• Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a făcut o serie de clarificări legate de modul de funcționare al sistemului e-Transport (sau RO e-Transport) și de modificările aduse începând cu 1 iulie.

Fiscul a clarificat, printr-un comunicat de presă, câteva dintre detaliile utilizării sistemului de monitorizare a mărfurilor denumit e-Transport, care a fost introdus de la 1 ianuarie pentru a reduce evaziunea fiscală.

e-Transport nu presupune nicio taxă, fiind folosit gratuit, deci nu implică alte costuri suplimentare care să permită motivarea creșterii prețurilor.

  • „Prin implementarea Sistemului RO e-Transport nu se impune nicio taxă suplimentară contribuabililor, indiferent de modul de organizare sau cifra de afaceri a acestora”, punctează conducerea ANAF.

„În consecință, reiterăm că prin implementarea Sistemului RO e-Transport nu se instituie nicio taxă suplimentară pentru contribuabili, indiferent de mărimea acestora, motiv pentru care o eventuală creștere a prețurilor produselor agroalimentare nu poate fi justificată de obligațiile de declarare a transporturilor de bunuri”, precizează reprezentanții Fiscului.

Sistemele digitale care permit folosirea e-Transport sunt oferite gratuit firmelor.

  • „Modulele informatice pentru declararea transporturilor de bunuri în Sistemul RO e-Transport, precum și cele pentru monitorizarea transporturilor de bunuri, sunt puse gratuit la dispoziția mediului de afaceri”, mai clarifică reprezentanții instituției fiscale.

e-Transport permite identificarea intermediarilor dintre producători și comercianții finali.

„Sistemul RO e-Transport are ca scop monitorizarea transporturilor de bunuri (inclusiv cele cu risc fiscal ridicat pe teritoriul național), permițând autorităților să determine punctele potențiale de deturnare din sau în lanțul de aprovizionare, inclusiv identificarea verigilor intermediare dintre producătorii și comercianții bunurilor”, explică reprezentanții ANAF.

Nu există contribuabili (firme sau persoane fizice) care să fie exceptați.

  • „Sistemul RO e-Transport a fost instituit în baza prevederilor OUG 41/2022 începând cu 1 iulie 2022. Obligația declarării în sistem a bunurilor cu risc fiscal ridicat (inclusiv fructe și legume) există de la această dată pentru toate categoriile de contribuabili”.

Lista bunurilor cu risc ridicat va fi suplimentată de la 1 iulie.

  • „Începând cu 1 iulie 2024, se preconizează extinderea categoriilor de bunuri cu risc fiscal ridicat ce urmează a fi monitorizate prin sistemul RO e-Transport, inclusiv produse agroalimentare (carne, lapte și ouă). Obligația vizează toți utilizatorii prevăzuți la art. 8 alin. (1) lit. c) și e) din OUG 41/2022, cu modificările și completările ulterioare”.

Termene.ro a scris despre noile categorii de bunuri considerate cu risc ridicat aici.

„De asemenea, precizăm că, în conformitate cu prevederile art. 8 alin. (1) din Ordinul comun ANAF/AVR nr. 2545/6316/2022, transporturile bunurilor cu risc fiscal ridicat reprezentând produse agricole achiziționate de la producători agricoli pe baza carnetului de comercializare, precum și transporturile bunurilor cu risc fiscal ridicat efectuate de către producătorii agricoli persoane fizice de la locul de deținere la locul de comercializare, menționate la art. 11 alin. (1) și (2) din Legea nr. 145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieței produselor din sectorul agricol, cu modificările și completările ulterioare, nu fac obiectul declarării în Sistemul RO e-Transport”, mai explică reprezentanții Fiscului.

Laptele neprelucrat nu trebuie declarat în e-Transport.

  • „Precizăm că laptele care se încadrează la codul N.C. 0401 20 99 (lapte neprelucrat) nu face obiectul declarării în Sistemul RO e-Transport”, mai punctează reprezentanții ANAF.

Bunurile cu o valoare sub 10.000 de lei nu trebuie declarate.

  • „Nu se declară în Sistemul RO e-Transport bunurile care sunt transportate cu vehicule cu masa tehnică autorizată sub 2.5 tone sau a căror masă este sub 500 kg sau au o valoare sub 10.000 lei (fără TVA)”, explică reprezentanții Fiscului.

 

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe