domeniul managementului deșeurilor și avem în portofoliul de clienți peste 3.500 de producători și importatori la nivel național, din toate domeniile de activitate. Ne mândrim cu faptul că suntem companie de profil, care a introdus pe piața din România un sistem de operare on-line pentru managementul documentelor necesare desfășurării activității noastre”, ne explică reprezentanții societății.

Ecosmart Union SA din București (autorizată din mai 2019) a avut în 2019 o cifră de afaceri de 52,9 milioane de lei și pierderi de un milion de lei. 7 angajați are compania. Crama Ceptura deține principalul pachet de acțiuni, 66,75%. Purcari Wineries Public Company Limited este acționarul unic de la Crama Purcari. Familia Bostan din Republica Moldova deține grupul de companii din jurul mărcii de vin Purcari.

Lista clienților companiei poate fi consultată aici.

Eco-X SA din Vrancea (autorizată din mai 2019) a avut în 2021 cifra de afaceri de 106 milioane de lei și profit de 6,8 milioane de lei. 15 angajați a raportat compania. Antonello Alegeri (cu 49.875%) și Vali Gheorghiță (49.875%) sunt beneficiarii reali ai acestei companii care are în acționariat mai multe SRL-uri.

„Urmărim găsirea celor mai bune soluții care să garanteze că deșeurile de ambalaje ajung să fie reciclate”, susțin reprezentanții firmei din Vrancea.

Fepra EPR SA din București (autorizată din iunie 2019) a avut în 2019 o cifră de afaceri de 90 de milioane de lei și un profit de 7,5 milioane de lei. Societatea are doar 26 de angajați. Global Innovation Solution SRL deține peste 87% din acțiuni, fiind acționarul majoritar. Ionuț Georgescu este administratorul și acționarul acestui SRL.

Lista clienților companiei poate fi consultată aici.

Financiar Recycling SA din Argeș (autorizată din mai 2019) a avut în 2019 cifra de afaceri de 37,3 milioane de lei și un profit de un milion de lei. 13 angajați a raportat societatea. SRL-ul Terra Blue Contract deține peste 90% din acțiuni. Cristian Sîrboiu este beneficiarul real al acestei companii, deține 98% din acțiuni.

Green Resources Management SA (autorizată din iunie 2019) din București a avut în 2021 cifra de afaceri de 34,5 milioane de lei și un profit de 68.000 de lei. 13 angajați a raportat și această companie. Greentech SA din Buzău este acționarul principal, cu 66%, iar Heineken România SA deține restul acțiunilor.

Societatea face parte din „ecosistemul Green Group, cel mai mare grup integrat de reciclare și un important jucător în economia circulară din Europa de Est. Apartenența la GreenGroup ne oferă un nivel unic de expertiză în reciclare și economie circulară, pusă la dispoziția clienților cu cea mai mare deschidere”, așa cum susțin reprezentanții companiei.

Greenpoint Management SA din București (autorizată în mai 2019). Firma are ca acționar majoritar Green PC Ambalaje SRL. Beneficiarii reali principali sunt Adela Maria Lazăr (35%) și Corneliu Pașcu (26,77%). Compania a avut o cifră de afaceri de 138 milioane de lei în 2021 și un profit de 2 milioane de lei. Societatea a raportat 39 de angajați.

Marathon EPR Group SA din Afumați (autorizată în mai 2019) a avut în 2021 cifra de afaceri de 32,3 milioane de lei și un profit de 4,7 milioane de lei. Numărul de angajați este de 9. Beneficiarii reali sunt Levent Atins – 46% și Aifun Geaner Suliman

Reciclad Or SA din București (autorizată în mai 2019) a avut în 2021 o cifră de afaceri de 129,3 milioane de lei și profit de 11 milioane de lei. SRL-ul are 31 de angajați. Diana Ionela Cîțu este cel mai important beneficiar real al firmei, cu 78% din acțiuni.

Eco-Rom Ambalaje SA din București (autorizată în august 2019). Firma este deținută în cote egale, de 8,33%, de mai multe companii cunoscute: Heineken România SA, Tymbark Maspex România SRL, Argus SA, Munplast SA, Bergenbier SA, Uniliver South Central Europe SRL, Coca-Cola România SRL, Ursus Breweries SA. Tetra Park România SA, Mars România SRL și Quadrant Amroq Beverges. Firma a avut o cifră de afaceri de 31 milioane de lei în 2021 și un profit de 2,6 milioane de lei. Societatea a raportat 13 angajați.

Enviro Pack Consult SA din București (autorizată în august 2020). Firma este deținută, ca acționar majoritar, de o altă societate din Capitală, Weee Recycling Solutions SRL. Beneficiarul real principal este Cătălin Marian Trifu, cu 72% din acțiuni controlate indirect. Compania a avut o cifră de afaceri de 32 milioane de lei în 2021 și un profit de 1,5 milioane de lei. Societatea a raportat 8 angajați.

Ecorep Group SA din Vrancea (autorizată din mai 2021). Acționarul principal al societății este Vrancart SA, societatea care este deținută ca acționa majoritar de SIF Banat Crișana. Firma a avut o cifră de afaceri de 1,3 milioane de lei în 2021 și pierderi de 440.000 de lei, la 14 angajați.

Partslife Packaging Disposal Service România SA din Satu Mare (autorizată în mai 2022). Firma are ca acționar majoritar pe Partslife International Romania SRL. Beneficiarul real este compania germană Partslife International KFT principali sunt Adela Maria Lazăr (35%) și Corneliu Pașcu (26,77%). Compania a avut o cifră de afaceri de 3,2 milioane de lei în 2021 și pierderi de 650.000 de lei Societatea a raportat 2 angajați.

CCAT Responsabilitate de Mediu SA din București (autorizată în decembrie 2022). Acționarul principal al firmei este Infrastructura Telecom SRL. Beneficiarul real principal este Ileana Piso. Compania nu a raportat o cifră de afaceri în 2021 și nici angajați. De altfel, CCAT Responsabilitate de Mediu SA este autorizată de Ministerul Mediului doar din decembrie 2022 pentru a avea statut de OIREP.

Materialul a fost realizat de Clever News Center pentru platforma termene.ro.

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe