• Ministerul Investițiilor și Programelor Europene (MIPE) a cerut alocări bugetare suplimentare de aproape 27,5 milioane de lei de la Guvern pentru a ridica două popriri pe conturile trezoreriei din București.

Pe ordinea de zi a ședinței Executivului de astăzi, 30 mai, se află și un proiect de hotărâre de guvern pentru suplimentarea bugetului MIPE cu fondurile de la Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului. Printre sumele solicitate se regăsește și o cerere în valoare de aproape 27,5 milioane de lei. Banii sunt necesari pentru ca MIPE să facă plăți în cadrul a două acțiuni de poprire a conturilor ministerului, conform notei de fundamentare.

Reamintim că din conturile MIPE sunt asigurate liniile de finanțare pentru implementarea proiectelor finanțate european desfășurate de orice alt minister sau instituție publică. Pentru 2024, ministerul estimase la începutul anului că va debloca sau atrage finanțări europene în valoare de 10 miliarde de euro.

Disputa internațională cu Aegek General legată de un contract din 2004

În cadrul implementării programelor ISPA, la data de 16 noiembrie 2004, a fost încheiat un contract cu Aegek General SA pentru lucrări de modernizare a sistemului de alimentare Moțca – Proiect ISPA 2000/RO/16/P/PE/005-02, în valoare de 6,37 milioane de euro.

Din cauza unor disfuncționalități, contractul a fost reziliat, cu consecința executării garanției de bună execuție, în valoare de 637.117 euro.

„Cazul a făcut obiectul dosarului arbitral nr. ICC/16570/GZ/MHM, iar prin sentința finală s-a dispus plata daunelor în valoare de 1,97 milioane de euro plus dobânda de 6% pe an de la data de 02 iunie 2009, plata sumei de 355.000 de dolari reprezentând costuri arbitrale plus dobânda de 6% pe an, precum și a sumei de 454.130 de euro, reprezentând cheltuieli de judecată, la care se adaugă o dobândă de 6% care curge de la data pronunțării hotărârii și până la plata integrală, stabilite în favoarea AEGEK General Construction Company SA”, se precizează în nota de fundamentare.

Până în acest moment, MIPE a plătit puțin peste 200.000 de euro.

„În data de 30 iunie 2023, s-a înființat poprirea pe conturile deschise pe seama MIPE la Activitatea de Trezorerie și Contabilitate Publică a Municipiului București, de către biroul executorului judecătoresc „Duruian Ionel” în dosarul de executare nr. 636/2013, creditor Aegek Construction (fostă Aegek General Construction Company SA), ca urmare a încheierii de încuviințare a executării silite emisă de Judecătoria Sectorului 1 București în data de 20.06.2023-dosar nr. 25506/229/2023, urmare a neachitării creanței datorate, în integralitate”, se mai precizează în nota de fundamentare.

Pentru eliminarea blocajului financiar din acest caz, reprezentat de blocarea conturilor de trezorerie ale Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene/indisponibilizarea sumelor existente, se impune alocarea sumei de 24,6 milioane de lei din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024.

A doua poprire pentru o sumă de 2,5 milioane de lei

Pe conturile deschise pe seama MIPE la Activitatea de Trezorerie și Contabilitate Publică a Municipiului București, mai există înființată o poprire de către biroul executorului judecătoresc „Asociați Miu și Partenerii ” în dosarul de executare nr. 124/2019, anunță reprezentanții MIPE în proiectul de hotărâre de guvern.

În acest litigiu, creditorul este firma Eco Dif Solution SRL, iar datoria MIPE este în sumă de 2.528.730,13 lei (reprezentând diferența rata inflației și cheltuielile de executare silită).

Pentru plata acestor sume din cadrul litigiului cu Eco Dif Solution se pot asigura fonduri bugetare din bugetul MIPE aprobat pe anul 2024, conform notei de fundamentare.

Problema este că plățile din această poprire nu pot fi achitate până când nu se achită datoriile de 24,6 milioane de lei din prima poprire din dosarul cu Aegek, pentru care nu sunt prevăzute fonduri bugetare la MIPE în 2024.

Disputa cu Siveco mai scoate 2,78 de milioane de lei de la Fondul de rezervă

De asemenea, pe rolul Tribunalului București a fost înregistrată cererea de chemare în judecată sub nr. 35928/3/2018 formulată de Siveco România SA (în prezent Siveco Technology SRL) în contradictoriu cu MIPE, prin care se solicită obligarea ministerului la repararea prejudiciului cauzat prin neîncheierea contractului de achiziție publică având ca obiect furnizarea de servicii de arhivare fizică și servicii de arhivare electronică aferente documentelor elaborate/gestionate în c

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe