• Ediția a patra a Start-Up Nation aduce două noutăți. Pe lângă cursurile de formare antreprenorială obligatorii, Start-Up Nation va oferi granturi în cadrul a două programe distincte, însă printre acestea nu se mai regăsește Start-Up Nation Diaspora.

Cele două programe care vor acorda granturi sunt:

 • Tineri Antreprenori prin Start-Up Nation 2024 – are un buget de 295 de milioane de euro
 • Start-Up Nation România – are un buget de 150 de milioane de euro
 • Start-Up Nation Diaspora dispare ca program distinct, însă antreprenorii români din străinătate pot solicita granturi în programele Tineri Antreprenori prin Start-Up Nation 2024 și Start-Up Nation România.

În prezent, programul a primit avizele ministerelor de resort după ce anterior fusese avizat de Comisia Europeană, a declarat ministrul Ștefan Radu Oprea (ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului). Prin urmare, ne-am putea aștepta ca proiectul legislativ privind aprobarea Start-Up Nation să fie avizat în ședințele deguvern din această lună.

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a lansat în dezbatere publică două ghiduri aferente programului Start-Up Nation, adresate Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (administratorul programului), care se vor afla în dezbatere publică până pe data de 21 iunie 2024. Ghidurile vizează cele două categorii de beneficiari care pot primi finanțare prin intermediul programului.

În cazul tuturor apelurilor, finanțarea per proiect este de maximum 50.000 de euro.

Bugetul din acest an al programului Start-Up Nation va fi de 446,185 milioane de euro.

Tineri Antreprenori prin Start-Up Nation 2024

Este un program care se adresează tinerilor sub 30 de ani și are un buget de 295,75 milioane de euro. Repartiția pe regiuni a fondurilor:

 • Regiunea dezvoltată București – Ilfov: 29,75 milioane de euro
 • Regiunile mai puțin dezvoltate, practic tot restul regiunilor administrative: 266 milioane de euro

Acțiuni sprijinite în cadrul apelului:

 • Formarea competențelor antreprenoriale în rândul persoanelor aparținând grupului țintă și dezvoltarea planurilor de afaceri.
 • Măsuri de sprijin prin servicii de tutorat/mentorat/asistență și consiliere, precum și dobândirea de competențe în managementul de proiect.
 • Acordarea de sprijin financiar de minimis pentru dezvoltarea de întreprinderi mici și mijlocii și crearea de locuri de muncă.
 • Monitorizarea implementării planurilor de afaceri și îndeplinirii obligațiilor asumate, inclusiv în perioada de sustenabilitate

Ghidul solicitantului: condiții specifice Programului național de sprijin pentru dezvoltarea antreprenoriatului în rândul tinerilor „Tineri Antreprenori prin Start-Up Nation 2024“, Prioritatea 2. Valorificarea potențialului tinerilor pe piața muncii (Ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor).

Start-Up Nation România 2024

Grupul țintă al proiectului va fi format din persoane de peste 30 de ani, dar până în 35 de ani, conform primei forme a proiectului. Practic, sunt vizate:

 • Persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, tineri cu vârsta de peste 30 de ani, șomeri, șomeri de lungă durată, persoane din grupuri dezavantajate pe piața muncii, persoane inactive
 • Antreprenori, manageri, personal angajat

Alocarea financiară este de 150,43 milioane de euro, bugetul fiind dedicat exclusiv regiunilor mai puțin dezvoltate (Sud-Vest Oltenia, Sud-Est, Sud-Muntenia, Nord-Est, Nord-Vest, Vest și Centru).

Acțiuni sprijinite în cadrul apelului:

 • Identificarea sectoarelor economice competitive
 • Formarea competențelor antreprenoriale în rândul persoanelor aparținând grupului țintă și dezvoltarea planurilor de afaceri.
 • Măsuri de sprijin prin servicii de tutorat/mentorat/asistență și consiliere, precum și dobândirea de competențe în managementul de proiect.
 • Acordarea de sprijin financiar de minimis pentru dezvoltarea de întreprinderi mici și mijlocii și crearea de locuri de muncă.
 • Monitorizarea implementării planurilor de afaceri și îndeplinirii obligațiilor asumate, inclusiv în perioada de sustenabilitate.

Ghidul solicitantului: condiții specifice Programului național de sprijin pentru dezvoltarea antreprenoriatului „Start-Up Nation România“, Prioritatea 4. Antreprenoriat și economie socială.

Start-Up Nation Diaspora

Diferența față de ultima ediție a Start-Up Nation este că la ediția care va fi lansată în 2024 nu va exista un program special dedicat antreprenorilor cu origini române, cu un buget separat de programul destinat antreprenorilor din România.

Antreprenorii aflați la început de drum din afara țării vor putea obține finanțări prin intermediul programului Start-Up Nation 2024, la fel ca în celelalte ediții, a declarat pentru Termene.ro Ștefan Radu Oprea, ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT).

Pentru a parcurge etapa de pregătire obligatorie ce va preceda depunerea proiectelor, aceștia vor putea participa la cursuri de antreprenoriat organizate online, a precizat acesta.

„Nu vom avea o sesiune dedicată românilor din afara țării, ci aceștia vor putea participa la Start-Up Nation în aceleași condiții ca și românii din țară”, a completat ministrul. În anii trecuți, programul Start-Up Nation a inclus două piloane: unul adresat românilor aflați în țară și cel de-al doilea românilor din diaspora.

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe