• Ordonanța de aprobare a programului Start-up Nation 2024 se află în baza de analiză din partea celorlalte ministere după ce a fost pusă în dezbatere publică de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului.

Ordonanța de aprobare a programului Start-up Nation 2024 a fost deja avizata de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europe și este în curs de avizare de celelalte ministere de resort, respectiv Ministerul Justiției și Ministerul Finanțelor Publice a declarat pentru Termene.ro Lucian Rus, secretar de stat în cadrul Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului. După primirea tuturor avizelor necesare, programul urmează să fie adoptat în ședință de guvern.

„Anul acesta programul este ceva mai complex, fiind derulat pe fonduri europene. În ceea ce ne privește, ne-am fi dorit să fie lansat chiar în primele luni din an, dar trebuie să urmăm procedurile ca la carte. O lună și jumătate a durat doar avizul Comisiei Europene asupra schemei cadru a programului”, ne-a declarat Lucian Rus.

În acest an, Start-Up Nation va include două etape. Pentru început, persoanele înscrise în program vor urma cursuri de pregătire antreprenorială, iar ulterior își vor înființa firme și vor depune prin intermediul acestora proiecte finanțabile prin schema de ajutor de minimis.

Detalii Start-up Nation 2024

Din proiectul ordonanței de urgență care va reglementa programul Start-Up Nation 2024 reiese că o mare parte din finanțările de 446 de milioane de euro ar urma să fie oferite proiectelor depuse de antreprenori sub 30 de ani din alte regiuni decât București și Ilfov.

– Start-Up Nation 2024 a fost împărțit în două subprograme, unul adresat exclusiv tinerilor sub 30 de ani. Al doilea este direcționat spre persoanele între 30 și 35 de ani sau spre șomeri cu indemnizație de șomaj sau fără, dar sunt în căutarea unui loc de muncă sau sunt fără ocupație de mai mult timp.
– Valoarea unui grant se ridică până la maximum de 50.000 de euro (250.000 de lei), iar beneficiarul trebuie să asigure minimum 10% din finanțarea pe care o cere.
– Pentru solicitanții din regiunea București-Ilfov valoarea bugetul este de 29,75 milioane de euro, iar granturile se acordă doar tinerilor sub 30 de ani.
– Start-Up Nation 2024 își propune să ducă la înființarea a peste 7.200 de întreprinderi mici și mijlocii și a peste 15.500 de locuri de muncă.

Orice informație despre adoptarea cadrului legislativ aferent și deschiderea perioadei de înscriere vor fi comunicate exclusiv de MEAT și vor fi publicate pe site-urile oficiale www.economie.gov.ro și www.imm.gov.ro.

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe