Platforma Termene.ro monitorizează zilnic mediu de afaceri, instituțiile publice, dar și mass-media de specialitate pentru a oferi antreprenorilor – și nu numai – șansa de a obține rapid și dintre-un singur loc cele mai importante informații ale zilei. Este vorba știri  care au legătură cu mediul economic autohton sau cu activitatea antreprenorială.

 

  • Acționarii Băncii Transilvania sunt tot mai norocoși. Acționarii Băncii Transilvania vor primi 148 de titluri gratuite la 1.000 deținute, dacă propunerea majorării capitalului social va trece de Adunarea Generală a Acționarilor. Consiliul de Administrație al Băncii Transilvania (TLV) a convocat acționarii, pentru data de 25 aprilie, cu propunerea distribuirii de dividende și majorării capitalului societății prin încorporarea unor rezerve, conform raportului instituției de credit publicat, vineri, pe site-ul Bursei de Valori București (BVB), anunță Bursa.

 

  • Majorarea salariului minimum a dus la creșterea inflației, anunță Comisia Europeană. „România se confruntă cu vulnerabilități legate de deficitul fiscal și de cont curent. Creșterile salariului minim au alimentat și creșterea generală a salariilor, cu potențiale consecințe negative asupra persistenței inflației și asupra balanței externe”, se arată într-un document al Comisiei Europene analizat de Profit.ro. 

 

  • Patronatele se opun modificărilor fiscale cerute de la Bruxelles pentru firmele mici. Consiliul Național pentru IMM-uri (CNIPMMR) a anunțat în cursul zilei de luni, 25 martie, că se opune ferm schimbările legislative cerute de Comisia Europeană în domeniul fiscalității aplicate microîntreprinderilor, așa cum reiese dintr-un comunicat al asociației. Termene.ro a tratat acest subiect într-un articol publicat astăzi, 25 matie, materialul conține și punctul de vedere al CNIMMR.

 

  • Valentin Lazea, economistul-șef al Băncii Naționale a României consideră că românii ar trebui să facă economii. Expertul consideră că românii trăiesc  mai bine decât ar trebui să-și permită. Ideile acestuia nu sunt noi, fiind exprimate în nume personal. „De doi ani de zile băncile centrale practică dobânzi real pozitiv. Ceea ce va face un iad din viața datornicilor. Ideea este așa: nu vă mai așteptați să vă crească nivelul de trai, deja trăiți cu mult peste posibilități. Refolosiți lucruri, reparați-le, sortați plasticele, mergeți mai mult cu mijloacele de transport în comun, să nu mai călătoriți cu avionul, ci cu trenul”, a spus Valentin Lazea, la podcastul Andreei Roșca „Vast and curious”, citat de Hotnews.ro

 

  • Ar putea fi anulată „taxa de soare” pentru prosumatori. Ministerul Energiei va propune abrogarea printr-o ordonanță de urgență a „taxei pe soare” pentru prosumatori, a afirmat luni Sebastian Burduja, ministrul de resort, citat de Hotnews.ro. Acest lucru s-ar putea transpune în legislație după ce Comisia Europeană a răspuns că fiecare țară poate decide dacă introduce sau nu această taxă.

 

  • Plafonarea asigurărilor auto s-ar putea prelungi. Ziarul Financiar citează surse din domeniul asigurărilor și anunță că forma actuală de plafonare a tarifelor RCA s-ar putea întinde pe tot anul, cu prelungiri de câte trei luni. Dacă nu se va lua această decizie, după expirarea plafonării RCA, asigurătorii pot crește semnificativ prețul polițelor RCA pentru a acoperi eventualele pierderi din RCA.

 

  • Cât de prielnic este Bucureștiul pentru un start-up. Euronews prezintă o statistică interesantă privind cele mai prielnice orașe din Europa pentru deschiderea unei afaceri. Bucureștiul este pe locul 13. Parisul a fost desemnat cel mai bun oraș pentru start up-uri, urmat îndeaproape de Madrid și Barcelona, într-un nou raport realizat de compania de formare The Knowledge Academy, citată de Euronews.ro.

 

  • Bucureștenii nu vor supra reglementarea serviciilor de ridesharing. Un sondaj comandat de  Coaliția pentru Economia Digitală și publicat de economedia.ro susține că 60% dintre bucureșteni spun că ar fi afectați foarte mult și destul de mult de dispariția transportului alternativ. Sondajul vine la un proiect de lege al Ministerului Transporturilor prin care se propune modificarea OUG 49/2019 care reglementează transportul alternativ în România. Reprezentanții Bolt, Glovo, Uber susțin că noile propuneri ar duce la dispariția acestor platforme din România.

 

  • Cresc creditele în lei în comparație cu cele în euro la persoane fizice. Băncile au o cerere în creștere pentru creditele în lei. Populația a luat mai multe împrumuturi noi în monedă națională în ultimul an decât în precedentul. Cea mai importantă revigorare este pentru creditul ipotecar, care are o creștere de peste un sfert în termeni reali. Totodată, firmele își reduc interesul pentru împrumuturile în euro, care au fost vedeta anului anterior, și încep să revină la lei, unde dobânzile au mai scăzut față de vârfurile atinse în 2022 și la începutul anului trecut, relevă o analiză Profit.ro.

 

  • Programul supermarketurilor în weekend. De la începutul anului se duce o luptă între reprezentanții micilor magazine, cele denumite de cartier, și cei ai marilor magazine de rețea. Fiecare tabără are și reprezentanți politici ai ideilor sale. Astfel, G4media.ro prezintă astăzi o ultimă variantă propusă de reprezentanților magazinelor de cartier. Cer ca supermarketurile să aibă program redus până la ora 13.00. Asta după ce inițial au mai fost propuneri ca marile magazine să fie închise total în weekend.

 

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe