Loading the Amira Audio Citește articolul...
  • Dacă în primă fază a protestelor, reprezentanții firmelor se vor lovi doar de „excesul de zel” al angajaților Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), după 23 aprilie situația s-ar putea înrăutăți. Dacă se va ajunge la mitinguri și la grevă de muncă, programul angajaților Registrului Comerțului va fi limitat la câteva ore pe zi, așa cum a putut afla Termene.ro. Din luna august, dacă nu se va rezolva disputa, este anunțată greva generală.

Sindicatul Angajaților din Oficiul Național al Registrului Comerțului (SAONRC) intră joi în grevă japoneză, la nivel național, solicitând Guvernului demersuri urgente pentru majorarea salariilor cu 15%, ONRC fiind „instituţia publică cu cel mai mic nivel de salarizare din justiție”, potrivit unui comunicat al organizației sindicale.

Astfel, în perioada 18-22 aprilie angajații intră în grevă de tip japonez la nivel național. „Membrii de sindicat din ONRC vor purta banderole negre în semn de protest și își vor îndeplini atribuțiile de serviciu cu exces de zel”, se precizează în comunicat.

Situația s-ar putea schimba de săptămâna următoare, dacă sindicaliștii nu vor ajunge la o înțelegere cu Ministerul Justiției, în subordinea căruia activează ONRC.

Asta pentru că în intervalul 23-25 aprilie, începând cu ora 13:30 vor avea loc mitinguri la nivel național în toate județele, în fața instituțiilor. În data de 26 aprilie, începând cu ora 11:00, va avea loc un miting la sediul Ministerului Justiției.

Sindicaliștii din ONRC au anunțat că sunt dispuși chiar să intre în grevă generală. „Începând din luna august va fi declanșat conflictul colectiv de muncă”, au anunțat aceștia.

Nemulțumirile

Pe lângă mărirea salarială de 15%, sindicaliștii revendică acordarea sporului de risc și suprasolicitare neuropsihică, drept care se acordă tuturor celorlalte categorii de salariați din familia ocupațională „Justiție”.

„Sindicatul declanșează proteste contra inechităților salariale și a discriminării salariaților din ONRC față de celelalte categorii de angajați din familia ocupațională justiție, tratament disproporționat în raport cu importanța activităților derulate și cu nivelul de complexitate a muncii prestate de salariații din ONRC în actualul context economic și financiar marcat de obligațiile legate de implementarea PNRR”, se menționează în document.

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe