• Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului și-a propus să lanseze programul Femeia Antreprenor în luna iunie, singurul element care mai depinde această lansare fiind platforma de înscriere, ce ar putea fi definitivată până la finalul lunii, a declarat pentru termene.ro Ștefan Radu Oprea, ministrul Economiei.

„Odată ce vom lansa platforma, potențialele beneficiare vor avea suficient timp la dispoziție pentru  a se înscrie, întrucât nu este un program care funcționează pe principiul primul venit, primul servit, ci selecția se va face în urma unui proces de analiză”, a reamintit ministrul.

Date fiind condițiile de înscriere și de selectare a beneficiarilor, nu există motive pentru care potențialele beneficiare să se grăbească să depună solicitări, așa încât platforma să fie suprasolicitată. Prin urmare, nu este de așteptat să existe blocaje, a mai spus Ștefan Radu Oprea.

O nouă grilă de punctaj

La începutul lunii martie 2024, Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT) a publicat proiectul de procedură pentru programul Femeia Antreprenor 2024. În aprilie, ministrul Economiei a anunțat noua grilă de punctaj.

Astfel, vechimea calității de acționară într-o firmă, valoarea contribuției la investiție, durata menținerii locului de muncă, prezența unui administrator feminin, profitabilitatea societății în 2021 și 2022, sunt criteriile după care se va evalua o cerere de finanțare.

Minimum 50 de puncte trebuie să obțină o firmă care va aplica la programul de granturi guvernamentale Femeia Antreprenor 2024 pentru a avea șanse să primească finanțările nerambursabile. Punctajul maxim care se poate obține este de 100 de puncte.

Deși nu a fost publicată oficial, Termene.ro a reușit să afle viitoarea grilă de punctaj a cererilor de finanțare care vor fi depuse în cadrul programului Femeia Antreprenor 2024.

Criteriul „Vechimea calității de asociat/acționar”

 • 20 de puncte pentru – Vechimea calității de asociat/acționar feminin în societate este mai mare decât 24 luni față de data publicării procedurii in Monitorul Oficial, perioada neîntreruptă.
 • 10 puncte pentru – vechimea calității de asociat/acționar feminin in societate este mai mare decât 12 luni fata de data publicării procedurii in Monitorul Oficial, perioada neîntreruptă.

Criteriul „Valoarea aportului propriu”

 • 20 de puncte pentru – Valoarea procentului aferent aportului propriu este mai mare de 30% din valoarea eligibilă a proiectului.
 • 15 puncte pentru – Valoarea procentului aferent aportului propriu este mai mare de 20% din valoarea eligibilă a proiectului.
 • 10 puncte pentru – Valoarea procentului aferent aportului propriu este 10% din valoarea eligibilă a proiectului.

Criteriul aferent profitabilității afacerii

 • 20 de puncte pentru – Societatea a obținut profit exploatare în exercițiile financiare aferente anilor 2021 și 2022.
 • 15 puncte pentru – Societatea a obținut profit exploatare în exercițiile financiare aferente anilor 2021.
 • 10 puncte pentru – Societatea a obținut profit exploatare în exercițiile financiare aferente anilor 2022.
 • 0 puncte pentru – Societatea nu a obținut profit exploatare în niciunul din exercițiile financiare aferente anilor 2021 și 2022, sau nu a avut activitate in această perioadă.

Criteriul aferent menținerii locurilor de muncă obligatorii create prin program

 • 10 puncte – Menține locurile de muncă obligatorii create prin program, o perioadă de minim 24 de luni de la momentul emiterii acordului de plată de către Agenția Teritoriale pentru Întreprinderi mici și mijlocii și turism (ATIMMT).
 • 5 puncte – Menține locurile de muncă obligatorii create prin program, o perioadă de minim 18 de luni de la momentul emiterii acordului de plată de către Agenția Teritoriale pentru Întreprinderi mici și mijlocii și turism (ATIMMT).
 • 0 puncte pentru – Menține locurile de muncă obligatorii create prin program, o perioadă de minim 24 de luni de la momentul emiterii acordului de plată de către Agenția Teritoriale pentru Întreprinderi mici și mijlocii și turism (ATIMMT).

Criteriul aferent investiției în echipamente tehnologice

 • 20 de puncte pentru – Ponderea investițiilor în echipamente tehnologice și cheltuielilor asimilate echipamentelor tehnologice specificate la art. 4.3.1, lit. a) din procedura programului reprezentând mai mult de 60% din valoarea cheltuielilor eligibile înscrise în cererea de finanțare aferentă formularului de înscriere.
 • 15 de puncte pentru – Ponderea investițiilor în echipamente tehnologice și cheltuielilor asimilate echipamentelor tehnologice specificate la art. 4.3.1, lit. a)
  din procedura programului reprezentând mai mult de 50% din valoarea cheltuielilor eligibile înscrise în cererea de finanțare aferentă
  formularului de înscriere -15 puncte
 • 10 puncte pentru Ponderea investițiilor în echipamente tehnologice și cheltuielilor asimilate echipamentelor tehnologice specificate la art. 4.3.1, lit. a) din procedura programului reprezentând mai mult de 40% din valoarea cheltuielilor eligibile înscrise în cererea de finanțare aferentă formularului de înscriere.

Criteriul „Vechimea calității de administrator”

 • 10 puncte pentru – Vechimea calității de administrator feminin al societății este mai mare decât 6 luni fața de data publicării procedurii în Monitorul Oficial, perioada neîntreruptă.
 • 0 puncte pentru – Vechimea calității de administrator feminin al societății este mai mica decât 6 luni față de data publicării procedurii in Monitorul Oficial, perioada neîntreruptă.

Balotajul

Selectarea proiectelor se va face in ordinea descrescătoare a punctajului obținut. La punctaje egale vor prevala următoarele criterii:
– punctajul obținut la criteriul aferent vechimii calității de asociat/acționar
– punctajul obținut la criteriul aferent aportului propriu;
– punctajul obținut la criteriul aferent menținerii locurilor de muncă
– punctajul obținut la criteriul aferent investițiilor

Condițiile de finanțare și valoarea sprijinului oferit

Valoarea maximă a finanțării din acest an este de 200.000 de lei per proiect, bugetul total al programului fiind  de 200 de milioane de lei. Aportul beneficiarului trebuie să fie de minimum 5%.

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe